Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Ερχονται 251 εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους
Κορυφαία ονόματα, συναυλίες και παραστάσεις στο νέο, πλούσιο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το καλοκαίρι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από τις 18 Ιουλίου μέχρι και τον Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Την πρεμιέρα του θεσμού θα σηματοδοτήσει το ρεσιτάλ της κορυφαίας μεσοφώνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τη συνοδεία της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Το ρεσιτάλ θα αναμεταδοθεί σε live streaming.
Όπως είπε η υπουργός: «Το ρεσιτάλ αφιερώνεται σε αυτούς που εργάστηκαν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του κορονοιού έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα: Να θεωρείται από τις ασφαλέστερες χώρες και τους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο.» Παράλληλα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προετοιμάζει εικαστικές παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, ενώ τις δικές τους εκδηλώσεις ετοιμάζουν και τα ΔΗΠΕΘΕ σύμφωνα με τη συνεργασία τους με τις κατά τόπους αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα παρουσιάζει 55 παραγωγές, σε 251 παρουσιάσεις, με 11 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και σε 38 περιφερειακές ενότητες. Οι χώροι έχουν χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις εκδηλώσεις που οι Εφορείες Αρχαιοτήτων οργανώνουν κάθε καλοκαίρι και προσφέρουν την αναγκαία υποδομή. Οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα είναι το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατικό Ορχήστρα Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ΜΟMus, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ με δική του χορηγία παρουσιάζει το έργο του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ, σε επιμέλεια Ελίνας Κοντούρη, στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση επιχειρεί να μιμηθεί την εμπειρία της φύσης.
Η ανακοίνωση του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» ήταν διαδικτυακή σε κοινή σύνδεση με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, του Εθνικού Θεάτρου κ. Δημήτρη Λιγνάδη, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Γιώργο Κουμεντάκη, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Νίκο Κολοβό και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Γιάννη Βακαρέλη. Όπως σχολίασε η υπουργός, πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα ενός νέου θεσμού που είναι «σε ένα πειραματικό στάδιο, και λαμβάνει υπόψη του τα πρωτόκολλα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων αλλά και των εκδηλώσεων με πρώτο και κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των πολιτών.»
Εθνική Λυρική Σκηνή και Εθνικό Θέατρο
Εθνική Λυρική Σκηνή
Η ΕΛΣ προτείνει 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα έρχονται σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις.
Στα 20 αυτά προγράμματα που προτείνονται από την ΕΛΣ, οργανωμένα σε 6 κύκλους, δίνεται έμφαση στην ελληνική μουσική δημιουργία, από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, χωρίς να λείπουν και οι επιλογές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΛΣ, το ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής, ενώ παρών είναι και ο χορός με τη συμμετοχή μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μέτζο σοπράνο Ανίτας Ρατσβελισβίλι στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, με τη συνοδεία της ορχήστρας της ΕΛΣ, το οποίο θα μεταδοθεί ζωντανά και μέσω live streaming. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μας συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, που το καλοκαίρι αυτό κλείνει τα 95 του χρόνια (μια επιλογή από σπουδαία τραγούδια του σε 4 ρεσιτάλ σε 11 αρχαιολογικούς χώρους). Συμμετέχουν τέσσερις χαρισματικοί και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη. Τους ερμηνευτές συνοδεύει στο πιάνο ο Γιάννης Μπελώνης.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή αποτίει αυτό το καλοκαίρι φόρο τιμής και σε έναν άλλο σπουδαίο δημιουργό, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια. Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης υπήρξε ο “πατέρας” της ελληνικής οπερέτας, δημιουργός δεκάδων σπουδαίων έργων που θριάμβευσαν κατά τον Μεσοπόλεμο. Δύο υπέροχα έργα του, το Θέλω να δω τον Πάπα και η Χαλιμά θα παρουσιαστούν ως ζωντανές ραδιοφωνικές οπερέτες.
Ένα ακόμα μοναδικό ρεσιτάλ, αυτό του κορυφαίου Έλληνα βαρύτονου της ΕΛΣ, Δημήτρη Πλατανιά, θα πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα.
Ο χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ αλλά και του καταξιωμένου Γιώργου Κοτσιφάκη, σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν σε εσωτερικούς χώρους Αρχαιολογικών Μουσείων. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, θα παρουσιαστούν χορογραφίες των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Χρήστου Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνου Ρήγου και χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.
Ο διακεκριμένος Έλληνας πανεπιστημιακός, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Βέλτσος συνεργάζεται με την κορυφαία ηθοποιό Ρένη Πιττακή στο έργο Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού. Μια μαρτυρία κοινωνικής απομόνωσης.
Τέσσερα συγκροτήματα θα παρουσιάσουν στους αρχαιολογικούς χώρους τα αποτελέσματα της έρευνας και της σκληρής δουλειάς τους. Η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Το πρώτο μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο από την Σμύρνη στον Πειραιά, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη θάλασσα και στην ξενιτιά. Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chórεs που δημιούργησε και διευθύνει η Μαρίνα Σάττι θα παρουσιάσει ένα ευρύ μουσικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Το συγκρότημα Encardia μας ξεναγεί στην πλούσια παράδοση των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, ενώ το μουσικό σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ του συνθέτη και μελετητή Νίκου Ξανθούλη στην αρχαία ελληνική μουσική, σε διάλογο με χορογραφίες της Μαριάνας Καβαλιεράτου.
Τέλος, μία μεγάλη επιτυχία της φετινής περιόδου, η πρώτη προβολή της αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας του 1930 του Δημήτρη Γαζιάδη Οι απάχηδες των Αθηνών επιστρέφει σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υπήρξε ο δωρητής της αποκατάστασης της ταινίας. Μάλιστα, μία από τις δύο προγραμματισμένες προβολές θα παρουσιαστεί σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ.
Εθνικό Θέατρο
Εκτός από τις παραστάσεις Πέρσες και Λυσιστράτη που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο προγραμματίζει τρεις πρωτοποριακές δράσεις. Θα παρουσιαστεί στα αγγλικά το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού (σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσου και Ρένας Κυπριώτη, Νατάσα Τριανταφύλλη), ενώ το «Αθηναίων Πολιτεία» περιλαμβάνει κείμενα για την Δημοκρατία και τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή (κείμενα Θουκυδίδη, Πλουτάρχου κ.α.. σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου) - οι ιστορίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία· τα πλέον ιδεώδη –για την παράστασή τους– «θέατρα». Η τρίτη δράση αφορά κείμενα ξένων περιηγητών στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Οι συναυλίες που θα οργανώσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, περιλαμβάνουν έργα κλασσικού ρεπερτορίου, αφιερώματα στην ελληνική μουσική, στους μεγάλους Έλληνες ποιητές, αλλά και νέους καλλιτέχνες.
Ενδεικτικά:
Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ που δημιουργήθηκε το 2018 από τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, αποτελείται από κορυφαίους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές. Παρουσιάζει στους φίλους της χορωδιακής μουσικής a cappella πολυφωνικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα στους εμβληματικούς χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης (Εκκλησιαστήριο), στην καστροπολιτεία του Μυστρά και στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου και με τη σύμπραξη της διακεκριμένης ηθοποιού Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, θα παρουσιάσουν τη Μήδεια του Georg Benda, ένα ρηξικέλευθο είδος μουσικό δράματος όπου το κείμενο δεν τραγουδιέται αλλά απαγγέλλεται. Οι παραστάσεις θα γίνουν στους μοναδικούς χώρους του Θεάτρου των Δελφών και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Ο Στέφανος Κορκολής (πιάνο) με τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) και τους Κωστή Πυρένη (κιθάρα) και Βασίλη Δεφίγγο (σαξόφωνο, φλάουτο) θα παρουσιάσουν μελοποιημένα έργα των κορυφαίων ποιητών μας Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη & Οδ. Ελύτη σε δύο μαγικές βραδιές στο Κάστρο της Άρτας και στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και το Κάστρο της Κυλλήνης θα φιλοξενήσουν τον σημαντικό ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά ο οποίος θα συμπράξει με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σ’ ένα διπλό ρόλο ερμηνεύτριας κι αφηγήτριας των σημαντικότερων ποιητών μας. Μαζί τους οι Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο ενορχηστρώσεις), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι - Μαντολίνο).
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσει έργα των Ν. Σκαλκώτα, Μότσαρτ κ.α. στον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Το πρόγραμμα στα επόμενα χρόνια
Το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» θα συνεχίσει για τα επόμενα χρόνια, ενώ από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα συνεχίσει να υπάρχει ώστε να υποστηρίξει την ανοιχτή πρόσκληση. Μία επταμελής επιτροπής στην οποία θα μετέχουν και καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, θα έχει την ευθύνη της επιλογής των εκδηλώσεων για το 2021. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν για το κοινό, ενώ το μόνο αντίτιμο θα είναι το εισιτήριο για τους αρχαιολογικούς χώρους.
Βασικός στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι να εργαστούν καλλιτέχνες και τεχνικοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση λόγω του κορονοϊού και της γενικευμένης αναβολής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές επέλεξαν ελεύθερα τις εκδηλώσεις που θα παρουσιάσουν με την οδηγία να χρησιμοποιήσουν το μάξιμουμ δυνατόν εξωτερικούς συνεργάτες από την ελεύθερη αγορά ακριβώς για να δοθεί απασχόληση σε ανθρώπους που φέτος θα απασχοληθούν λιγότερο από το σύνηθες. «Αυτό αποτιμάται στις συγκεκριμένες παραστάσεις σε 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και σε περίπου 500 εντόπιους συνεργάτες. Όταν λέμε εντόπιους συνεργάτες εννοούμε κατά περίπτωση στον αρχαιολογικό χώρο που θα γίνεται η εκδήλωση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 91% επί του συνόλου, δηλαδή εξωτερικοί συνεργάτες 91% και οι εσωτερικοί συνεργάτες και συντελεστές, γιατί είναι προφανές ότι ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής και ο κάθε οργανισμός θέλει να έχει και τους δικούς του ανθρώπους που θα στηρίξουν την παραγωγή, οι οποίοι φτάνουν στο 9%.» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού.
Κακοκαιρία Alexandros: 112 σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Σποράδες - «Αποφύγετε τις μετακινήσεις»
Αποκάλυψη «βόμβα» από Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
Πούτιν σε Σολτς για Ουκρανία: Οποιαδήποτε συμφωνία να λαμβάνει υπόψη τη νέα εδαφική πραγματικότητα
Eurovision 2025: Κατατέθηκαν 187 υποψηφιότητες - Πότε θα γίνει ο ελληνικός τελικός
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr