Κορνήλιος Γραμμένος: Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός - Ετοίμαζε νέα έκθεση στην Αθήνα
Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (6/4), από το Α’ νεκροταφείο, σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 62 ετών, άφησε ο σπουδαίος εικαστικός Κορνήλιος Γραμμένος. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 6 Απριλίου, στις 14:00 από το Α’ νεκροταφείο, σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.
Ο Κορνήλιος Γραμμένος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Από το 1977 έως το 1980 σπούδασε γραφικές τέχνες και φωτογραφία στην Αθήνα, ενώ από 1981 έως το 1988 σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κολωνίας στη Γερμανία. Έπειτα από περιπλανήσεις στην Αμερική, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, όπου έμεινε για κάποιο διάστημα, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.
«Με το να κάνεις τέχνη, οδηγείσαι εκ των πραγμάτων σε έναν τρόπο ζωής συνυφασμένο με την Τέχνη. Οι διεργασίες του μυαλού και της καρδιάς βρίσκονται σε μια τέτοιου είδους εγρήγορση που αντιλαμβάνονται τα πράγματα με έναν πολύ προσωπικό, ιδιοσυγκρασιακό τρόπο οπότε είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη ζωή, με την αντίληψη του καθενός για τη ζωή. Το modus vivendi του καθενός είναι αυτό που ορίζει την καθημερινότητά του, και καθημερινότητα ίσον ζωή» είχε αναφέρει ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του.
Η έκθεση που ετοίμαζε στην Αθήνα
Όπως ενημέρωσε το MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά / Museum Alex Mylona, μέσω του Facebook, ο Κορνήλιος Γραμμένος ετοίμαζε μία νέα έκθεση τον προσεχή χειμώνα μαζί με την Ελένη Κωτσαρά και Γιάννη Μπόλη. Ωστόσο, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Από τα Aliens και τους Ιππότες έως τα Σάρματα, τις μεγάλες εγκαταστάσεις, τα γλυπτά και τις κατασκευές του στον χώρο, ο Κορνήλιος Γραμμένος εμφανίζεται εξαιρετικά διαυγής σχετικά με τις μορφοπλαστικές του προθέσεις και επιδιώξεις. Συνθέσεις που φανερώνουν γνώση, ευαισθησία και ευρηματικότητα, και, ταυτόχρονα, διαπνέονται από αναρχική και ανατρεπτική διάθεση. Οι προτάσεις του αποκαλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο αναφορών σε πρωτοποριακούς και ριζοσπαστικούς πειραματισμούς και κινήματα της τέχνης του 20ού αιώνα.
Πρόκειται, ωστόσο, για αναφορές αφομοιωμένες, επεξεργασμένες και απόλυτα ενταγμένες στις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς του, μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση που θέτει εκ νέου τα πρωταρχικά ζητήματα της γλυπτικής τέχνης και των κατασκευών στον χώρο. Η πλαστικότητα και η αμεσότητα που του προσφέρουν τα επιλεγόμενα υλικά, σε συνάρτηση με τις υφές, τις αυτούσιες χρωματικές τους ποιότητες (αλλά και τις χρωματικές επεμβάσεις του ίδιου), ή και τις διαλεκτικές, κάποιες φορές, αντιθέσεις τους, ενεργοποιούν διαφορετικές απτές και ορατές εντυπώσεις. Ισόρροπες οργανώσεις, δυναμικές κινήσεις, τεμνόμενοι και συμπλεκόμενοι όγκοι σε έργα που κατοικούν στον χώρο, αποκαλύπτουν τις αισθητικές τους ποιότητες, την αρχιτεκτονική-κατασκευαστική δομή τους. Και δίπλα τους ζωγραφικές συνθέσεις και μεγάλα σχέδια με μελάνια που έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκφραστική ένταση, την πρωτοτυπία και την ποιητική του, τη συνέπεια και τη συνοχή των αναζητήσεών του.
Ο Κορνήλιος Γραμμένος επενδύει στο τυχαίο, στην ελευθερία της χειρονομίας, στην εκδήλωση της αυτόματης ψυχικής και συναισθηματικής αποτύπωσης. Οι συνθέσεις του επαναδιαπραγματεύονται το ζήτημα της αφαίρεσης και της ζωγραφικής διαδικασίας-πράξης, επικεντρώνονται στις καθαρά εικαστικές αξίες και τη λειτουργία του χρώματος, εγκλείουν ενέργεια και ενδογενή ένταση».
Διαβάστε επίσης: Θάνατος μυστήριο: 28χρονη Τουρκάλα ηθοποιός βρέθηκε νεκρή - Μιλούν για δηλητήριο
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr