Πολιτισμός|15.07.2019 19:08

Μυσταγωγία και κατάνυξη στην Ανω Σύρα

Κατερίνα Τζαβάρα

«Μαγεία» µπορεί να σηµαίνει πολλά και διαφορετικά πράγµατα, και αν κανείς την αναζητά σε πολιτιστικά δρώµενα, ίσως να τη βρει όπου συντελείται. Κατακαλόκαιρο, βράδυ Σαββάτου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ανω Σύρο, η προφεστιβαλική εκδήλωση του ∆ιεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» καλλιέργησε ένα εκστατικό κλίµα µε έργα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών. Αριστουργήµατα των ∆ηµήτρη Αγαθίδη, Γκαετάνο Γκέρκο, Σκαρλάτου Φωτεινού, Παναγιώτη Θεοδοσίου, Μάρκου Σοφιανόπουλου, Μάχου Παπαδόπουλου, πρίγκιπα Ιωάννη Καρατζά, Κωνσταντίνου Κ(Χ)αρικιόπουλου και Ιωάννη Σινόπουλου εκτελέστηκαν άψογα από τη Χριστίνα Αντωνιάδου στο αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήµερα στην Ελλάδα ενώ ερµηνεύτηκαν από τον κόντρα τενόρο Νίκου Σπανάτη. Αυτό που έκανε µαγική την ατµόσφαιρα είναι ότι πρόκειται για σπάνια έργα που προσέφεραν στο κοινό µια ασύγκριτη ηχητική εµπειρία για τον επιπλέον λόγο ότι µπορεί να µην ξανακουστούν.

Το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» διοργανώνεται φέτος τον Αύγουστο για τρίτη συνεχόµενη χρονιά, µε στόχο την ανάδειξη του µοναδικού οργάνου που διαθέτει ο καθεδρικός του Αγίου Γεωργίου της Ανω Σύρου και παράλληλα την αναζωογόνηση του µεσαιωνικού οικισµού. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η Καθολική Επισκοπή Σύρου, µε τη στήριξη του σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, καθολικού επισκόπου Σύρου, αλλά και ο Σύνδεσµος Ελλήνων Καθολικών Σύρου. Τίποτα, όµως, δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την άοκνη προσπάθεια του εκτελεστικού διευθυντή Χάρη Βεκρή και της οµάδας εθελοντών που, έχοντας κατανείµει αρµοδιότητες, συµβάλλουν καθοριστικά στο άρτιο τελικό αποτέλεσµα.

Κίνητρο

Η εµπειρία των δύο πρώτων χρόνων και η ιδιαίτερα σηµαντική συµβολή των υποστηρικτών του αξιόλογου φεστιβάλ όχι µόνο δεν άφησαν περιθώρια εφησυχασµού στους διοργανωτές του, αλλά τους έδωσαν και κίνητρο για να προετοιµάσουν τον στρατηγικό σχεδιασµό ανάπτυξης για την επόµενη τριετία. Αναµφίβολα το σηµείο εκκίνησης είναι σαφώς πλεονεκτικότερο. Τώρα οι υπεύθυνοι εστιάζουν στην αναζήτηση τρόπων για την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και την εδραίωση του φεστιβάλ, προγραµµατίζοντας έργα που θα τονώσουν την εξωστρέφεια και τον διεθνή χαρακτήρα του. Μάλιστα, µέσω της στήριξης ενεργειών για την περαιτέρω καλλιέργεια συνεργασιών µε φορείς εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και της υλοποίησης προγραµµάτων ενίσχυσης του εκπαιδευτικού του ρόλου, εκτιµάται ότι µέσα στα επόµενα τρία χρόνια θα έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθµό ο στόχος της ανεξαρτησίας και της βιωσιµότητάς του. Ερευνα που διενεργήθηκε για λογαριασµό της διοργάνωσης έδειξε ότι το φεστιβάλ προσελκύει κοινό που παρακολουθεί συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου και στη συντριπτική του πλειονότητα ενδιαφέρεται για τις παράλληλες εκδηλώσεις του. Εδειξε, επίσης, ότι δηµιουργείται προοδευτικά το δικό του σταθερό κοινό, που δείχνει πρόθυµο να το στηρίξει στο µέλλον, συµβάλλοντας στην ανάπτυξη της διοργάνωσης.

Το µουσικό πρόγραµµα του φετινού Φεστιβάλ «ΑΝΩ» περιλαµβάνει τέσσερις σηµαντικές συναυλίες που πραγµατοποιούνται τον Αύγουστο στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ανω Σύρου, µε ελεύθερη είσοδο. Συγκεκριµένα θα παρουσιαστούν: 1) Εργα για εκκλησιαστικό όργανο (Klauss Sonnleitner, Αυστρία) στις 19/8. 2) Εκκλησιαστικό όργανο και κινηµατογράφος (Damian Skowronski, Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο (21/8). 3) Εργα για εκκλησιαστικό όργανο και όµποε (Alois Koch, Ελβετία), εκκλησιαστικό όργανο και ∆ηµήτρης Σιδέρης, όµποε (22/8). 4) Εργα για εκκλησιαστικό όργανο και άρπα (Ουρανία Γκάσιου), εκκλησιαστικό όργανο και Θεόδωρος Ματούλας, άρπα (25/8)

Και δεύτερη εκδήλωση

Μια παράλληλη εκδήλωση θα γίνει στις 23 Αυγούστου στο Ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδος» Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους. Είναι αφιερωµένη στη συνεισφορά του εκκλησιαστικού οργάνου στον βωβό κινηµατογράφο τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, όταν το γνωστό και ως κινηµατογραφικό όργανο (theater organ) ηχούσε σε όλες τις κινηµατογραφικές αίθουσες του εξωτερικού. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο «Γκαίτε» και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και συµµετέχει ο ∆ηµήτρης Κεραµιδάκης, theater organ. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει και διαλέξεις πριν από κάθε συναυλία, µε την επιµέλεια του µουσικού παραγωγού και συµβούλου προγράµµατος του Φεστιβάλ «ΑΝΩ», Νίκου Κανελλόπουλου, καθώς και ξεναγήσεις τις ηµέρες των συναυλιών στον χώρο όπου βρίσκεται το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου. Συγχρόνως, «Οι µικροί ξεναγοί της Ανω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στο µεσαιωνικό οικισµό του νησιού. 

Σύρος