Μάρμαρα Παρθενώνα - Και οι Times στηρίζουν την επιστροφή: Το σενάριο για... ανταλλαγή και τα εμπόδια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Θέση υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στο μουσείο της Ακρόπολης παίρνει η βρετανική εφημερίδα Times, η οποία επιβεβαιώνει ότι γίνονται «εποικοδομητικές συζητήσεις» ανάμεσα στις δύο πλευρές και δίνει συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Βρετανικού μουσείου Τζορτζ Όσμπορν διότι «υπάρχουν ενδείξεις πως τα μάρμαρα θα αποκατασταθούν στην Αθήνα».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι ο Όσμπορν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (οι οποίοι συναντήθηκαν πρόσφατα), είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού για να επιστραφούν στην Αθήνα τα μάρμαρα με δάνειο αορίστου χρόνου με αντάλλαγμα δάνεια εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που θέτει το γεγονός ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου που έχουν στην κατοχή τους τις ζωφόρους του Παρθενώνα εμποδίζονται από το νόμο να τις παραχωρήσουν».
Οι Times μιλούν για μία «καλή λύση» για το ζήτημα το οποίο δεν έχει λυθεί εδώ και 40 χρόνια και αναφέρουν πως «η συμφωνία φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί». Επίσης, υπογραμμίζεται στο άρθρο ότι η δικαιολογία της Βρετανία ότι η Ελλάδα δεν έχει τις υποδομές για να κρατήσεις τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά έχει ξεπεραστεί από τη στιγμή που άνοιξε τις πύλες του το νέο μουσείο της Ακρόπολης το 2009.
Δηλώσεις από τον ηθοποιό Στίβεν Φράι
Την ίδια στιγμή ο Guardian φιλοξενεί σε κείμενό του δηλώσεις υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών από τον δημοφιλή Βρετανό ηθοποιό και συγγραφέα Στίβεν Φράι, ο οποίος δηλώνει πως η απομάκρυνση των γλυπτών του Παρθενώνα από την Αθήνα είναι κάτι που θα έμοιαζε με την απομάκρυνση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχετζ από τη Βρετανία, ζητώντας και εκείνος την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.
Ο ηθοποιός και συγγραφέας, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, δήλωσε ότι υπάρχει μια λύση «win-win» στη συζήτηση ζητώντας μια πολιτιστική συνεννόηση στο πλαίσιο της οποίας κάποια άλλα «απίστευτα» ελληνικά αντικείμενα θα εκτίθενται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Θέλω το Βρετανικό Μουσείο να συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο του ως "μουσείο του κόσμου", παρουσιάζοντας υπέροχα ελληνικά αντικείμενα ως μέρος εναλλασσόμενων εκθεμάτων. Αλλά τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επανενωθούν στην Αθήνα». Ο ίδιος μάλιστα ζητεί μόνιμη επιστροφή και όχι προσωρινή.
Ο Φράι δήλωσε ότι «το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Βρετανίας: Η ζωφόρος και η μετόπη ζωντανεύουν την ελληνική ιστορία, τους μύθους και τους θρύλους που γοητεύουν τους λάτρεις της κλασικής αρχαιότητας όπως εγώ. Όχι μόνο πιστεύω ότι ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα, αλλά αυτά τα περίτεχνα σκαλισμένα γλυπτά δεν θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά στη θέα τους αν τα βλέπαμε επανενωμένα ως ένα ενιαίο καλλιτεχνικό έργο στο Μουσείο της Ακρόπολης;», διερωτήθηκε
Ο Φράι είναι υποστηρικτής του Parthenon Project, μίας ομάδας που ιδρύθηκε από τον Έλληνα μεγιστάνα John Lefas και της οποίας προεδρεύει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ed Vaizey, η οποία υποστηρίζει μια τέτοια πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Λένε ότι θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στο Λονδίνο αντικείμενα «μπλοκμπάστερ», όπως η εντυπωσιακή χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα, το θρυλικό κύπελλο του Νέστορα ή το χάλκινο άγαλμα του Ιππέα του Αρτεμισίου.
Τι είπε το Βρετανικό Μουσείο
Τα σχόλια του Φράι προηγήθηκαν της δήλωσης του Βρετανικού Μουσείου ότι συμμετέχει σε εποικοδομητικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την τύχη των μαρμάρινων γλυπτών. Την Τετάρτη, το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Έχουμε πει δημόσια ότι αναζητούμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».
Η δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε κατ' εντολή του Parthenon Project δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών (53%) πιστεύει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ το ένα τέταρτο (24%) δήλωσε ότι δεν τους πειράζει τίποτα από τα δύο. Από αυτούς που αντιτίθενται στην επιστροφή, το 42% δήλωσε ότι θα άλλαζε γνώμη αν το Βρετανικό Μουσείο δανειζόταν άλλα μοναδικά ελληνικά αντικείμενα σε αντάλλαγμα.
Οι συνομιλίες και το εμπόδιο
Τον τελευταίο χρόνο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πιθανή επιστροφή των μαρμάρων. Όμως, ο νόμος του 1963 εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να στείλει πίσω στις χώρες προέλευσής τους ιστορικά αντικείμενά, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρίσι Σουνάκ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος.
«Η βρετανική κυβέρνηση έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι η απόφαση για το μέλλον των γλυπτών του Παρθενώνα είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε ο Φράι. «Το να πάρουμε τη θέση της κυβέρνησης τοις μετρητοίς σημαίνει ότι οι διαχειριστές είναι ελεύθεροι να λάβουν την απόφαση».
- Σε εγρήγορση για την Κίνα και την έξαρση κορονοϊού: Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη - υπουργείου Υγείας για τις συστάσεις της ΕΕ
- Σήμα κινδύνου από ΠΟΥ για την υποπαραλλαγή του κορονοϊού ΧΒΒ.1.5: Η μεταδοτικότερη που εμφανίστηκε μέχρι σήμερα!
- Qatar Gate: Στο κάδρο και η ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά; Το τηλεφώνημα της Καϊλή και οι σχέσεις με τον Παντσέρι
- Γαλάζια Λίμνη 43 χρόνια μετά: Η Μπρουκ Σιλντς θυμάται τις τολμηρές σκηνές της ταινίας ενώ ήταν στα 14
- Ρεύμα: Πότε θα πέσουν οι τιμές που είναι στα ύψη παρά τη βουτιά του φυσικού αερίου
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr