Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Η άγνωστη ζωή και πού αποδίδει την έλλειψη χρημάτων παρά τη βαριά κληρονομιά
Τις τελευταίες μέρες, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, έχει βρεθεί στο επίκεντρο με τις δηλώσεις της, αναφορικά με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Λένε ότι οι μπαμπάδες έχουν τρελή αδυναμία στις κόρες τους και το ίδιο ισχύει και για εκείνες. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει και με τη Μαργαρίτα - Ασπασία Θεοδωράκη, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει δεχθεί σφοδρή κριτική μετά την ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook, στην οποία αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Δεν έχω ρεύμα, δεν έχω φως, δεν έχω να μαγειρέψω... Θα βάλω θηλιά στο λαιμό μου. Αυτό μόνο μου μένει να κάνω».
Η ανάρτηση και οι μετέπειτα δηλώσεις της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη προκάλεσαν την «έκρηξη» της Έλενας Ακρίτα, η οποία σχολίασε μεταξύ άλλων: «Ψεύδεται όταν λέει πως αυτή πληρώνει την περίθαλψη του Μίκη. Ο Θεοδωράκης και το ταλέντο του πλήρωνε πάντα για όλους και για όλα. Από τα χρήματα που κέρδισε θα μπορούσαν να ζήσουν γενιές μετά από αυτόν». Και μπορεί τώρα η Μαργαρίτα Θεοδωράκη να δηλώνει μέσω του δημοσιογράφου, Νίκου Νικόλιζα, «Μην με πολιορκείτε», όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε δηλώσεις για την άθλια, όπως υποστηρίζει, οικονομική της κατάσταση.
Πριν από περίπου πέντε χρόνια, είχε δημιουργηθεί πάλι ένας μεγάλος ντόρος για την απόφαση του Μίκη Θεοδωράκη να εμπιστευτεί τον Σάκη Ρουβά και να ερμηνεύσει το «Άξιον Εστί» σε μία συναυλία στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν την άποψή τους ήταν και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία είχε αναφέρει: «Καλά έκανε ο άνθρωπος. Δεν πρέπει να τραγουδάνε καλά τραγούδια και ωραία μουσική οι τραγουδιστές; Μακάρι όλοι να ερμήνευαν Θεοδωράκη, Ξαρχάκο και Χατζηδάκι. Μεγάλη μας τιμή που τραγούδησε Θεοδωράκη, ο Ρουβάς».
Η σχέση της με το χρήμα
Την ίδια στιγμή, η σχέση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη με το χρήμα, όπως έχει πει η ίδια σε παλιότερη συνέντευξή της, είναι τραγική. «Εγώ δυστυχώς κληρονόμησα τα σπίτια που έφτιαξε ο πατέρας μου με τον κόπο του και τον ιδρώτα του. Πρέπει, όμως, να συντηρηθούν και έγινα σκλάβα του χρήματος ακριβώς για τη συντήρησή τους. Δουλεύουμε τα καλοκαίρια και μετά από κάθε Δεκέμβρη, είμαστε ταπί. Με δανεικά! Κρατάμε τεφτεράκι στον κρεοπώλη, στο φαρμακείο, όπου μπορείς να φανταστείς» θα τονίσει στον Αντώνη Μποσκοΐτη και το «Κουτί της Πανδώρας», λίγες βδομάδες πριν από το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στο Καλλιμάρμαρο.
Η ίδια, είναι επικεφαλής της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που έχει στόχο τη διάδοση της μουσικής τού συνθέτη στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται και το «Ρωμανό», τον εκδοτικό οίκο, όπου έχουν περάσει τα πνευματικά δικαιώματα απ' όλα τα έργα του πατέρα της. «Ο κόσμος νομίζει ότι ο πατέρας μου είναι ο Ρότσιλντ της Ελλάδας. Από το 2017 έχει να πληρωθεί ο πατέρας μου από την ΑΕΠΙ, εκεί που ζούσε απ’ τα δικαιώματα του. Όλα τα παιδιά σήμερα ακούνε μουσική από το spotify. Δεν πωλούνται πια δίσκοι. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι με εταιρείες στο διαδίκτυο, αλλά κι εκεί δεν μετράει το "καλάθι", όσο το "πάτημα", το κλικ. Δεν έπρεπε να παίρνει και ο πατέρας μου το κατιτί, εκεί που παλιά έπαιρνε ένα 10 - 12% για κάθε δίσκο;» θα υπογραμμίσει στην ίδια συνέντευξη.
Μια ήρεμη καθημερινή ζωή
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία έχει γεννηθεί στο Παρίσι, έχει σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Paris VIII της Σορβόννης και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, προσπαθεί να ζει εδώ και χρόνια μια ήρεμη και ήσυχη καθημερινότητα στη φύση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τους έντονους ρυθμούς της πρωτεύουσας. Δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις και η ίδια έχει επιλέξει τον περισσότερο καιρό της ζωής της να μένει στο σπίτι που έχει στο Βραχάτι της Κορινθίας. «Όταν αγοράστηκε το οικόπεδο, δεν υπήρχε τίποτα εδώ. Ήταν τέσσερα στρέμματα αμπέλια μ’ ένα πλίθινο χαμόσπιτο και μία θεόρατη μουριά, η οποία υπάρχει ακόμα. Ο πατέρας μου έχει περάσει πολλά χρόνια της ζωής του εδώ στο Βραχάτι, από το 1964. Κι εγώ έχω πολλές όμορφες αναμνήσεις από καλοκαίρια, Χριστούγεννα, Πάσχα και Σαββατοκύριακα» θα εκμυστηρευτεί στους δημοσιογράφους Κωνσταντίνο Σουλαντίκα και Αργύρη Λιόντο για το vrachati.gr.
Στον ελεύθερο χρόνο της, συλλέγει σπασμένα αντικείμενα, όπως πλακάκια, ποτήρια, πιάτα και διακοσμητικά, με σκοπό να δημιουργεί ιδιόμορφα κολλάζ. Ξεκίνησε από μικρές επιφάνειες και τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε ολόκληρους τοίχους και πατώματα εξωτερικού χώρου. «Πολύ δημιουργική τρέλα. Κι έτσι όπως το σκέφτομαι, ποτέ δεν ξέρεις ένα χόμπι πού μπορεί να σε βγάλει. Μακάρι να μπορούσα να το κάνω και επάγγελμα». Μία αυτοδίδακτη καλλιτέχνις που έμαθε από τον πειραματισμό και την εμπειρία, με επιρροές από διάφορους πολιτισμούς του κόσμου, αλλά κυρίως από τα τοπία και τα χρώματα της Ελλάδας. Επίσης, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη λατρεύει να πλέκει και να κεντάει. «Μια ζωή κεντούσα μόνη μου - πάντα έτσι με θυμάμαι. Κόσμος μέσα στο σπίτι, τα παιδιά να παίζουν κι εγώ κάπου στη γωνία να κεντάω ινδικά, περουβιανά, έτσι πολύ έντονα σχέδια. Όπως έκαναν οι παλιές Ελληνίδες με τα υφαντά τους».
Σχέδια για το μέλλον δεν κάνει, σαν να ξέρει ότι δεν πρέπει να δίνεις μεγάλη σημασία σε κάτι που δεν μπορείς να ορίσεις. Εξάλλου, η ζωή είναι από μόνη της απρόβλεπτη και ποτέ δεν γνωρίζεις το πόσο κοντά ή μακριά είσαι από αυτό. Μία από τις συμβουλές που της έχει δώσει ο πατέρας της και την κρατάει μέχρι σήμερα σαν φυλαχτό είναι: «Να δουλεύω και να πηγαίνω μπροστά. Είναι η μεγαλύτερη συμβουλή που μου έχει δώσει».
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr