Πέθανε ο διάσημος σκιτσογράφος Μορντίγιο σε ηλικία 86 ετών
Γιώργος ΒαϊλάκηςΆφησε ανεξίτηλο το αποτύπωµά του στον κόσµο. Και πώς θα µπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο Γκιγιέρµο Μορντίγιο Μενένδεθ, πιο γνωστός ως Μορντίγιο (Mordillo), ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών στη Μαγιόρκα, έµελλε να αγαπηθεί παγκοσµίως για τα εκπληκτικά χρωµατιστά σκίτσα του και τις χιουµοριστικές απεικονίσεις ζώων. Πάντως, πιο χαρακτηριστικό ακόµη και από τις φιγούρες του είναι ότι ποτέ δεν χρησιµοποίησε λέξεις στα σκίτσα του. Ηταν όλα µόνο εικόνα και χρώµα, πάντοτε εύστοχα και µε µια νοηµατική σαφήνεια που σπάνια συναντάς σε αυτήν την τόσο απαιτητική µορφή τέχνης. Και είναι αυτή η οικουµενικότητα των χιουµοριστικών σχεδίων του Αργεντινού δηµιουργού η οποία έµελλε να τον καταστήσει δηµοφιλή σε όλο τον κόσµο και να του χαρίσει σειρά βραβείων, σε αναγνώριση του ταλέντου, της διορατικότητας, του ανεξάντλητου χιούµορ και της ευαισθησίας που τον χαρακτήριζαν.
Όσο για τα σχέδιά του, διακρίνονται για τα πολλά και έντονα χρώµατα και κυρίως για την αστεία εµφάνιση των ηρώων του, που εκφράζουν την ιστορία χωρίς να µιλούν. Αλλά οι πιο γνωστές φιγούρες του είναι τα ζώα, ιδίως οι καµηλοπαρδάλεις! Ο Μορντίγιο λάτρευε από µικρός δύο πράγµατα: το σχέδιο και το ποδόσφαιρο. Επειτα από µακρά πορεία αναζητήσεων επαγγελµατικής ευκαιρίας, τελικά εισήλθε στον κόσµο των εφηµερίδων. Αυτό έγινε µέσω ενός µόνο σχεδίου που δηµοσιεύθηκε το 1966 στο περιοδικό «Paris Match».
Κάπως έτσι θα ξεκινούσε τη θαυµαστή δηµιουργική πορεία του µε τα περισσότερα από 2.000 σχέδια χωρίς λόγια. Μάλιστα, στη δεκαετία του ’70 ήταν ένας από τους πιο πολυδηµοσιευµένους και διάσηµους σκιτσογράφους στον κόσµο, ενώ ακόµη και σήµερα τα σχέδιά του είναι αναγνωρίσιµα µε την πρώτη µατιά από χιλιάδες ανθρώπους – κάτι που δείχνει το µέγεθος της οικουµενικής επιτυχίας του. Είχε προηγηθεί η δραστηριότητά του ως εικονογράφου παιδικών βιβλίων ήδη από την ηλικία των 18 ετών, µια εποχή που ασχολείται και µε τον κινηµατογράφο, είτε στη διαφήµιση είτε στις «βινιέτες».
Από το 1955 έως το 1960 συνέχισε να εργάζεται στον τοµέα αυτόν στη Λίµα του Περού, ενώ το 1960 µεταπηδά στην Νέα Υόρκη και στην Paramount, όπου εργάσθηκε ως σχεδιαστής σε ορισµένες πολύ γνωστές σειρές κινουµένων σχεδίων, όπως ο «Ποπάι» και η «Μικρή Λουλού». Ώσπου µετακόµισε στο Παρίσι για να γνωρίσει όχι µόνο την αποδοχή αλλά και την αποθέωση!
Η εκδοτική του δραστηριότητα επεκτάθηκε στη συνέχεια και στη Γερµανία, όπου δηµοσίευε σχέδιά του στο περιοδικό «Stern», καθώς και στη γερµανική τηλεόραση. Παρά την τεράστια αναγνώριση, δηµοφιλία και εµπορική επιτυχία του έργου του, ο Μορντίγιο παρέµεινε µέχρι τέλους ένας ταπεινός καλλιτέχνης. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του έκανε τρεις µόνο εκθέσεις: µία στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’60, µία στη Βαρκελώνη, και η τελευταία στην Πάλµα ντε Μαγιόρκα τον Νοέµβριο του 1989 - τα έσοδα είχαν διατεθεί για τη θεραπεία παιδιών µε αυτισµό. Υπήρξε παντρεµένος µε την Amparo Camarasa και µαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Sebastién και τη Cécile. Ο θάνατός αυτού του τόσο χαρισµατικού καλλιτέχνη σκόρπισε θλίψη διεθνώς στον κόσµο της τέχνης. Το έργο του, όµως, σίγουρα θα παραµείνει, να µας διασκεδάζει και να τον υπενθυµίζει.
- Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
- Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
- «Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
- «Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ