Πολιτισμός | 03.01.2020 15:06

Οι Θαλασσινοί Έρωτες του Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο

Μαρία Ριτζαλέου

Η Σκιάθος τιμά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον κοσμοκαλόγερο που γεννήθηκε στο νησί, έζησε τον μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα, αλλά όταν κατάλαβε ότι το τέλος πλησιάζει, επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Ιανουαρίου 1911. Η Σκιάθος ενέπνευσε τον Παπαδιαμάντη στα περισσότερα έργα του και αναφέρει την πατρίδα του σε 105 διηγήματα, 4 ποιήματα, 2 θρησκευτικά άρθρα, ακόμη και σε 2 επικήδειους, ενώ το σπίτι όπου πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του κι εκεί όπου έκλεισε τα μάτια του, νικημένος από πνευμονία, τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου του 1911, λειτουργεί ως μουσείο.

Ο Δήμος Σκιάθου διοργανώνει την εκδήλωση θεσμό, μνήμης και τιμής για τον «κοσμοκαλόγερο» σε συνεργασία με το Σπίτι-Μουσείο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», με την τριπλή θεατρική παράσταση Θαλασσινοί έρωτες σε σκηνοθεσία της Μίρκας Γεμεντζάκη,  το Σάββατο  4 Ιανουαρίου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Μπούρτζι». Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό τρίπτυχο των ερωτικών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που ταξιδεύει στην Σκιάθο τιμώντας την επέτειο των 109 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα. Η παράσταση εντάσσεται ταυτόχρονα και στον κύκλο δράσεων του Δήμου, κάτω από τον γενικό τίτλο «Η Σκιάθος των ποιητών». Η Νάνα Παπαδάκη, η Μαρία Καστάνη και η Λένα Μακρή ερμηνεύουν τα διηγήματα «Έρως- Ήρως», «Έρωτας στα χιόνια» και «Όνειρο στο κύμα», στην σκηνοθεσία της αείμνηστης Μίρκας Γεμεντζάκη, σε μία μοναδική παράσταση των «Θαλασσινών Ερώτων». Η παράσταση, η οποία φιλοξενείται στη γενέτειρα του σπουδαίου συγγραφέα, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, φιλοξενήθηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές στην σκηνή του θεάτρου Φούρνος, στο κύριο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Αισχυλείων, στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και στο Αφιέρωμα στη Μίρκα Γεμεντζάκη, το 2014.

Το σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο

«Αυτό που με οδήγησε στον Παπαδιαμάντη είναι η γλώσσα του, που για μένα είναι μουσική, τόσο ξεκάθαρη που ένας μουσικός βρίσκει αμέσως το ρυθμό. Η αφήγηση είναι το θεατρικό είδος που εκφράζει τις προσδοκίες μου για το θέατρο. Αλλά αυτή την τέταρτη φορά που ανεβάζω Παπαδιαμάντη ήταν η μαγική λέξη ‘κοσμοκαλόγερος’. Οι έρωτες του όχι μόνο για τη φύση, αλλά και τον άνθρωπο τον έκαναν τον πιο αθώο ερωτικό μυθιστοριογράφο», είχε αναφέρει η Μιρκα Γεμεντζάκη στο σκηνοθετικό της σημείωμα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα με χαιρετισμό του δημάρχου Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης θεωρείται από τους κορυφαίους διηγηματογράφους της χώρας. Χαρακτηριστικό της λογοτεχνικής του αξίας είναι η άποψη του νομπελίστα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη, στο δοκίμιό του για τον Μακρυγιάννη: ««Ο Μακρυγιάννης είναι ο πιο σημαντικός πεζογράφος της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, αν όχι ο πιο μεγάλος, γιατί έχουμε τον Παπαδιαμάντη». 

ΠαπαδιαμάντηςΣκιάθοςεκδήλωση