Έκθεση: «Τροία, μύθος και πραγματικότητα» στο Βρετανικό Μουσείο
Γιώργος ΒαϊλάκηςΗ ιστορία μιας μεγάλης πόλης, που βυθίστηκε σε έναν πολυετή πόλεμο για την απαγωγή της πιο όμορφης γυναίκας στον κόσμο, είναι ακαταμάχητα δραματική - στο πέρασμα του χρόνου. Αυτή η γοητεία είναι που έστειλε τυχοδιώκτες και αρχαιολόγους στην αναζήτηση της χαμένης πόλης, η οποία σήμερα θεωρείται -ευρέως- ότι υπήρχε. Και αυτή, δεν είναι άλλη από την Τροία της οποίας ο θρύλος έχει διατηρηθεί ζωντανός για περισσότερα από 3.000 χρόνια.
Ετσι, η έκθεση που προετοιμάζει το Βρετανικό Μουσείο με τίτλο «Τροία, μύθος και πραγματικότητα», από τις 21 Νοεμβρίου 2019 έως τις 8 Μαρτίου 2020, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ακολουθήσουν τη γραμμή μεταξύ μύθου και πραγματικότητας - από την απαγωγή της Ωραίας Ελένης και το καθοριστικό τέχνασμα του Δούρειου Ιππου, μέχρι την πτώση της πόλης.
Η συναρπαστική τέχνη που αναπαριστά τους ήρωες της Τροίας, από τα θαυμαστά αρχαία γλυπτά και τις εξαιρετικές ζωγραφιές αγγείων έως τα σύγχρονα έργα που θα αποτελούν τα εκθέματα, θα ξαναζωντανέψει αυτούς τους μαγευτικούς χαρακτήρες, τον Αχιλλέα, τον Οδυσσέα, τον Αγαμέμνονα, τον Εκτορα, την Ανδρομάχη, τον Πάρη που έχουν εμπνεύσει τόσες πολλές φορές - από τον Ομηρο μέχρι τον Σαίξπηρ, αλλά και το Χόλιγουντ!
Μπορείτε, επίσης, να εξετάσετε τα πολυποίκιλα αρχαιολογικά στοιχεία στην έκθεση που αποδεικνύουν ότι υπήρχε μια πραγματική Τροία και υποδεικνύουν την αλήθεια πίσω από τις μαγευτικές μυθικές ιστορίες. Ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας, βρίσκεται στη Βορειοδυτική Τουρκία, κοντά στα στενά του Ελλησπόντου και αποτέλεσε το θέατρο των μαχών του Τρωικού Πολέμου, που περιγράφεται στην «Ιλιάδα», το έπος του Ομήρου του 8ου π.Χ. αιώνα.
Σύμφωνα με αυτήν, η αρπαγή της βασίλισσας της Σπάρτης, της Ωραίας Ελένης, από τον γιο του βασιλιά της Τροίας, τον Πάρη, πυροδότησε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, στον οποίο έλαβαν μέρος πόλεις από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η πολιορκία διήρκησε δέκα ολόκληρα χρόνια, αλλά χάρη στο τέχνασμα του Δούρειου Ιππου, οι αρχαίοι Ελληνες κυρίευσαν τελικά την Τροία και την κατέστρεψαν γύρω στο 1000 π.Χ.
Επειτα από πολλούς αιώνες, το 1870, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, κατέφτασε στην περιοχή και ξεκίνησε τις συστηματικές ανασκαφές, που έφεραν στο φως τα ερείπια μιας σειράς αρχαίων πόλεων, χρονολογούμενων από την εποχή του Χαλκού, έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Οι επόμενες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τον Γουλιέλμο Ντέρπφελντ και τον Κάρολο Μπλέγκεν απέδειξαν ότι υπήρξαν εννέα πόλεις, η μία πάνω στην άλλη, σε αυτή την τοποθεσία.
Ωσπου, τον Αύγουστο του 2003, ύστερα από μια μαγνητική επισκόπηση της πεδιάδας μπροστά από το οχυρό, εντοπίστηκε και ανεσκάφη μία βαθιά τάφρος ανάμεσα στα ερείπια της πόλης. Τα ευρήματα στην τάφρο, χρονολογήθηκαν στην ύστερη Εποχή του Χαλκού, δηλαδή στα χρόνια της ομηρικής Τροίας. Οι κεφαλές βελών που βρέθηκαν στα στρώματα που χρονολογούνται στον πρώιμο 12ο αιώνα π.Χ. θεωρούνται ισχυρές ενδείξεις μάχης. Οι ανασκαφές στην Τροία συνεχίζονται, μαζί με τη σαγήνη του μύθου της - την οποία, άλλωστε, η συγκεκριμένη έκθεση του Βρετανικού Μουσείου αναμένεται να αναδείξει ποικιλοτρόπως, μέσα από την επιλογή των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων και των έργων τέχνης που θα την απαρτίζουν.
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της