Πολιτισμός | 20.08.2019 19:08

Καλαμαριά: Πολυσυλλεκτικό το πρόγραμμα του «Παρά Θίν΄Αλός»

Μαρία Ριτζαλέου

Μια πολυδιάστατη γιορτή της μουσικής με έμφαση στην πρωτογενή καλλιτεχνική παραγωγή, αποτελεί ο κύκλος εκδηλώσεων Παρά Θίν΄Αλός, που συμπληρώνει φέτος τα 29 του χρόνια στο δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε επιλεγμένες συναυλίες και φιλοδοξεί να συνεπάρει το κοινό στις στον αύλειο χώρο του Κυβερνείου με την εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο, από τις 26 Αυγούστου ως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού. Περιλαμβάνει συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς με τίτλο «Πνοές Ανατολής και Δύσης» και μαέστρο τον Γιάννη Κούκα. Η Φιλαρμονική θα δώσει «πνοή» σε παραδοσιακές, αραβικές, κοζάκικες, βουλγαρικές, ουγγρικές, ιρλανδικές, μπλουζ, αλλά και μελωδίες του τόπου μας, ενορχηστρωμένες για συμφωνική ορχήστρα πνευστών.

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 9 το βράδυ ανοίγει το Κυβερνείο στην Αρετσού για μια συναυλία με τίτλο «Μουσικές Μετακινήσεις»- Fron Yerushalaym to Saloniki madre de Israel», υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου. Συμμετέχουν η Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, η Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, μέλη της Χορωδίας «Θερμαϊδες» , το φωνητικό σύνολο «enH oro», το μουσικό σύνολο «Camerata Aristoteles» και η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση -ύμνος στις μετακινήσεις των μουσικών και των πολιτισμών της Ιερουσαλήμ, στον χρόνο και στον χώρο γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Η «Αργατεία» σε σκοπούς από την Μαύρη Θάλασσα

Η τρίτη μουσική εκδήλωση θα δοθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 9 το βράδυ και πάλι στο Κυβερνείο με το συγκρότημα «Αργατεία» που θα παρουσιάσει μουσικές και σκοπούς από την Μαύρη θάλασσα.

Το οκταμελές μουσικό σχήμα έχει έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου και εδρεύει, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ερμηνεύει επί σκηνής σκοπούς και τραγούδια των λαών της Μαύρης θάλασσας με ρεπερτόριο, κατά κύριο λόγο, του Πόντου αλλά και τραγούδια τούρκικα, αρμένικα, λάζικα, παρουσιάζοντας μια δυναμική παράσταση που θα φέρει τον θεατή κοντά στην πολυπολιτισμικότητα του Εύξεινου Πόντου.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται στην αυλή του Κυβερνείου, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, με την συναυλία «Αυτά που μας ενώνουν …» που θα παρουσιάσει το παραδοσιακό συγκρότημα «ΤΑΚΙΜ».

Η Ούμ Καλσούμ και η Φαϊρούζ συναντούν τον Μανώλη Αγγελόπουλο και τον Στέλιο Καζαντζίδη. Από τη Φολέγανδρο και το Ζαγόρι μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τον Πειραιά και τη Νέα Υόρκη, ένα μουσικό ξεφάντωμα με το εκρηκτικό ρεπερτόριο των ΤΑΚΙΜ συναντά το λαϊκό-ρεμπέτικο και έντεχνο ελληνικό τραγούδι σε ένα πρόγραμμα γεμάτο μουσικές εκπλήξεις.

Η αυλαία του φετινού Παρά Θιν΄ Αλός κλείνει με  την  Συμφωνική  Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Κυβερνείου, με ένα ρομαντικό μουσικό ταξίδι πλαισιωμένο με τραγούδια του 20ου αιώνα της Νότιας Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Στη   μουσική παράσταση  που έχει τίτλο «Μουσικό ταξίδι σε … καλή μεριά», η αισθαντική ερμηνεύτρια από τη Θεσσαλονίκη, Σοφία Αβραμίδου, θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από μεσογειακά, ελληνικά, αργεντίνικα και αραβικά μουσικά μονοπάτια. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν η Μαρία Λαζαρίδου και ο Πάνος Κοσμίδης, ενώ τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας, Χάρης Ηλιάδης.

Μαύρη ΘάλασσασυναυλίεςΚαλαμαριά