Πολιτισμός|20.09.2019 11:06

Η Καταπactή συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία της

Newsroom

Το εργαστήρι θεάτρου Καταπactή, συνεχίζοντας την επιτυχημένη λειτουργία του για 3η χρονιά, σε προσκαλεί να μπεις στην καταπακτή! Η Καταπactή είναι ένα σύγχρονο εργαστήρι θεάτρου που πραγματοποιεί σεμινάρια και εργαστήρια γύρω από την υποκριτική τέχνη, τα οποία απευθύνονται τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Επίσης, είναι ένας πλήρως εξοπλισμένος χώρος που φιλοξενεί πρόβες ομάδων θεάτρου και χορού.

Κάθε χρόνο υποδέχεται ανθρώπους που θέλουν να βιώσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία και να συμμετάσχουν στην προετοιμασία και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων. Από το 2013 έως σήμερα οι ομάδες του εργαστηρίου μας παρουσιάζουν κάθε χρόνο τη δική τους παράσταση. Φέτος η χρονιά μας ξεκινάει δυναμικά από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2019, με το ολοκαίνουριο εργαστήρι θεατρικής γραφής, αλλά και με τη συνέχεια των τμημάτων του πολύ επιτυχημένου εργαστηρίου υποκριτικής ερασιτεχνικού θεάτρου.

Αναλυτικά:

Α) Εργαστήρι θεατρικής γραφής με τον Χάρη Μπόσινα

Ο Χάρης Μπόσινας, διαθέτοντας μεγάλη πείρα του στη συγγραφή ιδιαίτερα επιτυχημένων θεατρικών έργων και τηλεοπτικών σεναρίων, παρουσιάζει στην Καταπactή έναν κύκλο μαθημάτων, θεωρητικό αλλά και πολύ πρακτικό, για το πώς δομείται ένα θεατρικό έργο.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα μελετηθούν οι βασικές αρχές και οι κανόνες που διέπουν ένα σενάριο και ένα θεατρικό έργο, καθώς και μια σειρά από σχετικά θέματα. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε σκηνές διαλόγων ή μονολόγων; Ποια η διαφορά ενός θεατρικού κειμένου με ένα τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό σενάριο; Πώς χτίζουμε ένα χαρακτήρα και πως δίνουμε πληροφορίες στο θεατή; Πότε ένα κείμενο είναι ολοκληρωμένο; Και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία συγγραφής. Παράλληλα θα διερευνηθεί ο τρόπος που ενεργοποιούμε την έμπνευση και τη φαντασία μας, μέσα από απλές τεχνικές και πρακτική εξάσκηση. Βασικό στοιχείο η διάδραση μεταξύ των μελών του εργαστηρίου και η ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ τους.

Οι νέοι συγγραφείς μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να ανεβαίνει σε κάποια σκηνή της Αθήνας, με τη συνεργασία των τμημάτων υποκριτικής ερασιτεχνικού θεάτρου, σκηνογραφίας της Καταπactής!

*Το εργαστήρι θεατρικής γραφής θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 19:00-22:00.

** Το Σάββατο 28/9/2019 στις 18:00 θα γίνει το Meet the trainer του εργαστηρίου θεατρικής γραφής, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μιλήσουν με τον Χάρη Μπόσινα για να λύσουν απορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Β) Εργαστήρι υποκριτικής ερασιτεχνικού θεάτρου με τον Σωτήρη Δούβρη και τη Μαρία Ζερβού:

Ο Σωτήρης Δούβρης και η Μαρία Ζερβού, έχοντας συνεργαστεί ιδιαίτερα επιτυχημένα τόσο στο θέατρο όσο και στη διδασκαλία ομάδων, έστησαν μια σειρά μαθημάτων που έχει σαν στόχο να οδηγήσει τον ερασιτέχνη ηθοποιό, από την πρώτη επαφή με το θεατρικό κείμενο, έως την παράσταση, με έναν άκρως ενδιαφέροντα και διασκεδαστικό τρόπο!

Το μάθημα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει ασκήσεις υποκριτικής και σωματικού θεάτρου που δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να χαλιναγωγήσουν τα εκφραστικά τους μέσα. Στο δεύτερο μέρος γίνεται πρακτική εφαρμογή πάνω σε κείμενα του ελληνικού και του διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου.

Κάθε χρόνο επιλέγουμε συγκεκριμένη θεματική ενότητα η οποία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία δουλεύουν οι συμμετέχοντες και επιλέγονται τα έργα που θα ανεβούν. Μέχρι και σήμερα η Καταπactή έχει κάνει 21 παραστάσεις!

*Τα εργαστήρια υποκριτικής ερασιτεχνικού θεάτρου με τον Σωτήρη Δούβρη θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο 14:00 – 17:00 και 17:00 – 20:00, ενώ με τη Μαρία Ζερβού κάθε Τετάρτη 19:00 – 22:00.

** Το Σάββατο 28/9/2019 στις 19:00 θα γίνει το Meet the trainer του εργαστηρίου θεατρικής γραφής, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μιλήσουν με τον Σωτήρη Δούβρη και τη Μαρία Ζερβού για να λύσουν απορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 2168096448 ή στο info@katapacti.gr.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 

Η Καταπαctή δίνει το δικαίωμα στους συμμετέχοντες του έτους σε συνεργασία όλων των τμημάτων  να δημιουργήσουν τη δική τους παράσταση και να την ανεβάσουν σε μια θεατρική σκηνή των Αθηνών. Όλοι οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε κανονικές συνθήκες παραγωγής.

Οι  παραστάσεις στο τέλος του έτους έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τους σπουδαστές και γίνονται  στο πλαίσιο της πρακτικής εφαρμογής  της ύλης που παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Η είσοδος στις παραστάσεις μας είναι πάντα ελεύθερη και αντί εισιτηρίου, παροτρύνουμε τον κόσμο να συνεισφέρει με προϊόντα (τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης) για κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα που χρειάζεται τη στήριξη μας.

ΑΠΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2020

Την νέα χρονιά και πιο συγκεκριμένα από Ιανουάριο του 2020 θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος του εργαστηρίου σκηνογραφίας με τον Ντέιβιντ Νεγρίν, ενώ θα δημιουργηθεί και νέο εργαστήρι θεατρικών φωτισμών!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

ΧΑΡΗΣ ΜΠΟΣΙΝΑΣ (Εργαστήρι θεατρικής γραφής)

O Χάρης Μπόσινας σπούδασε Βιολογία στο ΑΠΘ και στη συνέχεια φοίτησε και αποφοίτησε με υποτροφία από το ΙΚΥ στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ.

Τα τελευταία 10 χρόνια γράφει θεατρικά έργα που έχουν σκηνοθετηθεί από γνωστούς και καταξιωμένους σκηνοθέτες ή από τον ίδιο. Μερικά από αυτά είναι: «Η Οφηλία είναι έγκυος» (ΕπιΚολωνώ, Nixon, περιοδεία, σκηνοθεσία Χ. Μπόσινας) «Να γεννηθώ ή αλλάξατε γνώμη;» (ΕπιΚολωνώ, Βικτώρια, σκηνοθεσία Χ. Μπόσινας) «Λευτεριά στη Μήδεια» (Olvio, σκηνοθεσία Κώστας Φιλίπογλου) «Δουλειές με φούντες» (Αθηναΐδα, σκηνοθεσία Αντώνης Λουδάρος) «Μια ημέρα. Σήμερα» (Faust, σκηνοθεσία Χ. Μπόσινας)

Επίσης, έχει δουλέψει στην τηλεόραση ως σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων αλλά και ηθοποιός σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Μερικές από αυτές είναι: «Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς» MEGA ,«Τύχη βουνό» ANT1,ν«Μια στιγμή, δυο ζωές» MEGA, «Ένας μήνας και κάτι» MEGA, «Οικογενειακές ιστορίες» ALPHA (επιμελητής σεναρίων), «Κάτι χωρισμένα παλικάρια» ΑΝΤ1, «Κάνε γονείς να δεις καλό» ΑΝΤ1.

Τέλος έχει εργαστεί αρκετά ως ηθοποιός και στο θέατρο, συνεργαζόμενος με πολλούς σκηνοθέτες όπως η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Κώστας Φιλίππογλου, ο Βασίλης Νικολαΐδης, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Θύμιος Καρακατσάνης, η Τατιάνα Λύγαρη, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης κ.ά.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΥΒΡΗΣ (Υποκριτική ερασιτεχνικού θεάτρου)

Ο Σωτήρης Δούβρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη που «γέννησε» το καρναβάλι στην Ελλάδα, την Πάτρα, το 1982. Προσπαθώντας να ακολουθήσει το οικογενειακό επάγγελμα, φοίτησε για ένα διάστημα στο Τ.Ε.Ι. Λογιστικής, χωρίς επιτυχία. Από το 2005 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα κάνοντας το επάγγελμα που ήθελε από τα εφηβικά του χρόνια, αυτό του ηθοποιού. Ασχολείται ακόμα με την μεταγλώττιση και φλερτάρει με την σκηνοθεσία και τη συγγραφή. Τη  Αυτή τη χρονιά εμφανίζεται στη σειρά του ΑΝΤ1 «Πέτα τη Φριτέζα» και στη θεατρική παράσταση «Οι 12 ένορκοι» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη στο θέατρο ‘Αλκμήνη’. Παλαιότερες τηλεοπτικές του δουλειές είναι «Η Επιστροφή» - ΑΝΤ1,  «Το Νησί» - MEGA, «Μαύρα Μεσάνυχτα» - MEGA, «Οι Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα» - ALPHA και άλλες. Τελευταίες του θεατρικές δουλειές ήταν «Ο Αντρειωμένος» σε σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου, «Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα)» σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, «Interview» σε σκηνοθεσία Χρήστου Θάνου και άλλες.

Από το 2013 έχει ιδρύσει το Εργαστήρι Ερασιτεχνικού θεάτρου με τον Σωτήρη Δούβρη, μετεξέλιξη του οποίου είναι η Καταπactή. Έχει διδάξει σεμινάριο στα μέλη της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Πάτρας «Υποκριτές» με τίτλο «Προσέγγιση θεατρικού χαρακτήρα σε στάδια». Έχει σκηνοθετήσει, συγγράψει και συνθέσει κείμενα για τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας Πάτρας «Υποκριτές» στο πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς (2012)», το σατυρικό δεκάλεπτο «Καμία Σχέση», που τιμήθηκε με έπαινο πρωτότυπου θεατρικού κειμένου και με τα βραβεία 1ου ανδρικού και 1ου γυναικείου ρόλου. Έχει σκηνοθετήσει το ‘Μίλα μου σαν τη βροχή κι άσε με ν’ ακούω’ στον πολυχώρο Obi Uptown και το «Δωμάτιο 101» στο θέατρο «Ειλισσός» και στο θέατρο «Λιθογραφείον».

ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΟΥ (Υποκριτική ερασιτεχνικού θεάτρου) 

Η Μαρία Ζερβού είναι αριστούχος απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Αθηνών. ’Εχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του θιάσου ‘Σεμέλη‘, του ‘Αμφιθεάτρου’ του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, της ‘Νέας Σκηνής’ του Εθνικού θεάτρου και του Λευτέρη Γιοβανίδη. Από το 2013 είναι συνιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας ‘Εμείς‘ με την οποία έχει παρουσιάσει θεατρικά έργα της ίδιας της ομάδας σε πολλές σκηνές της Αθήνας, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο ελληνικό φεστιβάλ της Ζυρίχης.

Έχει διδάξει υποκριτική στο ερασιτεχνικό εργαστήρι του πολυχώρου Τέχνης Mabrida και στα συμπεριληπτικά σεμινάρια liminal open days Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια υποκριτικής με τον Τάπα Σουντάνα και την Μάγια Λυμπεροπούλου, καθώς και μαθήματα τραγουδιού και χορού τζαζ.

Πολιτισμόςθέατρο