Πολιτισμός|15.01.2020 15:59

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τον Νοβέλο Φινότι

Μαρία Ριτζαλέου

Ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή γλύπτες, ο Ιταλός Νοβέλο Φινότι, το έργο του οποίου συγκρίνεται με αυτό του Τζιακομέτι, του Μιρό ή του Νταλί, ενώ εξαιτίας της σχέσης του με τον Ιόλα έχει εμπνευστεί από την αρχαία ελληνική γλυπτική, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει την δουλειά του στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. Η έκθεση με τίτλο «Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας», τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 7 Φεβρουαρίου από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η έκθεση θα παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων του, περίπου 70, τα περισσότερα σε μάρμαρο και μεγάλων διαστάσεων-10 από αυτά ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα.

Ο Νοβέλο Φινότι

Ο Ιόλας ανακάλυψε τον Φινότι -που γεννήθηκε το 1939 στην Βερόνα- το 1972 και τον έφερε στην Αθήνα, όπου επισκέφτηκε την Ακρόπολη και τα μουσεία της. Έκτοτε την προτίμησή του κέρδισε το μάρμαρο ως υλικό. Ο Φινότι έχει αναλάβει μεγάλες παραγγελίες έργων στην Ιταλία, ιδιαίτερα σε Βερόνα και Πάντοβα, ενώ είναι ο δημιουργός του γλυπτού διάκοσμου για το επιτύμβιο του Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (2001). 

Μεγάλη Κόμπρα, 1991 (χαλκός)

Τα έργα που θα εκθέσει στο Τελλόγλειο, θα αναδείξουν την κατεργασία του μάρμαρου της Καράρας, αλλά και την επίδραση που άσκησε στην τέχνη του η ελληνική αρχαιότητα. Αν και έχει υιοθετήσει αρκετά καλλιτεχνικά στυλ, το έργο του παραμένει κατά βάση εικονιστικό και συχνά χρησιμοποιεί σύμβολα και αλληγορίες, όπως την βασική μορφή ενός αυγού ή μιας φωλιάς πουλιών, την σύλληψη της ζωής ή την παρατήρηση του θανάτου. Αγαπημένα του θέματα είναι από την μυθολογία, την λογοτεχνία, ενώ αρκετά έχουν έναν έντονο ερωτισμό.

Μια τελετουργία για την κόρη του Καμικάζι, 1984 (λευκό μάρμαρο Καράρας)

Με την έκθεσή του «il Bronzetto Italiano», που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Ρώμη το 1976, ταξίδεψε στη Φιλανδία, την Δανία και την Νορβηγία, ενώ έχει συμμετάσχει στην Biennale της Βενετίας (1966 και 1984), στο Μπουένος Άιρες, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Σάο Πάολο, στην Οσάκα, στο Τόκιο, στο Χονγκ Κονγκ, στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, κ.α. Ο Νοβέλο Φινότι έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία και τα γλυπτά του βρίσκονται σε περίοπτη θέση σε διάφορα μουσεία και σπουδαίες ιδιωτικές συλλογές.

Οι φωλιές της Φεντερίκα, 1982-1983 (λευκό μάρμαρο Καράρας)

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρις τις 14 Ιουνίου 2020 και στη διάρκειά της θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.Νοβέλο Φινότιγλύπτης