Σκιτσογράφοι βάζουν Χ στη Χρυσή Αυγή
NewsroomH Shqiponja, αλβανικής καταγωγής, που ζει από το 1997 στην Ελλάδα, επέστρεφε στο σπίτι της στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης. Ήταν Νοέμβριος του 2012. Η γειτόνισσά της Α.Τ. την περίμενε στην είσοδο και μαζί της είχε πέντε άντρες που φορούσαν μαύρα ρούχα με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής. Επικεφαλής της ομάδας των αντρών ήταν ο Π.Σ., συνεργάτης του τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγου. Την απείλησαν και της έδωσαν διορία να εγκαταλείψει το σπίτι της και τη χώρα. «Αν δεν φύγετε, θα σας γαμ…», της είπαν. Ένας βιντεοσκοπούσε με κάμερα την επίθεση. Ο Π.Σ. και η Α.Τ. οδηγήθηκαν στο εδώλιο του Γ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης και καταδικάστηκαν για απόπειρα παράνομης βίας, απειλή και εξύβριση.Η ιστορία της Shqiponja αποτυπώθηκε στο χαρτί κι έγινε σκίτσο με τον τίτλο «Διορία» από τον Δημήτρη Μαστώρο. Είναι ένα από αυτά που θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Βάλ’τους Χ», που φιλοξενείται από τις 7 ως τις 22 Μαρτίου στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO).
Τον Δεκέμβριο του 2011 μια ομάδα περίπου 15 ατόμων βγήκε από ένα πάρκο στην Αττική και επιτέθηκαν σε όποιον έμοιαζε με ξένο. Στα χέρια τους κρατούσαν ξύλα και σίδερα. Κυνήγησαν τον Naderi, ένα 22χρονο Αφγανό μετανάστη. Τον χτύπησαν στο σώμα, στη μύτη και στο κεφάλι. Αιμόφυρτος έτρεξε με όση δύναμη έχει και κατάφερε να τους ξεφύγει. Μεταφέρθηκε στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο για να κάνει ράμματα στο κεφάλι και στη μύτη. Το περιστατικό καταγράφηκε στην Αναφορά για την Ξενοφοβική Βία του Human Rights Watch, που δημοσιεύτηκε το 2012 και το σχετικό σκίτσο που παρουσιάζεται στην έκθεση είναι του Aspallax και έχει τίτλο «Τρέχοντας αιμόφυρτος».
Στην ίδια Αναφορά, καταγράφηκε και ένα άλλο περιστατικό με θύμα τον Douglas Ebenezer Kesse από την Γκάνα, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από ομάδα 10 νεαρών με μαύρα ρούχα που είχαν μαζί τους τρία σκυλιά. Τον ρώτησαν από πού είναι και όρμησαν με δύναμη καταπάνω του. Τον χτυπούσαν με ξύλα, ενώ κανείς από τους περαστικούς δεν βοηθούσε. Το αιματηρό περιστατικό έκανε σκίτσο ο Μιχάλης Κουντούρης και το ονόμασαν "Σαν να έβλεπαν ταινία", από την απαθή στάση των διερχόμενων.
Η πρωτοβουλία και η έκθεση «Βάλ’τους Χ» επιχειρεί την αποτύπωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας μέσα από τα σκίτσα δημιουργών. Όλες οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ομότιτλης καμπάνιας (https://valtousx.gr/) αποτελούν κοινή πρωτοβουλία και συνδιοργάνωση της HumanRights360 και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ενώ η έκθεση ταξιδεύει σε διαφορετικούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας ως στόχο την ευρύτερη διάχυση του μηνύματος ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις μας αφορούν όλους, ανεξαιρέτως.
Πρόσφατα η πρωτοβουλία valtousx προσκάλεσε σκιτσογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό να σκιτσάρουν κατά τη διάρκεια των απολογιών των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Τα σκίτσα αυτά καθώς και σκίτσα από επιθέσεις της Χρυσής Αυγής έχουν αποτυπωθεί στο ομώνυμο λεύκωμα «Βάλ’τους Χ-Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» (εκδόσεις Τόπος), ενώ όλα τα έσοδα του λευκώματος διατίθενται για την υποστήριξη των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Σχεδιάζουν οι: Δήμητρα Αδαμοπούλου, Τάσος Αναστασίου, Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, John Antono, Aspalax, Μάριος Μπόρας, Γιώργος Μπότσος, Bratimoto, Γιώργος Χαλκιάς, Chrispy Sift, Molly Crabapple, Σπύρος Δερβενιώτης, Vasco Gargalo, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Kanellos COB, Βάλια Καπάδαη, Λουίζα Καραγεωργίου, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Σταύρος Κιουτσούκης, Κώστας Κυριακάκης, Μιχάλης Κουντούρης, Άρης Λάμπος, Λέανδρος, Stephen Livanos, Πάνος Μαραγκός, Δημήτρης Μαστώρος, Γιώργος Μικάλεφ, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Δήμητρα Νικολαΐδη, No Budget Epics, Noir Captain, Αλεξία Οθωναίου, Γαβριήλ Παγώνης, Πανάγος, Παναγιώτης Πανταζής, Βαγγέλης Παπαβασιλείου, Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Piotr, Kianoush Ramezani, Tjeerd Royaars, Soloup, Στέλλα Στεργίου, Maria Stoian, Tasmar, Σάββας «The Pack» Αμπατζίδης, Έφη Θεοδωροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Ξανθός Βενιζέλου, Λευτέρης Γιακουμάκης, Γεωργία Ζάχαρη.
Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο ΜOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της έκθεσης, συνάντηση με θέμα την ενημέρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς και για τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της ρατσιστικής βίας.
- Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας το Λος Άντζελες: Δυσοίωνες οι προβλέψεις, ανεξέλεγκτα τα μέτωπα - «Είναι σαν σε πόλεμο»
- Δωροδοκίες, δωροληψίες, απάτες σε βάρος του Δημοσίου: «Ξεδόντιασε» 2 οργανώσεις η ΕΛΑΣ – 19 συλλήψεις, ανάμεσά τους 4 αστυνομικοί
- Μαρινάκης για ΠτΔ: Ο Μητσοτάκης δεν φοβήθηκε μια λελογισμένη διεύρυνση προς την κοινωνία - Αυτό το μήνυμα θα εκπέμψει και τώρα
- Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια του Εθνικού Τελικού της Eurovision 2025