Πολιτισμός|07.01.2020 16:17

Θεσσαλονίκη: Φουλ πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων

Newsroom

Εννιά θεατρικές παραστάσεις κάνουν…ποδαρικό στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ «Σπασμένο Γυαλί» έρχεται στην πόλη και στο Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ και ο Αντώνης Λουδάρος φέρνει για δύο παραστάσεις τις «Σκηνές από έναν γάμο» στο Θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ.

Οι παραστάσεις στο ΑΜΑΛΙΑ ξεκινούν στις 8-9 Ιανουαρίου με την παράσταση Η Λαίδη Μάκβεθ του Μντσένσκ του Νικολάι Λεσκώφ σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Πρόκειται για ένα ταξικό και βαθιά πολιτικό θρίλερ, που πραγματεύεται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας φυλακισμένης σε έναν άθλιο γάμο. Η νουβέλα του Λεσκώφ ενέπνευσε τον Σοστακόβιτς, να γράψει την ομότιτλη όπερα, που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 1934 για να στηλιτεύσει την πατριαρχία και τους ρόλους εξουσίας.

Η διασκευή είναι της Μαρίας Σκαφτούρα, η πρωτότυπη μουσική των Γιώτας Κοτσέτα και Αλέξη Αλεβιζάκη και το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Σοφία Παπάζογλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Σκαφτούρα, Άγγελος Ανδριόπουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μαρία Σωτηριάδου, Άντα Γιαννουκάκη, Βασίλης Τσιάκας, Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Αέρας του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 16-19 και 23-26 Ιανουαρίου, στο ΑΜΑΛΙΑ θα φυσήξει Αέρας. Η Ναταλία Τσαλίκη και η Όλια Λαζαρίδου συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή σε ένα νεοελληνικό έργο με πολλά μποφόρ. Την…αέρινη κωμωδία του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, «Αέρας», όπου οι δύο ηρωίδες μεταπλάθονται σε αερικά που αλλάζουν συνεχώς μορφές, σκηνοθετεί ο Μανώλης Δούνιας, ενώ το τραγούδι της παράστασης έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Ο Φώτης Μακρής στο Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου

Για πέμπτη χρονιά συνεχίζεται η επιτυχία του εμβληματικού μυθιστορήματος του Άρη Αλεξάνδρου «Το Κιβώτιο», που σε μορφή θεατρικού μονολόγου παρουσιάζει ο Φώτης Μακρής, ο οποίος υπογράφει και την δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία, από κοινού με την Κλεοπάτρα Τολόγλου. Η παράσταση, η μουσική της οποίας είναι του Γιώργου Νινιού, έχει «ταξιδέψει» σε 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και στην Πάφο της Κύπρου.

Από την παράσταση "Κάτω Παρθενώνας" του Μηνά Βιντιάδη

Το έργο του Μηνά Βιντιάδη, Κάτω Παρθενώνας, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2015 από το Κ.Θ.Β.Ε., επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΜΑΛΙΑ στις 27 και 28 Ιανουαρίου με σκηνοθέτη την Βάνα Πεφάνη και τους Λεωνίδα Κακούρη και Χρήστο Σαπουντζή. Στην Ελλάδα του σήμερα, ένας χρηματιστής και ένας άστεγος , διαπραγματεύονται μια «συνεργασία» που ισορροπεί εφιαλτικά ανάμεσα στην ιδεολογία και στην δικαιολογία, στην φτώχια και στην ηθική εξόντωση.

Η Γωγώ Μπρέμου "Μετά τον Βυσσινόκηπο"

Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος, γράφει και σκηνοθετεί έναν δραματικό μονόλογο Μετά τον Βυσσινόκηπο, όπου τρεις γυναίκες, μοιράζονται με το κοινό τα συναισθήματά τους για την Ρωσία που άφησαν πίσω τους. Στους ρόλους της Άννας, της Ανθής και της Λιουμπόβ ερμηνεύει η Γωγώ Μπρέμου, για μία μόνο παράσταση, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.

Ο Ζιλ και η νύχτα με τον Νίκο Χατζηπαπά

Ο Ζιλ και η νύχτα, το εμβληματικό έργο του Ούγκο Κλάους, που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και αποθεώθηκε από το κοινό, παρουσιάζεται στο ΑΜΑΛΙΑ στις 31/1 & 1-2/2 σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νίκου Χατζηπαπά. Η μετάφραση είναι της Μαρίας Ευσταθιάδη, συμμετέχει ο Πάνος Λαμπρίδης και η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών.

Το Ματωμένο Γαλάζιο

Το Ματωμένο γαλάζιο είναι μια πρωτότυπη μουσική και οπτική παράσταση που αφηγείται την επιστροφή ενός Έλληνα δημοσιογράφου στην πατρίδα, μετά από μια μακρόχρονη διαμονή στο εξωτερικό. Η επιστροφή τον φέρνει αντιμέτωπο με 3 θανάτους: τον θάνατο των προσδοκιών, τον θάνατο του έρωτα και τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Το «Ματωμένο Γαλάζιο» είναι βασισμένο στο ομότιτλο μουσικό άλμπουμ και κόμικ των Ferruccelli-Δημήτρη Παπαδή. Παρουσιάζεται στις 3-4 Φεβρουαρίου, σε μουσική, τραγούδια, σκηνοθεσία, φωνή και κιθάρα Ferruccelli (Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος) και σκίτσα του Δημήτρη Παπαδή.

Ο δρόμος για τον ουρανό, με τον Νίκο Ψαρρά

Στις 10-11/2 17-18/2, 24-25/2 παρουσιάζεται Ο δρόμος για τον ουρανό του Χουάν Μαγιόρκα, με τον Νίκο Ψαρρά στο ρόλο ενός σκληρού Γερμανού στρατιωτικού, που χτίζει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα με τις ψυχώσεις, τις εμμονές, αλλά και κάποια ψήγματα ευαισθησίας, τα οποία φωτίζουν μοναδικά τον ήρωά του. Η μετάφραση είναι της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, η σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη και παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Δήμου, Βερονίκη Στογιαννίδου, Δανάη Hoffmann.

Φυλές, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έρχεται στο ΑΜΑΛΙΑ η παράσταση του Τάκη Τζαμαργιά, Φυλές, που βασίζεται στο πολυβραβευμένο έργο της Νίνα Ρέιν. Παίζουν οι: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Νίκος Γεωργάκης, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Ελένη Μολέσκη, Καλλιόπη Παναγιωτίδου.

Σπασμένο Γυαλί του Άρθουρ Μίλλερ

Στο Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, παρουσιάζεται στο το βραβευμένο με Olivier Award έργο του Άρθουρ Μίλλερ, Σπασμένο Γυαλί, σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη. Από τις 10 Ιανουαρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Στο έργο αυτό, ο συγγραφέας ψυχαναλύει έναν γάμο και δείχνει όλα αυτά που κρατούν ακίνητους τους θεατές, ενώ θα έπρεπε να δράσουν. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Βούρος, Παναγιώτα Βλαντή, Χάρης Σώζος, Βάσω Γιουλελμάκη, Ελίνα Μάλαλα.

Αντώνης Λουδάρος και Παυλίνα Χαρέλα

Τέλος, και για δύο μόνο παραστάσεις έρχονται στο Θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, Σκηνές από έναν Γάμο, του Ίγκμαρ Μπέργκμαν, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου με τον ίδιο και την Παυλίνα Χαρέλα στους δύο ρόλους.

ΘεσσαλονίκηΘέατρο Αμαλίαθεατρικές παραστάσεις