e-ισιτήριο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Την επέκταση του μέτρου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή, εξήγγειλε χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σην επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μνημεία και στα μουσεία της χώρας αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, έπειτα από την μέχρι τώρα εξαιρετικά επιτυχημένη εφαρμογή του. Και αυτό, όπως τόνισε, θα πραγματοποιηθεί με τρεις συμπληρωματικούς τρόπους. Από τις ίδιες τις υπηρεσίες του υπουργείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα σημαντικότερα μνημεία και μουσεία της Θεσσαλονίκης και στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών στη Βεργίνα.
Με πολιτιστικές χορηγίες, για τις οποίες ήδη υπάρχει θετική προοπτική για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ολυμπίας και μέσω στρατηγικής συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για την υπόλοιπη χώρα. Αυτά τόνισε ο κ. Στρατής στη δευτερολογία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου εισήχθη για επεξεργασία το σχέδιο νόμου «Ιδρυση παιδικού σταθμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και άλλες διατάξεις».
Όπως επεσήμανε ο κ. Στρατής, το κεντρικό μέρος του σχεδίου νόμου ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και αποτελεί το αποτέλεσμα μιας συστηματικής και πολυεπίπεδης εργασίας, η οποία με τη βοήθεια διαχειριστικών ελέγχων, συλλογής στοιχείων και προσφυγής στη Δικαιοσύνη οδήγησε στην αποκάλυψη μιας τρανταχτής υπόθεσης κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του νομοθετήματος είναι η εξυγίανση του Ταμείου, καθώς και η αποτροπή δημιουργίας παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση των εργαζομένων τόσο στον παιδικό σταθμό του ΤΑΥΠΥΠΠΟ όσο και στο ίδιο το Ταμείο, καθώς και των υφιστάμενων κοινωνικών παροχών προς τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού. Στην ίδια λογική κινείται και το μέρος του σχεδίου νόμου που αφορά την κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και την απορρόφησή του από το Μουσείο Ακρόπολης, επιλύοντας ένα διοικητικό και γραφειοκρατικό παράδοξο: τη διατήρηση ενός οργανισμού δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του σκοπού του.
Και πάλι αντιμετωπίζονται τα εργασιακά ζητήματα, δίνοντας ένα τέλος στην ομηρεία των εργαζομένων, ενώ εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του μουσείου. Παράλληλα, προϊόν της συνεργασίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και της διοίκησης του Μουσείου Ακρόπολης αποτελεί η ήδη ανακοινωθείσα επικαιροποίηση της πολιτικής εισιτηρίων του μουσείου, η οποία πλέον εναρμονίζεται με την επιτυχημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί από το 2016 το υπουργείο Πολιτισμού.
Επιπλέον, για πρώτη φορά προβλέπεται η συμμετοχή του Μουσείου Ακρόπολης με μέρος των εσόδων του στην αναβάθμιση των υπόλοιπων μουσείων. Ως προς τη διαπιστωμένη κακοδιαχείριση στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Στρατής διαβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που διενέργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και όλα τα πρόσθετα σχετικά στοιχεία.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr