Πολιτισμός|11.11.2019 16:44

Τα κεραμικά του Picasso και οι πίνακες του Jankulovski συνομιλούν στη Θεσσαλονίκη

Μαρία Ριτζαλέου

Μια ιδιότυπη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «συνομιλία» αναπτύσσουν ο Pablo Picasso και ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Mice Jankulovski, από την Βόρεια Μακεδονία -ο οποίος παρουσιάζει την δουλειά του με την Osten Pavilion στην φετινή Biennale της Βενετία, στην 4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, που διοργανώνεται στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo από τις 21 ως τις 24 Νοεμβρίου. Για πρώτη φορά θα εκτεθούν 15 πρωτότυπα κεραμικά έργα του Picasso, τα οποία θα βρίσκονται σε καλλιτεχνικό διάλογο με ζωγραφικές συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων του Jankulovski.

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Μάνος Στεφανίδης, «ένα κοινό στοιχείο των δυο δημιουργών είναι η αίσθηση του δράματος, η αίσθηση του παιχνιδιού, καθώς η αίσθηση του πάθους που από ορισμό διακόπτεται από την καλλιτεχνική δημιουργία. Κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, ενώ το λευκό και το μπλε θέτουν τα όρια και την ένταση αυτού του απροσδόκητου ενδιαφέροντος διαλόγου».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, «ο Πικάσο δεν δίσταζε να διαλέγεται με όποιον καλλιτέχνη θαύμαζε είτε ήταν ο Αριστοφάνης και η Λυσιστράτη του είτε ο Greco και η προσωπογραφία του γιου του Χόρχε Εμμανουέλ είτε ο Βελάσκεθ και ο πίνακας Λας Μενίνας. Ο Πικάσο υπήρξε η απόδειξη της απόλυτης θρασύτητας όσον αφορά στην όποια ιεραρχία ή δεοντολογία της τέχνης. Αυτή ακριβώς η θρασύτητα έπεισε αργότερα άλλους καλλιτέχνες, αλλά και θεωρητικούς, να συσχετίζουν σε μουσειολογικό επίπεδο πράγματα εν πρώτοις ανόμοια τα οποία όμως αν εξετάσουμε βαθύτερα και χωρίς παρωπίδες, θα διαπιστώσουμε ότι διαθέτουν μυστικούς, γοητευτικούς δεσμούς». Έτσι κάθε διάλογος του έργου του με το έργο κάποιου άλλου καλλιτέχνη είναι ενδιαφέρον, όπως εν προκειμένω αυτός με τις μαύρες ζωγραφικές του Mice Jankulovski και την μυστηριώδη υποβολή τους.

«Κεραμικές φόρμες απροσδόκητες, ρέουσες, γλυπτικές μορφές και πλαστικοί όγκοι οργανωμένοι από πηλό και χρώμα από την μια ενώ από την άλλη σκοτεινές, επιβλητικές επιφάνειες μέσα στις οποίες περιδινίζονται κύκλοι, τετράγωνα, γραμμές που υποδύονται ορίζοντες ή που αποτυπώνονται αναγλυφικότητες σε όλες τις αποχρώσεις του γκρίζου. Ένα μικρό αύταρκες σύμπαν αντιθέσεων που όμως όμως ισορροπούν και οπτικά και ιδεολογικά. Πρόκειται λοιπόν για έναν απροσδόκητο, απρόσμενο διάλογο από τον οποίον όμως δεν έχει κανείς να χάσει αλλά μόνο να κερδίσει», τονίζει ο κ. Στεφανίδης.

Η Art Thessaloniki, η διεθνής έκθεση για την σύγχρονη τέχνη, είναι ένας ετήσιος θεσμός που λειτουργεί καταλυτικά και πολυδιάστατα, ενδυναμώνοντας τον διάλογο, την καλλιτεχνική κινητικότητα, τις προκλήσεις για καινοτομία, τις καλλιτεχνικές γειτνιάσεις και ανταλλαγές και κυρίως την κατανόηση της διαφορετικότητας των πολιτισμικών φαινομένων. Υλοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Τσάτση, ο οποίος εμπνεύστηκε και πρότεινε την δημιουργία της. Στη διάρκεια της έκθεσης θα απονεμηθούν τρία βραβεία, για την Καλύτερη Γκαλερί, τον Καλύτερο Επιμελητή και τον Καλύτερη Καλλιτέχνη, σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Εικαστικών Τεχνών WAVA (World Association of Visual Arts).

Art Thessaloniki FairΠάμπλο Πικάσοέκθεση