Το Βρετανικό Μουσείο επέστρεψε αρχαιολογικό θησαυρό στο Ιράκ
Πρόκειται για μια βαβυλωνιακή στήλη 3.000 χρόνων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το Βρετανικό Μουσείο επέστρεψε στο Ιράκ μια βαβυλωνιακή στήλη ηλικίας 3.000 ετών, την Τρίτη 19 Μαρτίου. Η στήλη πιθανότατα είχε κλαπεί κατά την διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στη χώρα της Μέσης Ανατολής
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβικ Φίσερ παρέδωσε τη στήλη στον πρεσβευτή του Ιράκ Σαλίχ Χουσέιν Άλι.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ», δήλωσε ο Φίσερ κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης. Στη συνέχεια επαίνεσε τους τελωνειακούς που εντόπισαν τη στήλη στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, το 2012.
«Λίγα χρόνια αργότερα, μετά από σκληρή νομική δουλειά, είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε αυτή τη μεταφορά», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μάικλ Έλις.
Μέχρι και σήμερα δεν είναι σίγουρο το πότε και από ποιους κλάπηκε το αρχαιολογικό εύρημα, όμως οι βρετανικές αρχές πιστεύουν ότι αυτό έγινε πριν από περίπου 15 χρόνια, εν μέσω του πολέμου στο Ιράκ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η στήλη, που αποκαλείται "κουντούρου", περιέχει ένα κείμενο που αναφέρεται στη βασιλική δωρεά γης, του Βαβυλωνίου βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Α΄ σε έναν υπήκοό του, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες του. Στη μία πλευρά της εικονίζονται οι θεοί των Βαβυλωνίων Ενλίλ και Μαρντούκ και στην άλλη ένα κείμενο σε σφηνοειδή γραφή.
Οι ερευνητές του Βρετανικού Μουσείου ανέφεραν μια φήμη: ότι τη στήλη συνοδεύει μια αρχαία κατάρα και θα υποστεί "τρομερά δεινά" όποιος προσπαθήσει να την καταστρέψει ή να αρπάξει τα εδάφη που δώρισε ο βασιλιάς στον υπήκοό του.
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί λιγότερες από 200 τέτοιες στήλες.
Την ίδια ώρα στο μουσείο της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ, παρουσιάστηκαν περίπου 2.000 αρχαιολογικοί θησαυροί, μεταξύ των οποίων και 100 αντικείμενα που είχαν κλαπεί και βρέθηκαν στο εξωτερικό. Πρόκειται για σουμεριακά, βαβυλωνιακά και ασσυριακά αντικείμενα, που χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. μέχρι το 1500 μ.Χ.
Τα 100 αντικείμενα που εκτίθενται ξανά από σήμερα στο μουσείο του Ιράκ – ένα επιβλητικό κτίριο και πρώην παλάτι του Σαντάμ Χουσέιν– επεστράφησαν στο Ιράκ από την Ιορδανία και τις ΗΠΑ.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr