Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι αναφορές για διαπραγματεύσεις με το βρετανικό μουσείο και η θέση της κυβέρνησης Σουνάκ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε αναφέρει ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εναπόκειται σε απόφαση του Βρετανικού Μουσείου, η νέα κυβέρνηση δηλώνει ότι εξαρτάται από την ίδια, αναφέρει το thenationalherald.com σε άρθρο που τιτλοφορείται «Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει στο Βρετανικό Μουσείο ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από δημοσιεύματα που ήθελαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται σε κρυφές διαπραγματεύσεις με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείο εδώ και περίπου ένα χρόνο.
«Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ανησυχίες που μπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο», είπε σε ομιλία του στο Βρετανικό Πανεπισήμιο LSE προ ημερών ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλήσουν με όποιον θέλουν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο για το ανεπίλυτο ζήτημα.
Ωστόσο πρόσθεσε σχετικά ότι, «δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία, η οποία εμποδίζει την αφαίρεση αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, εκτός από ορισμένες περιστάσεις. Η θέση μας σε αυτό δεν έχει αλλάξει».
Το Βρετανικού Μουσείο μπορεί να πουλάει ή να παραχωρεί αντικείμενα από τη συλλογή του μόνο υπό τρεις όρους, σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο.
Αυτοί περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο οι διαχειριστές να αποφασίσουν ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο να διατηρηθεί στις συλλογές του Μουσείου και μπορεί να απορριφθεί χωρίς να βλάψει».
Ο εκπρόσωπος του Σουνάκ αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν το μουσείο θα μπορούσε να ζητήσει ειδική άδεια από την κυβέρνηση για να χωρίσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Λειτουργούμε σύμφωνα με το νόμο και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του μουσείου.
Ωστόσο, η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι θα επιθυμούσε «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα» για την οποία ο Osborne έχει πει ότι θα τα δάνειζε, με την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει ότι το μουσείο είναι ο ιδιοκτήτης.
Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με την The National Herald, είπε ότι ανώτερα στελέχη του Βρετανικού Μουσείου παραδέχθηκαν ότι τα γλυπτά θα επιστρέψουν τελικά στην Αθήνα ως ένα ενιαίο έργο τέχνης και ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να επιστρέψουν άλλα αντικείμενα.
Τι γράφει ο γαλλικός Τύπος
Στις ελληνοβρετανικές διαβουλεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρονται τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Η εφημερίδα Liberation σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο συζητούν τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα», αναφέρει ότι για μια πιθανή επιστροφή θα ήταν απαραίτητη μια αλλαγή του βρετανικού νόμου, αλλά το Λονδίνο δηλώνει ότι αυτό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.
Η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του εκπρόσωπου Ρίσι Σούνακ, ο οποίος τόνισε πως «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλήσουν με όποιον θέλουν, αλλά δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον νόμο». Σημειώνει ωστόσο ότι το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε το Σάββατο ότι επιθυμεί μια «νέα συνεργασία» με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα.
Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Dernieres Nouvelles d'Alsace, με τίτλο «Θα επιστραφεί επιτέλους στην Αθήνα η ζωφόρος του Παρθενώνα;», αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση του μνημείου στην Αθήνα.
Η Les Echos, πάλι, σε άρθρο με τίτλο «Παρθενώνας: τέσσερις ερωτήσεις γύρω από τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου», επισημαίνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν μπορεί να «αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του», ενώ ελληνική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πολιτιστικός οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Στη συνέχεια το ρεπορτάζ παραθέτει σύντομες απαντήσεις στα ερωτήματα «Γιατί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έφυγαν από την Ελλάδα», «Γιατί η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή αυτών των Μαρμάρων», «Γιατί η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα», και «Γιατί μπορεί τελικά να τελειώσει η σύγκρουση».
Στο ίδιο μήκος κύματος, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του FRANCE INFO Culture σημειώνει, τέλος, ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να κατακερματίσει τη συλλογή του, όπως δηλώνει εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
- Μητσοτάκης από Αλβανία: Πλησιάζει η ώρα για να παραπέμψουμε το θέμα της ΑΟΖ στη Χάγη
- Μαθητές στα Εξάρχεια αναπαρέστησαν το βράδυ της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου - Συγκλονιστικές εικόνες
- Καιρός: Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας «χτυπά» από την Τετάρτη τη χώρα - Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
- Crypto: Η μεγάλη σφαγή των μικροεπενδυτών - Χαμένοι οι οκτώ στους δέκα
- Ο Matthew Perry αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο δεν βλέπει «Φιλαράκια»- Ο ηθοποιός εξομολογείται για πρώτη φορά τι πραγματικά συνέβη στα γυρίσματα του τελευταίου επεισοδίου της σειράς-φαινόμενο
ΗΠΑ: Τα πρόσωπα κλειδιά της κυβέρνησης Τραμπ με τις ευλογίες του Έλον Μασκ – Ο μεγιστάνας αυξάνει την επιρροή του στον εκλεγμένο πρόεδρο
Πώς παραδόθηκε ο 30χρονος μετά τη γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Καρέ- καρέ η διαπραγμάτευση με την αστυνομία
Έρευνα σοκ στη Φινλανδία: Ένας στους 5 άνδρες κρίνει πως μία γυναίκα αξίζει να βρεθεί στο στόχαστρο βίας
Ποιές είναι οι 6 λέξεις που έγραψε η βασίλισσα Ελισάβετ πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr