Το Μουσείο Ακρόπολης επαναλειτουργεί μετά τον κορονοϊό
Κοντά στο 1,3 εκατ. οι επισκέπτες στο Μουσείο Ακρόπολης τον τελευταίο χρόνο. Οι στόχοι του Μουσείου, όπως τους παρουσίασε ο πρόεδρός του, καθηγητής, Δημήτρης Παντερμαλής, στον σημερινό απολογισμό για τα 11χρονα της λειτουργίας του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η επισκεψιμότητα στο Μουσείο Ακρόπολης τον περασμένο χρόνο και συνολικά 1.283.125 άτομα απόλαυσαν τα μοναδικά εκθέματά του. Παρουσιάζοντας τον απολογισμό, με αφορμή τα 11 χρόνια λειτουργίας του -συμπληρώνονται στις 20 Ιουνίου- ο πρόεδρος του Μουσείου, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ., Δημήτρης Παντερμαλής, επισήμανε ότι η επισκεψιμότητα ήταν εξαιρετικά υψηλή το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στις αρχές του 2020, άρχισε να ελαττώνεται αισθητά ο αριθμός των επισκεπτών για να μηδενιστεί όταν το Μουσείο υποχρεώθηκε να κλείσει για λόγους υγειονομικής προστασίας από τις 14 Μαρτίου ως τις 14 Ιουνίου. Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών, πρώτοι έρχονται οι Έλληνες, ακολουθούν οι Αμερικάνοι, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, κ.ά., ενώ μεταξύ αυτών ήταν και 84.835 μαθητές σχολείων, από τους οποίους οι 47.274 ήταν Έλληνες και οι 37.561 ξένοι. Επιπλέον, 659.041 άτομα επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα του Μουσείου Ακρόπολης, όπως και τη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 57% αυτών να είναι από την Ελλάδα.
Υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο του 2019, στα δεκάχρονα της λειτουργίας του Μουσείου, άνοιξε η αρχαιολογική ανασκαφή κάτω από το κτίριο -μετά από 25 χρόνια εργασιών και αναμονής- ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της διοίκησης για τα επόμενα χρόνια. Ο πρώτος από αυτούς είναι η εκθεσιακή αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός της παρουσίασης των δύο μεγάλων αρχαίων ναών της Ακρόπολης, του πρώτου Παρθενώνα (580/570π.Χ.), του λεγόμενου Εκατομπέδου και του Αρχαίου Ναού (520/510π.Χ.), που είναι ο πρόδρομος του Ερεχθείου.
«Θεωρούμε απαραίτητο να αντιλαμβάνεται εύκολα ο επισκέπτης ότι το Μουσείο στεγάζει αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά και αναθήματα από δύο Ακροπόλεις, της αρχαϊκής και της κλασικής», ανέφερε ο κ. Παντερμαλής. Την χρονιά που πέρασε εμπλουτίστηκε η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης με ένα έργα και παρουσιάστηκαν ανανεωμένα κάποια από τα σημαντικά του εκθέματα. Έτσι, στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, αποσύρθηκε από την προθήκη της έκθεσης το κεφάλι της «Κόρης με τον Πόλο» και συνδέθηκε με τα θραύσματα του κορμού που βρίσκονταν στις αποθήκες, ενώ ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα βελτίωσης καθαρισμού της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα με τεχνολογία λέιζερ με επεμβάσεις σε πέντε ακόμα λίθους.
Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εκμαγείων ολοκλήρωσε τη συντήρηση 12 μαρμάρινων, 307 κεραμικών και 180 μεταλλικών αντικειμένων, την αφαλάτωση 332 ευρημάτων, καθώς και τον καθαρισμό και τη συντήρηση των αρχιτεκτονικών κατάλοιπων της ανασκαφής που εκτείνεται στη βάση του Μουσείου. «Η επανεκκίνηση της λειτουργίας του Μουσείου για το κοινό, δεν θα είναι εύκολη γιατί η μολυσματική νόσος δεν έχει ακόμη εκλείψει και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας είναι ασφαλώς αυστηρά. Ωστόσο το Μουσείο έχει ανανεωθεί και αναμένει να συνεχίσει πλησίστιο την πορεία του, φιλοδοξώντας όχι μόνο να επανακάμψει, αλλά και να συνεχίσει και καινοτομεί», τόνισε ο κ. Παντερμαλής.
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr