Με διεθνή διαγωνισµό η επιλογή διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το ΥΠΠΟ «διεθνοποιεί» τους όρους, αφού η Επιτροπή Αξιολόγησης έκρινε ότι καµία από τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλογής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Κεραυνός, αλλά όχι ακριβώς εν αιθρία, ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισµού ότι θα προχωρήσει σε νέο και µάλιστα διεθνή διαγωνισµό για τη θέση του διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), «µετά την οµόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης ότι καµία από τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλογής».
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, «στην τελευταία συνεδρίαση, σε απαρτία, της Επιτροπής, απορρίφθηκαν δώδεκα υποψηφιότητες που είτε δεν πληρούσαν τα ειδικά προσόντα είτε δεν παρουσίασαν τα απαιτούµενα δικαιολογητικά, και τρεις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν εκπρόθεσµα. Απορρίφθηκε επίσης µία συλλογική υποψηφιότητα, καθώς η πρόσκληση αφορά στην οργανική θέση ∆ιευθυντή, δηλαδή µονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης».
Ως εκ τούτου, η υπουργός Πολιτισµού Μυρσίνη Ζορµπά ευχαρίστησε τα µέλη της Επιτροπής (τον πρόεδρο Δηµοσθένη Κοκκινίδη και τα µέλη Νικόλαο Χατζηνικολάου, Δηµήτρη Ησαΐα, Γιώργο Κουµεντάκη και Ορέστη Ανδρεαδάκη) «για την υπευθυνότητα, την ανιδιοτέλεια και τον µεθοδικό και αντικειµενικό τρόπο που εργάστηκαν». Και αποφάσισε την κήρυξη διεθνούς διαγωνισµού, επισηµαίνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που η πλήρωση της θέσης διευθυντή σε πολιτιστικό οργανισµό δεν γίνεται µε διορισµό αλλά µε προκήρυξη, κίνηση που αποτελεί ένα βήµα για περισσότερη διαφάνεια και εκσυγχρονισµό στη χώρα µας».
Και ότι ως εκ τούτου «τα εµπόδια και οι δυσκολίες σ’ αυτήν την πορεία επιβεβαιώνουν ότι η κουλτούρα των προκηρύξεων απαιτεί κάποιο διάστηµα προκειµένου να αφοµοιωθεί τόσο από την επιστηµονική και από την καλλιτεχνική κοινότητα όσο και από όλους τους ενδιαφερόµενους».
Το ζήτηµα είναι βέβαια ότι ένας διεθνής διαγωνισµός είναι µια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, αναρωτιέται λοιπόν κανείς πώς θα λειτουργεί µέχρι τότε το µουσείο και πότε θα µπορέσουν να γίνουν τα πολυπόθητα εγκαίνια. Και επίσης, µια που είναι γνωστό ότι σε αυτήν τη φάση υποψηφιότητα είχαν θέσει και οι δύο κυρίες οι οποίες είχαν θητεύσει στη θέση του διευθυντή του ΕΜΣΤ (η Αννα Καφέτση και η Κατερίνα Κοσκινά), έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι προφανώς και οι δικοί τους φάκελοι εµπίπτουν σε µία από τις περιπτώσεις που έκαναν την Επιτροπή να αποφανθεί ότι καµία από τις υποψηφιότητες δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλογής: ήταν συνεπώς είτε εκπρόθεσµοι, είτε άνευ των απαιτούµενων δικαιολογητικών, είτε -λιγότερο πιθανό- δεν πληρούσαν τα ειδικά προσόντα.
Κώστας Σημίτης: Η νίκη στο επεισοδιακό συνέδριο του 1996 και η σκυτάλη από τον Ανδρέα Παπανδρέου
Απόψε τα ξημερώματα η 82η απονομή των Χρυσών Σφαιρών - Τα 5 πράγματα που αξίζει να περιμένεις
Εξοχικές κατοικίες: Με δύο ταχύτητες τρέχει η αγορά - Πόσο έχουν μεταβληθεί οι τιμές και πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή
Ο Diddy θεωρεί συκοφαντικό το επερχόμενο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του - Η απάντηση των δικηγόρων του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr