ΚΑΣ: Γνωμοδότησε υπέρ της καθαίρεσης των τελευταίων δύο ορόφων του ξενοδοχείου στην Μακρυγιάννη
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, θα «χάσει» τους δύο ορόφους του που κρύβουν την Ακρόπολη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η υπόθεση του δεκαώροφου ξενοδοχείου επί των οδών Φαλήρου και παρόδου Συγγρού, στην περιοχή Μακρυγιάννη, έλαβε μεγάλη έκταση από την άνοιξη του 2019 μετά τη διαμαρτυρία και σχετικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής για την αλλοίωση του τοπίου και την εμπόδιση της θέας προς τον ιερό βράχο. Την πρωτοβουλία των ντόπιων υποστήριξε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αργά το βράδυ στις 22 Απριλίου 2020 υπέρ της καθαίρεσης των δύο τελευταίων ορόφων. Από τη σύνθεση του συμβουλίου έλειπε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένη Μπάνου.
Μιλώντας για την γνωμοδότηση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σχολίασε μεταξύ άλλων πως το ΚΑΣ συμφώνησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων. Η υπουργός εκτίμησε πως ο ιδιοκτήτης ενδέχεται να ζητήσει αποζημίωση, «σαφώς μικρότερη» από την αξία του μνημείου.
Η τελική μελέτη ανέγερσης του κτιρίου δεν πέρασε ποτέ για γνωμοδότηση από το ΚΑΣ όπως διαπιστώθηκε. Οι λόγοι για αυτή την παράλειψη τέθηκαν υπό ξεχωριστή διερεύνηση, ενώ παρά την αυτοψία μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο κτίριο, το ΚΑΣ δεν πήρε θέση σχετικά με τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ.
Δεκατέσσερις κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν κατά της έκδοσης οικοδομικών αδειών για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όπως και για το ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου, εννέα ορόφων, που δεν έχει ανεγερθεί. Στην συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 22 Απριλίου 2020, τέθηκε υπόψιν των μελών του ΚΑΣ ένα υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που αιτείται, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του θέματος μέχρι τον καθορισμό των όρων δόμησης.
Τον Νοέμβριο του 2019, το ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων και είπε το μεγάλο «όχι» στην ανέγερση κτιρίων που κρύβουν την περιοχή. Στο σκεπτικό του, το δικαστήριο -ειδικά ως προς τις οικοδομικές εργασίες - έκρινε πως πρέπει να εξετάζεται εάν το κτίσμα εν όψει των διαστάσεων, της μορφής και της απόστασης του από το μνημείο, δύναται να επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του. Στην προκειμένη περίπτωση η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νέα άδεια δόμησης εκδόθηκε χωρίς να έχει ληφθεί προηγουμένως η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεδομένου ότι η Ακρόπολη είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναστείλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για ψηλά κτίρια ως τις αρχές Μαΐου. Η εταιρεία πίσω από το δεύτερο ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου αναμένει τον καθορισμό των όρων δόμησης για την προσαρμογή του μεγέθους του κτιρίου.
Για τους χειρισμούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην υπόθεση είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Αδάμ-Βελένη. Για την ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΠΟ η προϊσταμένη της εφορείας Ελένη Μπάνου όπως και τέσσερις ακόμη αρχαιολόγοι.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr