Πολιτισμός|05.12.2018 17:56

Ο ανάδοχος έφυγε, το έργο συνεχίζεται

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Η κινδυνολογία ότι στο ενδεχόμενο έκπτωσης της αναδόχου εταιρείας Iknowhow αναφορικά με το έργο εκπόνησης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) για τα Κινητά Μνημεία, αυτό θα τιναχτεί στον αέρα ή θα παγώσει επ’ αόριστον, τερματίστηκε με ανάρτηση στη «Διαύγεια» στις 3 Δεκεμβρίου 2018 (ΑΔΑ: 67ΔΗ465Χ18-ΑΤΚ), σύμφωνα με την οποία, κατ’ αρχάς, το έργο παίρνει διετή παράταση έως και τον Νοέμβριο του 2020, λόγω της έκπτωσης, όπως ρητώς αναφέρεται, του αναδόχου.

Παράταση δεν παίρνουν, ωστόσο, οι συμβάσεις των εκτάκτων αρχαιολόγων που «έτρεχαν» την αυτεπιστασία του (καταγραφή των κινητών μνημείων) και οι οποίοι σήμερα θα ξαναβρεθούν διαμαρτυρόμενοι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και στους δρόμους, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Γιάννενα, παρότι οι εκπρόσωποί τους έχουν κληθεί σήμερα σε συνάντηση με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου της υπουργού Πολιτισμού κ. Δόνο και στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρξει συζήτηση με τον κ. Αγγελόπουλο. Το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Επομένως, είτε η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πολιτικό κόστος των εντεινόμενων διαμαρτυριών είτε προτίθεται να συνεχιστεί το έργο της Αυτεπιστασίας των Κινητών Μνημείων με τους πλέον κατάλληλους, ήτοι με όσους το εκπονούσαν μέχρι σήμερα.

Το έργο της εκπόνησης του ΟΠΣ, της βάσης στην οποία θα κλειδώσουν τα στοιχεία της αυτεπιστασίας-καταγραφής, θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, με νέο ανάδοχο, την ώρα που ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων βάζει επιθετικά στο τραπέζι το ενδεχόμενο της παράκαμψής του μέσω της αυτεπιστασίας, με τεχνικούς που θα προσληφθούν για να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον Τμήμα Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΥΠΠΟΑ. «Λύση απλή, ασφαλής, οικονομική», όπως τονίζουν υπηρεσιακοί του ΥΠΠΟΑ, που θα αποτρέψει το σημερινό αδιέξοδο, λόγω της «έλλειψης έργου» από τον ανάδοχο και της «μη συμμόρφωσης με τα συμφωνημένα», όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), εγκαλώντας, μάλιστα, για τη συνεργασία αυτή το ΥΠΠΟΑ.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΚΑ, «ακόμη και αν ο ανάδοχος στο έργο της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων της ΔΔΕΑΜ είχε πράξει τα συμπεφωνημένα με το ΥΠΠΟΑ και είχε να παρουσιάσει έργο, αυτό δεν θα άλλαζε τη θέση μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (και) του Πολιτισμού. Ας απολογηθεί το ΥΠΠΟΑ για τις συνεργασίες του». «Διάλυση» «Το ΥΠΠΟΑ διατείνεται ότι θέλει να διώξει τους κακούς ιδιώτες και να κάνει κάθαρση (φέρνοντας νέους... καλούς ιδιώτες), ωστόσο το πρώτο πράγμα που σε κάθε περίπτωση κάνει είναι να χτυπήσει το κομμάτι της ταυτότητας του έργου που αναφέρεται στο Δημόσιο, διαλύοντας πλήρως το σώμα της ψηφιοποίησης, το οποίο χάνει τη δυνατότητα να υφίσταται πλέον ως τέτοιο. Το ΥΠΠΟΑ πετά στον κάλαθο τη συσσωρευμένη πείρα των εξειδικευμένων συναδέλφων» συνεχίζει ο ΣΕΚΑ, υπογραμμίζοντας: «Θεωρούμε ότι η ψηφιακή καταγραφή κινητών και ακινήτων μνημείων θα έπρεπε να νοείται μόνιμη υποχρέωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να διασφαλίζεται σε μόνιμη βάση από μόνιμο προσωπικό. Αντί γι’ αυτό, εκδιώκεται ακόμη και το έκτακτο» 

IKNOWHOWΥΠΠΟΑ