Μάικλ Στάινχαρντ: Επιστρέφουν 47 αρχαία ανεκτίμητης αξίας από την παράνομη συλλογή του δισεκατομμυριούχου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την αίσια έκβαση μίας πολύχρονης υπόθεσης, που διερευνήθηκε από το Γραφείο της Εισαγγελίας του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη και έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση 47 αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα.
Επέστρεψε συνολικά 180 αρχαιότητες
Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, τεκμηριώθηκε ότι μεταξύ των χιλιάδων αντικειμένων διαφόρων πολιτισμών που είχε στη Συλλογή του ο Μάικλ Στάινχαρντ, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο, 180 αντικείμενα ήταν προϊόντα παράνομης διακίνησης και εξαγωγής από τις χώρες προέλευσής τους.
«Ευχαριστώ τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές, τα στελέχη τους, και ιδιαίτερα τον εισαγγελέα κ. Matthew Bogdanos, καθώς και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία συνέδραμαν στο εγχείρημα της τεκμηρίωσης και της ανάκτησης των παρανόμως εξαχθέντων από την Ελλάδα αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνονταν στη Συλλογή Steinhardt. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, που μάχεται καθημερινά και ακατάπαυστα εναντίον της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας, έναν στόχο που αποτελεί σταθερά υψηλή πολιτική μας προτεραιότητα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα αρχαία κινητά μνημεία που τεκμηριώθηκαν και στο άμεσο μέλλον θα επιστρέψουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο), τη Σάμο και τη Ρόδο. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν μία μινωική λάρνακα, ένας κορμός κούρου, μία χάλκινη προτομή γρύπα, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη. Εδώ και τρία χρόνια, η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ συνέδραμε αδιάλειπτα τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην τεκμηρίωση της προέλευσης και της παράνομης διακίνησης των αντικειμένων από την Ελλάδα. Αναζήτησε πληροφορίες σε πλήθος αρχείων που διαθέτει, συνεργάστηκε στενά με συγκεκριμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων και συντόνισε με επιτυχία αυτό το δύσκολο έργο. Το αποτέλεσμα δικαιώνει απολύτως την προσπάθεια των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει έρευνες στο γραφείο και στο διαμέρισμα του Στάινχαρντ στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, από τις υπηρεσίες του εισαγγελέα Βανς, ο οποίος είχε θέσει ως προτεραιότητά του την επιστροφή των κλεμμένων έργων.
Ο Στάινχαρντ, που έκανε περιουσία χάρη σε ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο, είναι γνωστός λάτρης των ελληνικών αρχαιοτήτων και είχε δώσει το όνομά του σε μια αίθουσα του Μουσείου Μετροπόλιταν.
Σύμφωνα με τον Βανς, τα 180 έργα τέχνης θα αποδοθούν το συντομότερο δυνατόν στους νόμιμους κατόχους τους σε 11 χώρες. Μεταξύ αυτών είναι ένα αρχαιοελληνικό ρυτό με κεφαλή ελαφιού που χρονολογείται από το 400 π.Χ., αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και μια λάρνακα που ανάγεται στα 1400-1200 π.Χ. αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Η αξία όλων των έργων εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια δολάρια. Ο εισαγγελέας φαίνεται ότι απέκλεισε την πιθανότητα μιας δίκης του Στάινχαρντ, κρίνοντας ότι είναι προτιμότερο να επιστραφούν τα αντικείμενα γρήγορα «αντί να τα φυλάξουμε για χρόνια, ως αποδείξεις». «Η συμφωνία ορίζει ότι στον Στάινχαρντ θα απαγορευτεί ισοβίως η αγορά αρχαιοτήτων», κατέληξε.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr