Σε μετωπική σύγκρουση με την υπουργό Πολιτισμού οδεύουν οι δημιουργοί
Ναταλί ΧατζηαντωνίουΣε μετωπική σύγκρουση με το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να οδεύουν οι δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού αν κρίνουμε από ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Δ.Σ. της «ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ» και το Εποπτικό Συμβούλιο της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης ΕΥΕΔ. Στην ανακοίνωσή τους που είναι ευδιάκριτα επιφυλακτική (στην καλύτερη περίπτωση) απέναντι στη στάση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδωνη, απαντούν και σχολιάζουν τη χθεσινή της ανακοίνωση, καλώντας πρωτίστως το ΥΠΠΟΑ «να θέσει τις ορθές προτεραιότητες και να προβεί άμεσα στην αδειοδότηση της ΕΔΕΜ».
Στην ανακοίνωσή τους ΕΔΕΜ και ΕΥΕΔ σημειώνουν τα ακόλουθα:
«1. Ουδείς αμφισβήτησε τη νομιμότητα της διαδικασίας ίδρυσης και δραστηριοποίησης της πρώτης ελληνικής ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης (ΑΟΔ).
Η ΑΟΔ μπορεί μεν - κατά τις παραδοχές του Υπουργείου – να μην «… προσφέρει στους δημιουργούς τα εχέγγυα ελέγχου που προβλέπονται για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ)», αλλά δύναται να τους αφαιρέσει σημαντικό μερίδιο αγοράς και ως εκ τούτου να προκαλέσει σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους.
Κανείς εχέφρων επιχειρηματίας δεν θα διακινδύνευε να επενδύσει σε μία αγορά που θα καταλαμβανόταν από έναν ισχυρό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που θα εκπροσωπούσε το σύνολο του ελληνικού ρεπερτορίου.
Συνεπώς, οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δημιούργησαν τις προϋποθέσεις και έδωσαν το χώρο και το χρόνο ώστε να ιδρυθεί στην Ελλάδα νέα ΑΟΔ, για πρώτη φορά μετά την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ. Επομένως υφίσταται θέμα!
2. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ και της κ. Υπουργού, στις 14 Οκτωβρίου 2019, η κ. Υπουργός μας ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έλεγχο στην ΕΥΕΔ «μέσω ανεξάρτητης εταιρείας».
Μάλιστα, η κ. Υπουργός μας είχε τονίσει στην ως άνω συνάντηση, ότι πιθανότατα από τον Έλεγχο της ΕΥΕΔ θα προέκυπτε και η βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ και συνεπώς θα περίττευε οποιαδήποτε μελέτη βιωσιμότητας.
Ανεξάρτητα από τη νομιμότητα διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου σε δημόσιο φορέα από ιδιωτική εταιρεία, μέχρι σήμερα, δηλ. εδώ και πλέον των τριών μηνών η διαδικασία ελέγχου στην ΕΥΕΔ δεν έχει καν ξεκινήσει.
3. Στην «προσεκτική» ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι «η πλειοψηφία των ΟΣΔ προκειμένου να αδειοδοτηθεί, έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους».
Στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά της, έχει προσκομίσει και η ΕΔΕΜ. Έχει προσκομίσει κατάλογο των μελών της αλλά και των δικαιούχων που προτίθενται να αναθέσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους στην ΕΔΕΜ, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται.
Τα ρεπερτόρια των μελών και δικαιούχων της ΕΔΕΜ αντιπροσωπεύουν σε οικονομική και εμπορική αξία το 90% των εισπράξεων της ΕΥΕΔ.
Συνεπώς και μόνον από την οικονομική και εμπορική αξία των εκπροσωπούμενων ρεπερτορίων, ελληνικών και ξένων αποδεικνύεται άνευ ετέρου η βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ.
Επιπλέον, η βιωσιμότητα, η οργάνωση και η δομή της ΕΔΕΜ, αποτελούν, σύμφωνα με το νόμο, συνέχεια του έκτακτου διαχειριστικού φορέα ΕΥΕΔ. Επομένως, η βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ αποδεικνύεται και από τα διαχειριστικά αποτελέσματα, διοικητικά και οικονομικά της ΕΥΕΔ, που είναι ήδη γνωστά στο Υπουργείο.
Σημειωτέον ότι ο ΟΠΙ και η αρμόδια οικονομική διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν πλήρη γνώση των οικονομικών στοιχείων της ΕΥΕΔ, όπως προκύπτουν από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, την έκθεση διαφάνειας καθώς και εκ τις εκ του νόμου υποχρεωτικές εκθέσεις πεπραγμένων της προσωρινής διαχειρίστριας προς το Υπουργείο και το ΔΣ του ΟΠΙ, αλλά και από τα οικονομικά στοιχεία που αποστέλλονται σε μηνιαία βάση προς τις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Επομένως, το Υπουργείο είχε εξ αρχής τη δυνατότητα να ελέγξει και να επιβεβαιώσει την βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ, η οποία, σύμφωνα με το νόμο και την απόφαση της Γ.Σ. της, είναι ο διάδοχος φορέας στον οποίο θα μεταβιβαστεί η δραστηριότητα της ΕΥΕΔ.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο ΟΠΙ με το από 11 Οκτωβρίου 2019 έγγραφό του στο οποίο αιτιολογεί πλήρως γιατί δεν ζήτησε μελέτη βιωσιμότητας από την ΕΔΕΜ. (…)
4. Παρά τα ανωτέρω, το Υπουργείο εξακολουθεί, μέχρι και σήμερα, να απαιτεί ειδική έκθεση βιωσιμότητας, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται και το ίδιο για την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που περιλαμβάνει και τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ και βεβαίως και τη μεταφορά των χρημάτων – δικαιωμάτων μας. Αλήθεια σκοπεύει η Υπουργός να μεταφέρει τη δραστηριότητα της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ και κυρίως τα χρηματικά ποσά που δεν θα διανεμηθούν από την ΕΥΕΔ; Μέχρι σήμερα, η Υπουργός, δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα σε αυτό το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε το ΥΠΠΟΑ ότι η έκθεση αυτή έχει ήδη παραγγελθεί, πλην όμως, λόγω των ανωτέρω οικονομικών δεδομένων, που είναι ήδη σε γνώση του ΥΠΠΟΑ, ζητούμε την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της συλλογικής διαχείρισης και η εξ αυτής εξασφάλιση τόσο της βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ, όσο και του εισοδήματος των δημιουργών - δικαιούχων.
Η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ και η συνέχεια της συλλογικής διαχείρισης αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή «σειράς άλλων μέτρων». Το dynamic site blocking δεν έχει καμία αξία χωρίς την ύπαρξη ΟΣΔ, ο οποίος να εκπροσωπεί το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και να εξασφαλίζει τις νόμιμες αμοιβές τους, για τη χρήση των έργων τους».
- Πώς ο Έλον Μασκ μεταμόρφωσε το «X» σε… πρωτοσέλιδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς: Οι παρεμβάσεις σε εκλογές και οι θεωρίες συνωμοσίας
- Ανησυχητική μελέτη: Σχεδόν το 20% των μαθητών, κινδυνεύει να αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο λειτουργικά αναλφάβητο
- Ο Μπάιντεν τίμησε με Μετάλλιο της Ελευθερίας, τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, τον Μπόνο και άλλους – Ποιος δεν πήγε
- Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο του Τζακ Νίκολσον στην αγκαλιά της κόρης του