Πολιτισμός|22.10.2018 22:02

Έξι μοναδικά θεματικά πάρκα της Ελλάδας

Άκης Φωτόπουλος

Μικρά και μεγάλα παιδιά βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε έξι ξεχωριστά θεματικά πάρκα της χώρας μας που αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε και να χαρίσετε στο παιδί σας μια πρωτόγνωρη εμπειρία διασκέδασης και μάθησης.

Αθήνα

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της Jumicar λειτουργεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα για το παιδί η «Παμμακάριστος» σε χώρο εντός του Ιδρύματος στην Νέα Μάκρη. Το παιδί οδηγώντας, αντιλαμβάνεται και συνειδητοποιεί την σημαντικότητα της κυκλοφοριακής αγωγής, μαθαίνοντας βιωματικά και όχι απομνημονεύοντας πληροφορίες. Τα αυτοκινητάκια της Jumicar είναι βενζινοκίνητα, ιδιαιτέρως φιλικά προς το περιβάλλον, διαθέτουν ότι και τα πραγματικά αυτοκίνητα (γκάζι, φρένο, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, τετράχρονος κινητήρας με επίπεδο θορύβου 50 ντεσιμπέλ) και είναι ρυθμισμένα να τρέχουν μέχρι 15 χλμ/ώρα. Οι δραστηριότητες χωρίζονται για παιδιά ηλικίας 3- 6 ετών και 7 - 14 ετών.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Μαραθώνος 1, Νέα Μάκρη. Πληροφορίες: τηλ. 22940-50120, ή στην ιστοσελίδα: www.jumicar.gr

Πάρκο Δεινοσαύρων στην Κερατέα
Στο Πολιτιστικό Πάρκο της Κερατέας φιλοξενείται μια μοναδική έκθεση με ομοιώματα Δεινοσαύρων, που έζησαν στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η έκθεση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ζώα που ζουν σήμερα στη γη αλλά κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Στα «Περίχωρα» του Πάρκου, συναντά κανείς Αμπελώνες και Μονάδες Οινοποίησης, Ελαιώνες και Παραδοσιακές Μονάδες Εξαγωγής Ελαιολάδου, Σιτοβολώνες, Αλώνια, έναν αρχοντικό Νερόμυλο, έναν θολωτό Ξυλόφουρνο, Βοτανόκηπους και πλήθος εκθεμάτων που αναδεικνύουν τα σιτηρά και την παραγωγή του ψωμιού.
Έμπειρη ομάδα εκπαιδευτών – εμψυχωτών μεταφέρει τη γνώση με ποικίλα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα στους χώρους του πάρκου.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Λαυρίου, 16ο χλμ. Προέκταση Αττικής Οδού προς Λαύριο, Κερατέα. Πληροφορίες: τηλ. 22990 42100, 210 9211812 ή στην ιστοσελίδα: http://www.politistikoparko.com/

Planet Physics
Ένας επιστημονικός και ψυχαγωγικός πολυχώρος Φυσικής – σε μια έκταση 800 τμ- που βρίσκεται στην περιοχή των Βριλησσίων. Στις αίθουσές του παρουσιάζονται πειραματικές επιδείξεις από τον κόσμο της Φυσικής, με τρόπο κατανοητό και ελκυστικό για τα παιδιά, τα οποία μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Η θεματολογία των εκθεμάτων αντλείται κυρίως από τον κόσμο της Φυσικής (μηχανική, μηχανική των ρευστών, ηλεκτρομαγνητισμός, οπτική κ.λπ.) και η σχεδίασή τους επιτρέπει τον χειρισμό τους ακόμη και από μικρά παιδιά.

Διεύθυνση: Λ. Αναπαύσεως 18, Βριλήσσια. Πληροφορίες: τηλ. 210-80.33.984 ή στην ιστοσελίδα: www.planetphysics.gr

Πύργος Ηλείας

Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας
Η επίσκεψη στο σύγχρονο αυτό πάρκο με τους τρισδιάστατους ήρωες, σε ειδικά σκηνοθετημένο περιβάλλον 1500 τετραγωνικών μέτρων, με αρχαία ελληνική μουσική και ήχους, διαρκεί μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά, ενώ η ξενάγηση γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, με λεπτομερή αφήγηση της ιστορίας του κάθε μυθικού πλάσματος.

Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά μέσα από μια οργανωμένη διαδραστική ξενάγηση την ιστορία 13 μυθικών πλασμάτων και ηρώων που παρουσιάζονται τρισδιάστατα, όπως η Μέδουσα, η Λερναία Ύδρα, ο Κύκλωπας, ο Κένταυρος, η Σκύλλα και η Χάρυβδη κ.ά.

Διεύθυνση: 3ο χιλ. Εθνικής οδού Πύργου Πατρών, Πύργος Ηλείας. Πληροφορίες: 26215.05170 / 26215.05160 ή στην ιστοσελίδα: http://innotour.gr/

Θεσσαλονίκη

Περιβαλλοντικό Προϊστορικό Πάρκο
Σε μια έκταση 10 στρεμμάτων στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, δημιουργήθηκε το Περιβαλλοντικό Προϊστορικό Πάρκο με βοτανικό κήπο. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση με Δεινόσαυρους και Θηλαστικά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα θεματικά του πάρκα: Το μουσείο του Μαμούθ, με απολιθώματα από το τριχωτό Μαμούθ αλλά και απολιθώματα άλλων ζώων της εποχής εκείνης, το σπήλαιο της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, το πάρκο των θηλαστικών, το πάρκο των ερπετών, το πάρκο Θαλάσσιας ζωής.

Ακριβώς δίπλα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων βρίσκεται το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων το οποίο και περιλαμβάνει: εσωτερικούς – εξωτερικούς παιδότοπους, ποδηλατοδρόμιο, γήπεδα, μίνι λούνα –παρκ και γκολφ.

Διεύθυνση: 7ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου. Πληροφορίες: τηλ. 2310 686544 ή στην ιστοσελίδα: https://parkodeinosauron.gr/


Adventure Paintball
Βρίσκεται στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos. Στις ειδικά διαμορφωμένες πίστες του, μπορείτε εσείς και η παρέα σας να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία του paintball ή να αποδράσετε από την καθημερινότητα, παρακολουθώντας έναν αγώνα paintball, πίνοντας τον καφέ ή το αναψυκτικό σας μακριά από τον θόρυβο της πόλης.

Θα βρείτε ακόμη ειδικό εξοπλισμό paintball για παιδιά από 8 ετών και άνω.

Διεύθυνση: 12οχλμ Θεσσαλονίκης – Μουδανιών. Πληροφοριες: τηλ. 6985 579916-7 ή στην ιστοσελίδα: https://adventurepaintball.gr/

θεματικά πάρκαπαιδί