Πολιτισμός|23.09.2019 09:22

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Νίκησαν οι σύγχρονοι προβληματισμοί

Μαρία Ριτζαλέου

Ένας γνώριμος στη διοργάνωση δημιουργός, ο Νικόλας Κολοβός και ο βραβευμένος φέτος στις Κάνες, Βασίλης Κεκάτος, είναι οι μεγάλοι νικητές του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ενώ το Grand Prix  2019  του 25ου Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απέσπασε η ταινία Brotherhood της  Meryam Joober, μια πολυεθνική παραγωγή από την Τυνησία, τον Καναδά, το Κατάρ και την Σουηδία, που καθήλωσε με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα της, την επιστροφή στην πατρίδα του ενός νεαρού άντρα, που πολέμησε στο πλευρό των φανατικών ισλαμιστών.

Στο σκεπτικό της η κριτική επιτροπή αναφέρει πως η ταινία διατηρεί αυθεντικότητα στους χαρακτήρες, δυναμισμό στην αισθητική της σκηνοθεσίας και καταφέρνει επίσης να δώσει μια γεύση ντοκιμαντέρ στην αποτύπωση μιας σύγχρονης τραγωδίας.

Ο Νικόλας Κολοβός, ένας Έλληνας από την Σουηδία είναι ο μεγάλος νικητής της 42ης διοργάνωσης, καθώς έφυγε με τον Χρυσό Διόνυσο για το 12λεπτο μονοπλάνο Index με θέμα το προσφυγικό ζήτημα. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Δημήτρης Χαρίτος, ανέφερε πως όλες οι αποφάσεις της ήταν ομόφωνες και ειδικά για το φιλμ του Κολοβού σημείωσε πως βραβεύεται «για τη δεξιοτεχνική χορογραφία της κάμερας και την εκπληκτική αξιοποίηση της κινηματογραφικής γλώσσας, που αναδεικνύει ένα οικουμενικό θέμα, με αφετηρία την απελπισμένη ενέργεια ενός παιδιού».  Ο Νικόλας Κολοβός είχε τιμηθεί και πάλι με τον Χρυσό Διόνυσο, το 2015, για την ταινία του Σύκο.

Index του Νικόλα Κολοβού

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Βασίλη Κεκάτο για την ταινία του Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς, που πριν λίγους μήνες είχε φύγει με βραβείο από τις Κάνες και ο σκηνοθέτης δεν έκρυψε την χαρά του που η πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας του έγινε στη Δράμα. «Πριν πέντε χρόνια πρωτοήρθα εδώ με τον Ανάδρομο. Ήμουν γεμάτος προσδοκία, όμως τότε δεν άκουσα ποτέ το όνομά μου στα βραβεία. Σήμερα, αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλα τα παιδιά που δεν άκουσαν το όνομά τους απόψε, γιατί μπορούν να κάνουν τα πάντα», είπε καταχειροκροτούμενος στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Τιμητική διάκριση ερμηνείας πήραν και οι δύο πρωταγωνιστές του Κεκάτου, ο Νικολάκης  Ζεγκίνογλου  και ο Ιώκος Ιωάννης Κοτίδης, ο οποίος, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει την εύφημο μνεία του, αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη και του Ζακ Κωστόπουλου.

Η Σίσσυ Τουμάση απέσπασε τιμητική διάκριση για την ερμηνείας της στο Βάρος της Θάλασσας του Κωστή Αλεβίζου, ένα φιλμ που τιμήθηκε επίσης με την διάκριση φωτογραφίας για την δουλειά του Γιώργου Φρέντζου. Το βραβείο σεναρίου απέσπασε το Ρουζ του Κωστή Θεοδοσόπουλου, ο οποίος έφυγε και με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, -που παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ήταν παρών σε όλη τη διοργάνωση-, επανάφερε το αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανακατασκευή της Καπναποθήκης Περδίκκα, η οποία θα στεγάσει όχι μόνο της υπηρεσίες του Φεστιβάλ αλλά και το τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που θα λειτουργήσει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ευοίωνο προμηνύεται το μέλλον της ταινίας μικρού μήκους, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που εκπροσώπησε το υπουργείο Πολιτισμού. Ανέφερε επίσης ότι αυτό το φορμά αξιοποιείται πλέον από μεγάλα στούντιο, σε νέες πλατφόρμες και η συμπύκνωση της ταινίας μικρού μήκους ταιριάζει σε αυτήν τη γενιά, ενώ πρόσθεσε ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις ο ελληνικός κινηματογράφους δεν έχει τους θεσμούς που του αξίζουν.

Αξιοσημείωτο από τα βραβεία είναι επίσης και η βράβευση της κυπριακής ταινίας H Εξομολόγηση του Ανδρέα Σιεηττάνη, με το νέο βραβείο «#ThisisEU -Ευρωπαϊκές αξίες» από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικός πως είναι ο πρώτος σκηνοθέτης στην Ευρώπη που λαμβάνει αυτήν την διάκριση.

Βασίλης Κεκάτοςβραβεία42ο φεστιβάλ ταινιών μιικρού μήκους