Πολιτισμός|04.02.2020 13:27

Το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά μπαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Newsroom

Πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας για την Ελλάδα, είναι η μουσική της Ηπείρου και διόλου τυχαία οι New York Times, την αποκάλεσαν «The World's Most Beguiling Folk Music».Ο ζωντανός θρύλος της ηπειρωτικής μουσικής Πετρολούκας Χαλκιάς και ο βιρτουόζος λαουτίστας, Βασίλης Κώστας, μάγεψαν το κοινό της Αμερικής και ολοκληρώνοντας την πολύ πετυχημένη περιοδεία τους, επιστρέφουν στην Ελλάδα, κάνοντας στάση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να βάλω όλα τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα στο κλαρίνο. Εκείνο της χαράς, εκείνο της λύπης, το συναίσθημα να είσαι ευγενικός και καλός με τους ανθρώπους, αλλά και να πληγώνεσαι. Η μουσική δεν έχει τέλος και είναι η ελπίδα μου ότι η νέα γενιά θα πάρει αυτό που δημιουργήσαμε και θα το αναπτύξει ακόμη πιο πολύ!», δήλωσε για την ηπειρωτική μουσική ο Πετρολούκας Χαλκιάς.

Η μουσική συνάντηση των δύο καλλιτεχνών, θα γίνει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 21.00 και ο διάλογος μεταξύ κλαρίνου και λαούτου έχει τίτλο «The Soul of Epirus – Η ψυχή της Ηπείρου», όπως και το ομότιτλο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι δυο τους πρόσφατα. Συνοδοιπόροι τους επί σκηνής θα είναι ο Θανάσης Βόλλας στο λαούτο και ο Πέτρος Παπαγεωργίου στα κρουστά, ενώ φιλική συμμετοχή στο τραγούδι έχει ο Κώστας Τζίμας. Μέσα από το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της, η ηπειρωτική μουσική εκφράζει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, αποδίδει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα γιορτάζει την ίδια τη ζωή και τη φύση. Το άλμπουμ «The Soul of Epirus-Η ψυχή της Ηπείρου», αποτελεί μια  δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης τη δεκαετία 1920-30.

Αυτή την μοναδική και πολύπλοκη μουσική γλώσσα διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του ο Πετρολούκας Χαλκιάς, και αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο του Βασίλη Κώστα. Ο δίσκος “The Soul of Epirus” έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από παγκοσμίως έγκυρα μουσικά περιοδικά, όπως το New York Jazz City Record και το Rootsworld, το οποίο τον έχει ανακηρύξει και «Δίσκο του μήνα» για τον Νοέμβριο 2019. Τον ίδιο μήνα ξεχώρισε ως ένα από τα τρία αγαπημένα albums του Mundofonias / Transglobal World Music Chart, ενώ μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε περισσότερους από 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ. Πριν από λίγες μέρες έλαβε και την πρώτη θέση στο ετήσιο top ten list του BWMC (Balkan World Music Chart) για το 2019.

«Γνώρισα τον Βασίλη στη Βοστόνη τον Νοέμβριο του 2015… Δεν τον ήξερα πιο πριν, αν και οι δύο καταγόμαστε από την περιοχή του Πωγωνίου στην Ήπειρο. Μόλις τον άκουσα να παίζει τον ‘Σκάρο’ ακριβώς με τις ίδιες φράσεις που τον παίζω κι εγώ, κατάλαβα ότι αυτό το παιδί μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα... Η κάθε γενιά μπορεί να βάλει και από ένα πετραδάκι σε αυτά που βρήκε από τους παλιότερους με τον ίδιο τρόπο που έκανε και η δική μου η γενιά», δήλωσε ο Πετρολούκας Χαλκιάς για τον γνωριμία του με τον συνοδοιπόρο του στη σκηνή. 

Ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, με καταγωγή από τα Ιωάννινα της Ηπείρου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez. Έχει εμφανιστεί σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλ των ΗΠΑ και του Καναδά και έχει συνεργαστεί με πολλούς και σπουδαίους μουσικούς. Ζει και εργάζεται στη Βοστόνη διδάσκοντας και παρουσιάζοντας την ελληνική παραδοσιακή μουσική σε πολλά μέρη της Αμερικής, αλλά και διεθνώς. 

κλαρίνοΠετρολούκας ΧαλκιάςΜέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης