Πολιτισμός|11.12.2019 17:41

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Δεν απαιτείται άδεια για την αναπαράσταση μνημείων

Αναστασία Κουκά

Δεν θα απαιτείται πλέον αδειοδότηση για αναπαραστάσεις μνημείων και εθνικών συμβόλων: αυτή είναι η επίσημη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο οποίο απευθύνθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μετά τις προ διμήνου καταγγελίες για δωρεάν χρήση του Παρθενώνα και άλλων εθνικών συμβόλων σε διαφημιστική καμπάνια της Coca Cola.

Να θυμίσουμε πως εξαιτίας τους συγκεκριμένου θέματος είχε ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στην νυν και την πρώην ηγεσία του ΥΠΠΟΑ η οποία συνοδευόταν από σωρεία αλληλοκατηγοριών ενώ την ίδια στιγμή οι ελληνικές ανταγωνιστικές της Coca Cola εταιρείες, μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας τους, έκαναν λόγο για «πολιτικά παιχνίδια, νομικούς ακροβατισμούς και ανακρίβειες από το ΥΠΠΟΑ εις βάρος των δημοσίων εσόδων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Τα συλλεκτικά αυτά μπουκάλια της Coca Cola πυροδότησαν αντιδράσεις από ελληνικές ανταγωνιστικές εταιρείες

Αιχμή του δόρατος στην όλη υπόθεση στάθηκε η υπουργική απόφαση της 4ης Ιουλίου 2019 σύμφωνα με την οποία ήταν απαραίτητη η χορήγηση ειδικής άδειας για την αναπαραγωγή και διάδοση στο κοινό αντιγράφων και απεικονίσεων μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο για εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Υπέρ της κατάργησης της παραπάνω υπουργικής απόφασης λοιπόν γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με το σκεπτικό ότι «κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002» συμπληρώνοντας παράλληλα πως «Το ΥΠΠΟΑ δεν δύναται να επιβάλλει τέλη σε βάρος της εταιρείας C. C. για την χρήση της αναπαράστασης του αρχαίου μνημείου, με βάση την Υπουργική Απόφαση»

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η κ. Μενδώνη είχε προαναγγείλει, μέσω επίσημης ανακοίνωσής της την ανάκληση της επίμαχης απόφασης αλλά και τη δημιουργία νέου, σαφούς και ορθού νομοθετικού πλαισίου για το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Ωστόσο στην σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ δεν γίνεται καμία αναφορά σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες θα προστατεύουν, από δω και στο εξής, την πολιτιστική μας κληρονομιά από την δωρεάν διαφημιστική εκμετάλλευση.

Αντιθέτως, δίνεται μεγάλη έμφαση στο πολιτικό σκέλος του θέματος καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «Οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξ αιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την «εταιρεία C. C.», όχι μόνον αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμιση».

Μυρσίνη ΖορμπάCoca ColaΛίνα Μενδώνη