• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Επιμένουν για «Χριστούγεννα στους δρόμους» οι αγρότες – Τα νέα μπλόκα και τα «ανοιχτά» διόδιαΣυναγερμός στην Αστυνομία: Εντοπίστηκαν δυο άνδρες μαχαιρωμένοι σε κοντινή απόσταση στην ΑχαρνώνEπικοινωνία Τραμπ-Στάρμερ για το Ουκρανικό: Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων στο Μαϊάμι
δημοφιλές τώρα: Συναγερμός στην Αστυνομία: Εντοπίστηκαν δυο άνδρες μαχαιρωμένοι σε κοντινή απόσταση στην Αχαρνών
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   20.09.2020 16:07
Newsroom
Newsroom

Ηλία, ρίχ'το: Πώς γυρίστηκε η σκηνή στο «Βιετνάμ» με την ατάκα που έμεινε αξέχαστη

Η θρυλική ατάκα «Ηλία ρίχ’το» που χάρισε στον Γιώργο Αρμένη το βραβείο του Α’ ανδρικού ρόλου στα Κρατικά Βραβεία Υπουργείου Πολιτισμού του 1998

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Όλα είναι δρόμος
Όλα είναι δρόμος

Μια από τις πιο διάσημες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου, που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε παρέες των 90ς, σε πάρτι, εκπομπές και θεματικές εκδηλώσεις. Το «Ηλία ρίχ’το» ακούστηκε από το στόμα του ηθοποιού Γιώργου Αρμένη στη θρυλική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», το 1998. Το σενάριο το έγραψε ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη και συμμετείχαν ακόμα οι Δημήτρης Καταλειφός και Θανάσης Βέγγος.

Διαβάστε ακόμα: «Ηλία, ρίχ' το»: Κατεδάφισαν οίκο ανοχής στη Λάρισα με ζωντανή μουσική

Ο Παντελής Βούλγαρης αφηγήθηκε τρεις διαφορετικές ιστορίες ανδρών και πώς εκείνοι αντέδρασαν μέσα στη μοναξιά τους, στο πιο κρίσιμο σημείο της ζωής τους.  Ο Γιώργος Αρμένης ερμήνευσε τον ρόλο του Μάκη Τσετσένογλου, ενός πρόσφατα χωρισμένου μεγαλέμπορου επίπλων πολυτελείας στο Κιλκίς, που δεν μπορεί να ξεπεράσει ότι η γυναίκα του πήρε το παιδί και τον εγκατέλειψε. Για να πνίξει τον πληγωμένο του εγωισμό πηγαίνει στο επαρχιακό σκυλάδικο ονόματι «Βιετνάμ», όπου άρχισε να σπάει το μαγαζί, από τα πιάτα μέχρι τις λεκάνες από τις τουαλέτες. Κάποια στιγμή φωνάζει τον ιδιοκτήτη και κόβει μια επιταγή τριάντα εκατομμυρίων δραχμών και αγοράζει το μαγαζί.

Βγαίνοντας έξω τον περιμένει ένας εκσκαφέας και η ορχήστρα με τη Μαίρη Μαράντη να τραγουδάει το «Θα πάρω φόρα». Ο Μάκης αρχίζει να χορεύει ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, λούζεται με αλκοόλ, βάζει φωτιά στα ρούχα του και αναφωνεί το «Ηλία, ρίχ’το», δίνοντας την εντολή να γκρεμιστεί το μαγαζί και μαζί και τη... ζωή του. Η ορχήστρα παίζει, ο εκσκαφέας γκρεμίζει και ο Μάκης απομακρύνεται χορεύοντας με τη φλεγόμενη καμπαρντίνα του προς τα χωράφια.

Ο Παντελής Βούλγαρης γύρισε τη σκηνή σε ένα σκυλάδικο που στην πραγματικότητα λεγόταν «Ζυγός» και βρισκόταν στην οδό Λαγκαδά στη δυτική έξοδο της Θεσσαλονίκης. Για να γυριστεί η τελευταία σκηνή ο Γιώργος Αρμένης έμεινε άυπνος δύο ημέρες, για να μπορέσει να μπει στο ρόλο. Ύστερα από πέντε πρόβες ήρθε η ώρα της μαγνητοσκόπησης, η οποία έπρεπε να γίνει μόνο μια φορά. Ο Γιώργος Αρμένης «λούστηκε» οινόπνευμα και ουίσκι και έβαλε πραγματική φωτιά. Μέχρι που ο Παντελής Βούλγαρης ολοκλήρωσε τη σκηνή. «Ήταν μια υπέροχη στιγμή για όλο το συνεργείο. Για μένα που τη ζούσα πιο δυνατά, ήταν… Δεν μπορώ να τα περιγράψω, μπορεί να με πάρουν τα κλάματα», είπε ο Γιώργος Αρμένης σε συνέντευξή του. Για το «Όλα είναι δρόμος» κέρδισε το βραβείο του Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και η ατάκα «Ηλία ρίχ'το» έχει μείνει στην ιστορία.

Με πληροφορίες από Μηχανή του Χρόνου.

Διαβάστε ακόμη

Επιμένουν για «Χριστούγεννα στους δρόμους» οι αγρότες – Τα νέα μπλόκα και τα «ανοιχτά» διόδια

Eπικοινωνία Τραμπ-Στάρμερ για το Ουκρανικό: Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων στο Μαϊάμι

«Θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει πάνω από 1.000 θύματα»: Το FBI «έθαψε» καταγγελία του 1996 για κακοποίηση ανηλίκων στην υπόθεση Επστάιν

Τρομερός ΠΑΟΚ «πάτησε» τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα! 2-0 αντί 5-0 λόγω Κότσαρη!

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Παντελής Βούλγαρης
  • Γιώργος Αρμένης
  • Ηλία ρίχτο
  • Όλα είναι δρόμος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr