Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020: Ανακοινώθηκε το τελικό πρόγραμμα εκδηλώσεων
Σε αυτήν την ειδική εκδοχή του πρoγράμματος θα παρουσιαστούν 17 ελληνικές παραγωγές Μουσικής, Θεάτρου και Όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες, που θα εμφανιστούν μόνο στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋
Το μεσημέρι της Τρίτης, 2 Ιουνίου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, πάλι μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, παρουσίασε το τελικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική δημιουργία, που περνά μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, και ταυτόχρονα δίνοντας στους πολίτες, αλλά και στους επισκέπτες της χώρας μας, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις και συναυλίες μεγάλης κλίμακας στα εμβληματικά μνημεία μας.
«Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητό κοινό και αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό υποσύνολο, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρα μας, για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260 – που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο “Υποσύνολο -Fragment”» ανέφερε αρχικά η καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Σε αυτήν την ειδική εκδοχή του πρoγράμματος θα παρουσιαστούν 17 ελληνικές παραγωγές Μουσικής, Θεάτρου και Όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες, που θα εμφανιστούν μόνο στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο.
«ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ - FRAGMENT»
Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με έναν αντισυμβατικό τρόπο, καθώς συμπράττει φέτος με τον οργανισμό ΝΕΟΝ σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει, με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή, τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.
«Αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρά μας για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260, που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών» τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια.
Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο «ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ - FRAGMENT». Σύμφωνα με την Κατερίνα Ευαγγελάτου, τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ '20-'21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσει τα 65 χρόνια του θεσμού.
«Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του '21» επισήμανε η Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα:
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Διονύσης Καβαλλιεράτος – Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης (5 Ιουνίου – 3 Ιουλίου)
Μια in situ εγκατάσταση στο εσωτερικό του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, από γλυπτικές μορφές που συνθέτουν έναν κυκλικό χορό, ο οποίος αναπτύσσεται πάνω στην κεντρική σκηνή, σε διαφορετικά ύψη και κλίμακες. Εικονογραφικά, τα γλυπτά αποτελούν συναρμογές από στοιχεία διάφορων εποχών και πολιτισμών, από την προϊστορία και την αρχαιότητα, τη μοντέρνα τέχνη, το θέατρο, τη μαζική κουλτούρα, τη λαϊκή τέχνη, κλπ.
Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο (15 και 16 Ιουλιου στις 21:00)
‘Ενα τιμητικό αφιέρωμα στη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου για το θέατρο (1972-2019), ειδική παραγγελία του Φεστιβάλ. Ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι με τραγούδια, χορικά, κομμάτια για μιούζικαλ και επιθεωρήσεις, συνθέσεις που ξεπέρασαν τα όρια της θεατρικής σκηνής και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό. Μουσική για έργα του Μπρεχτ, του Λόπε ντε Βέγκα, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, τραγούδια σε ποίηση του Ρίτσου, του Καβάφη, του Καββαδία. Υπό την μπαγκέτα του Θύμιου Παπαδόπουλου, που ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκαλούσε alter ego του, θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Ανάμεσα στις νότες, λέξεις και κείμενα με την υπογραφή του Οδυσσέα Ιωάννου θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου.
Γκαλά Μπετόβεν (18 Ιουλίου στις 21:00)
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με την ευκαιρία του εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, παρουσιάζει ένα γκαλά αφιερωμένο στην τέχνη του κορυφαίου γερμανού μουσουργού. Ο Μπετόβεν είναι ίσως ο οικουμενικότερος από όλους τους συνθέτες στην ιστορία της μουσικής. Με την τέχνη του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα και ένωσε τα αισθήματα όλων των λαών του κόσμου μέσα από ήχους αιώνιους και σχεδόν αρχετυπικούς. Επαναστατικός και πρωτοπόρος, επαναπροσδιόρισε τις μουσικές φόρμες και με το ορμητικό του πάθος οδήγησε τη μουσική στο ρεύμα του Ρομαντισμού.
Μόνικα – Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο (20 και 21 Ιουλιου στις 21:00)
Το Ηρώδειο θα στολιστεί με τα χρώματα ενός όμορφου ελληνικού κήπου σε μια μοναδική συναυλία, στην οποία η Μόνικα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο της ελληνόφωνο άλμπουμ, έναν δίσκο που ετοίμαζε για περισσότερο από δέκα χρόνια, φροντίζοντάς τον σαν μικρό κήπο. Το αποτέλεσμα πλαισιώθηκε από την κατάλληλη ομάδα και αναμένεται τώρα να «ανθίσει», με τη συμμετοχή του κοινού, στην καρδιά του Ηρωδείου.
Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ (23 Ιουλιου στις 21:00)
Η συναυλία αρχίζει με το πλούσιο σε αντιθέσεις Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων του Μπέλα Μπάρτοκ, που συνδυάζει το νεοκλασικό ύφος με πρωτοποριακά στοιχεία του μοντερνισμού, ενισχύοντας τους διαλόγους των εγχόρδων –καθιερωμένους από την εποχή των κοντσέρτων γκρόσι– με ευφάνταστες εκφραστικές πινελιές, δυναμικές αντιπαραθέσεις και απροσδόκητες εναλλαγές ρυθμού. Στο πρόγραμμα δεσπόζει το διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι «Οι τέσσερις εποχές». Πρόκειται για τα τέσσερα πρώτα από τα δώδεκα συνολικά κοντσέρτα που έγραψε ο συνθέτης για βιολί, ορχήστρα εγχόρδων και κοντίνουο. Ο «κόκκινος παπάς» εμπνεύστηκε ένα κοντσέρτο για κάθε εποχή του χρόνου και έγραψε στην παρτιτούρα τους ένα αντίστοιχο σονέτο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της μουσικής, γεμάτο φινέτσα και λαμπρότητα.
Δύο γκαλά όπερας από την Εθνική Λυρική Σκηνή:
1. Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Τζορντάνο, Μασκάνι και Πουτσίνι (26 Ιουλίου)
Στο πρώτο γκαλά, την Κυριακή 26 Ιουλίου, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί Άννα Πιρότσι, Ρικκάρντο Μάσσι και Δημήτρης Πλατανιάς ερμηνεύουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι (Ριγολέττος, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), του Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), του Μασκάνι (Καβαλλερία ρουστικάνα) και του Πουτσίνι (Τουραντότ). Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.
2. Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Πονκιέλλι, Τζορντάνο, Λεονκαβάλλο και Πουτσίνι (28 Ιουλίου)
Το δεύτερο γκαλά της Λυρικής στο Ηρώδειο, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους πρωταγωνιστές της όπερας, την Τσέλια Κοστέα, τον Τζόρτζιο Μπερρούτζι και τον Αμπρότζο Μαέστρι, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι (Λουίζα Μίλλερ, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), του Πονκιέλλι (Τζοκόντα), του Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), του Λεονκαβάλλο (Παλιάτσοι) και του Πουτσίνι (Τόσκα). Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.
Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων- Γιάννης Αγγελάκας & Νίκος Βελιώτης (30 και 31 Ιουλίου στις 21:00)
Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο τσελίστας Νίκος Βελιώτης εισβάλλουν ως «λύκοι» σε τραγούδια που αγάπησαν από την πρώτη τους εφηβεία μέχρι σήμερα, ερωτικά, ψυχεδελικά, μινιμαλιστικά. Στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά κάνουν μια ήρεμη βόλτα σε τραγούδια-σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Άκη Πάνου μέχρι τους Lost Bodies, τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Παύλο Παυλίδη.
Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα (4 και 5 Αυγούστου στις 21:00)
Πάντα δραστήρια και πολυσχιδής, η πολυαγαπημένη Καμεράτα δημιουργεί ένα μαγευτικό ηχητικό περιβάλλον με τα ιδιαίτερα χρώματα των μουσικών οργάνων της εποχής του πρώιμου Μπαρόκ. Στο πόντιουμ ο Γιώργος Πέτρου, από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους με λαμπρή διεθνή παρουσία, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, διακεκριμένη σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Μπετόβεν 250 χρόνια (8 Αυγούστου στις 21:00)
Παρόλο που η απρόσμενων διαστάσεων φετινή πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη παγκοσμίως για τον εορτασμό της επετείου των 250 ετών από τη γέννηση του Μπετόβεν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή, έρχεται να θυμίσει εμφατικά τη μείζονος σημασίας αυτή επέτειο, παρουσιάζοντας δύο αριστουργήματα του μεγάλου Γερμανού Κλασικού.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
«Πέρσες» του Δημήτρη Λιγνάδη (24 – 26 Ιουλίου στις 21:00)
Οι Πέρσες (472 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια από τις πιο καθοριστικές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν. Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς, και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο ποιητής παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία.
«Λυσιστράτη» του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (31 Ιουλίου - 2 Αυγούστου στις 21:00)
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο με μια αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η Λυσιστράτη γράφεται το 411 π.Χ., μια χρονιά που η πόλη-κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι, οχυρωμένοι στη Δεκέλεια, επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους. Εντός των τειχών, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή, καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου, ενώ οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.
«Όρνιθες» του Γιάννη Ρήγα (7 – 9 Αυγούστου στις 21:00)
Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απαυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και από τα άλλα πουλιά –που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν– αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός, να πάνε να ζήσουν εκεί. Μαζί θα ιδρύσουν μια νέα Πολιτεία, μεταξύ ουρανού και γης.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Αλκίνοος Ιωαννίδης (17 και 18 Ιουλίου στις 21:30)
Χαραγμένη στη μνήμη των αναγνωστών εδώ και 120 χρόνια, η τραγική φιγούρα της Φραγκογιαννούς, που πηδάει γκρεμούς και διασχίζει άγρια μονοπάτια σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τους διώκτες της, «επιστρέφει» τώρα στον φυσικό της χώρο, σ’ ένα τοπίο υπαίθρου, και ζωντανεύει με αναπάντεχο τρόπο, μέσα από τη μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Εργαλείο είναι η φωνή του αλλά και τα διάφορα μουσικά όργανα που παίζει, ηχογραφεί και αναπαράγει μέσω της τεχνικής του live looping. Ο δημοφιλής ερμηνευτής και συνθέτης χτίζει ένα ηχητικό σύμπαν μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται ο ατμοσφαιρικός κόσμος της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη.
Mihalis Kalkanis Group (24 και 25 Ιουλίου στις 21:30)
Ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης ξεχωρίζει ανάμεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάς ελλήνων μουσικών της τζαζ – και όχι μόνο. Εδώ μέσα από τη συνεργασία του με τον αρμένιο δεξιοτέχνη στο ούτι Χάικ Γιαζιτζιάν και τον αβανγκάρντ ηλεκτρικό κιθαρίστα Γιάννη Αναστασάκη, φτιάχνει ένα μουσικό περιβάλλον όπου συνυπάρχουν η τζαζ και η ambient, και η παραδοσιακή και world μουσική με την ψυχεδέλεια και με τη noisy αντίληψη, η πηγαία μελωδία με την electronica.
Η κιβωτός του Νώε / Il diluvio universale (31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου στις 21:30)
Από τα πιο δυναμικά ελληνικά σχήματα λυρικού θεάτρου, η Ομάδα Ραφή επανέρχεται στο Φεστιβάλ, με το μπαρόκ κομψοτέχνημα του σικελού Μικελάντζελο Φαλβέττι Η κιβωτός του Νώε. Το ορατόριο του τολμηρού ιερωμένου, που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκάλεσε σάλο στην εποχή του καθώς, αντί βιβλικών προσώπων, πρωταγωνιστούν στοιχεία της φύσης: το νερό, η φωτιά, ο αέρας… Η σκηνοθεσία των Nova Melancholia δημιουργεί στη σκηνή την αίσθηση μιας πραγματικής τρικυμίας, ενώ παρασυρόμαστε σε μια σαγηνευτική σύνθεση, που επιστρατεύει από ήχους παλαιών οργάνων και ανατολίτικα μακάμια έως θορύβους ζώων.
«Έχω μάτια στ’ αυτιά» των Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Παπαπετροπούλου και Μαρία Πανουργιά (7 και 8 Αυγούστου στις 21:30)
Από τα πιο σπαρακτικά έργα για το τέλος του έρωτα και την απόγνωση της εγκατάλειψης, η μονόπρακτη όπερα που συνέθεσε ο Φρανσίς Πουλένκ πάνω στην Ανθρώπινη φωνή του Κοκτώ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου, σε μια τολμηρή σκηνοθετική σύλληψη από τη Μαρία Πανουργιά. Πέντε χορευτές-ηθοποιοί, σε ξεχωριστούς τηλεφωνικούς θαλάμους, πλαισιώνουν την κεντρική ηρωίδα, που ερμηνεύει η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, και μας συμπαρασύρουν στη δίνη της αγωνίας και των ονείρων της.
Σαβίνα Γιαννάτου – Primavera en Salonico (14 και 15 Αυγούστου στις 21:30)
Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico εμπνέονται από το τραγούδι του Άριελ στην Τρικυμία του Σαίξπηρ και δημιουργούν το Watersong, με τραγούδια για το νερό και την έρημο, για τη ζωή και τον θάνατο, τη γονιμότητα, τη μαγεία, την επιθυμία, τον εξαγνισμό. Μαζί τους η τυνήσια Λάμια Μπεντίουι ώστε η αραβική γλώσσα και η διάλεκτος των Βεδουίνων να διασταυρωθεί με τις γλώσσες της Μεσογείου.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr