Σαββόπουλος: Στηρίζω τις ελπίδες μου στον Μητσοτάκη - Δεν έχει αυταπάτες (vid)
NewsroomΟ Διονύσης Σαββόπουλος εμφανίσθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» και μίλησε για την ανάγκη αλλαγής στη χώρα. Επίσης, έκανε αναφορά στο Woodstock του 1969, την Ελλάδα διαχρονικά, τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Οταν ήμασταν έφηβοι, πηγαίναμε στα πάρτι και ακούγαμε τους Platters, χορεύαμε slow με τα κορίτσια, τότε ήταν αρρένων και θηλέων, το πάρτι ήταν ο μόνος τρόπος να συνευρεθείς. Αλλά ταυτοχρόνως πηγαίναμε και στον αυλόγυρο της εκκλησίας και στις διαδηλώσεις. Το τραγούδι είναι μια σύνθεση που προσπαθεί να ενώσει το πάρτι, την ψαλτική υμνογραφία της εκκλησίας, τη διαδήλωση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η δική του γενιά ήταν «αριστερής συμπεριφοράς και συντηρητικής ψυχοσύνθεσης».
Στη συνέχεια είπε ότι o κόσμος σήμερα θέλει αλλαγή όπως εκείνος του Woodstock, «αλλά δεν θέλει μπάχαλο, δεν θέλει διάλυση, θέλει ένα πράγμα πιο κανονικό. Τότε ξεκίνησε σαν μια σύγκρουση ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς γιατί ήταν συντηρητικοί και φοβισμένοι. Εξηγείται γιατί οι γονείς είχαν περάσει δύο πολέμους. Τους είχε κοπεί η μιλιά πια, εμείς όμως αισθανόμασταν εκείνη τη συντηρητικούρα να μας πνίγει και ήμασταν οργισμένοι. Η τεχνολογία έκανε άλματα, ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι, βρήκε το χάπι και ο γυμνασιάρχης επέμενε να είμαστε κουρεμένοι γουλί. Μας υποχρέωνε να φοράμε εκείνο το πηλήκιο με τη κουκουβάγια. Ε, δεν πήγαινε έτσι. Εμείς ήμασταν θυμωμένοι με τους μπαμπάδες και τις μαμάδες και ό,τι τους έμοιαζε, με μια εκκλησία ηθικολόγα με έναν Θεό τιμωρό. Δηλαδή, το δραματάκι της μικρής μας εστίας, το προβάλαμε πάνω στη μεγάλη σκηνή της αμφισβήτησης. Αυτό έγινε».
Για τον αντιεξουσιαστή έφηβο του σήμερα είπε «αν κατεβαίνει στους δρόμους να κάψει την Αθήνα, ακόμα και να τον καταλάβαινα, δεν θα τον δικαιολογούσα. Οχι, εμείς δεν κάναμε έτσι», ενώ για τη συμπρωτεύουσα τόνισε: «Είναι η αδερφή της Κωνσταντινούπολης, παίζει τον ρόλο της αγαπημένης θείας όταν έχουμε χάσει τη μητέρα. Αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη γιατί μας θυμίζει τη μαμά μας που δεν την έχουμε».
Ο κ. Σαββόπουλος εξολογήθηκε πως, «όταν ήμουν νέος, αμφισβήτησα τους γονείς μου για να υπάρξω, και μαζί με αυτούς αμφισβήτησα και ότι τους ψυχαγωγούσε, τη Βέμπο, τον Χαιρόπουλο κ.λπ. Αλλά μεγαλώνοντας σου λείπουν οι γονείς σου, όπως τώρα τα Χριστούγεννα και σιγά-σιγά ένιωσα ότι μου λείπει και αυτό που τους ψυχαγωγούσε, εκείνα τα τραγούδια».
Στη συνέχεια έκανε μνεία στον αξέχαστο Μάνο Χατζηδάκη: «Οταν έγραψε (τραγούδια) για τη Βουγιουκλάκη, δεν έγραφε ως μη σοβαρός. Έγραφε ως μη σοβαροφανής». Πρόσθεσε ότι ο Χατζηδάκης «διαμόρφωσε το αυτί μας». «Ήταν ένας βασιλιάς, ο μόνος βασιλιάς που γνώρισα επί Γης. Θαυμάσιος άνθρωπος και υπέροχος συνθέτης».
Για την εποχή του Woodstock, όπου το ροκ θεωρείτο κάτι το επικίνδυνο, ο Διονύσης Σαββόπουλος είπε ότι «τώρα πια το ροκ είναι μια μουσική για γέρους, που τώρα μεγαλώσανε και γεράσανε».
Για τη φράση «αν ο Σαββόπουλος δεν έγραφε τραγούδια, οι εφημερίδες για πολλά χρόνια δεν θα είχανε τίτλους», ο Νιόνιος απάντησε: «Ο μακαρίτης ο Σεραφείμ Φυντανίδης έλεγε "είσαι ο καλύτερος αρχισυντάκτης μου"».
«Να τα αλλάξουμε, αλλά όχι όλα»
Για τους νέους ο κ. Σαββόπουλος είπε ότι «χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους που έχουν τη γενναιότητα να σκεφτούν περισσότερο, να τολμήσουν να προσπαθήσουν για ένα καινούργιο αφήγημα της χώρας μας», ενώ δικαιολόγησε τον θυμό των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης. Η ειρωνεία με τον θυμό είναι ότι δεν θυμώσαμε επειδή αλόγιστα και αντιπαραγωγικά δανειζόμασταν και χρεοκοπήσαμε. Θυμώσαμε με τους πολιτικούς επειδή δεν είχαν την ικανότητα να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε και να αναβάλλεται επ’ άπειρον η χρεοκοπία. Τώρα τα πράγματα φαίνονται πιο υγιή από ότι τα προηγούμενα χρόνια». Ο καλλιτέχνης είπε ότι η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή, χωρίς να τα διαλύσουμε όλα.
Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ότι «δεν πιστεύω πως θα γίνει πόλεμος. Δεν ανησυχώ. Με ανησυχούν τα κενά που έχουμε εμείς. Στη κρατική οργάνωση, το κράτος είναι η έκφραση της κοινωνίας. Αν δεν έχει οργάνωση είμαστε ανυπεράσπιστοι σαν κοινωνία». Στη περίπτωση πολέμου, ο Διονύσης Σαββόπουλος είπε πως είναι σίγουρος ότι «θα βρουν τον μπελά τους οι Τούρκοι». Για τον Ερντογάν, που παρόλο που λειτουργεί ως δικτάτορας, ο τουρκικός λαός τον ψηφίζει και τον στηρίζει, ο αγαπημένος τραγουδοποιός είπε: «Ξεφυτρώνουν παντού πατερούληδες. Ο κόσμος φοβάται. Tι και αν έρχεται, δεν υποστέλουμε τη σημαία».
Για τα πολιτικά
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Σαββόπουλος είπε «ελπίζω να έχουμε μια ώριμη αντιπολίτευση», ενώ για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι στηρίζει τις ελπίδες του σε αυτόν γιατί, εκτός από την όρεξή του, έχει επιπλέον καλύτερη μόρφωση (από τον Τσίπρα), ντύνεται καλύτερα και δεν έχει τόσo πολλές αυταπάτες στο μυαλό του». Πρόσθεσε ωστόσο ότι ήταν πάντα επιφυλακτικός για τη ΝΔ επειδή έχει μια νοοτροπία παλαιοκομματική που θυμίζει το παλιό ΠΑΣΟΚ. «Οι ελπίδες μου όμως είναι στον Μητσοτάκη, είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο του και αξίζει υποστήριξη».
- «Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
- Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
- Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
- Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;