Θεσσαλονίκη: Τα «καρέ» της ζωής του μεγάλου φωτορεπόρτερ, Νίκου Γιακουμίδη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για δύο ολόκληρες δεκαετίες ήταν τα μάτια των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων στη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφοντας με το φακό του τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για τον γνωστό φωτορεπόρτερ και δάσκαλο νεότερων γενιών Νίκο Γιακουμίδη ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με ένα πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα η Thessaloniki PhotoΒiennale τιμά τον Θεσσαλονικιό φωτορεπόρτερ. Η έκθεση τιτλοφορείται «Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): μία μικρή αναδρομή στο έργο του», φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και συντονίζεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus.
Ο Νικόλας Γιακουμίδης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τις φωτογραφικές του διαδρομές το 1982. Η ποιότητα της δουλειάς του ήταν η αιτία της συνεργασίας του με τα μεγαλύτερα ξένα πρακτορεία όπως το Reuters και το Associated Press. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες ήταν παρών και κατέγραφε με το φακό του τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος, όπως οι σεισμοί σε Γρεβενά και Κοζάνη το 1995, οι φωτιές στο Άγιον Όρος το 2003, τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της G8 το 2003, οι φωτιές στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το 2006, τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου το 2008, την ελληνική κρίση.
Στην παρούσα έκθεση γίνεται μία προσπάθεια αναδρομής στο έργο του πρόωρα χαμένου Νικόλα χωρίς όμως να αποτελεί πλήρη παρουσίαση του έργου του. Αντικειμενικές δυσκολίες στην εύρεση των πρωτότυπων αρχείων του συνιστούν τη βασική αιτία που απουσιάζουν πολλές εμβληματικές εικόνες του. Παρουσιάζεται όμως ένα ικανό δείγμα φωτογραφιών, αρκετές από τις οποίες έγιναν πρωτοσέλιδα και σαλόνια στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Ο ίδιος παρήγαγε εικόνες-σύμβολα, μαρτυρίες μιας ταραγμένης εποχής που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές φωτορεπόρτερ.
«Το ιδιαίτερο με τον Νίκο ήταν ότι αν και είχε ως έδρα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά οι εικόνες του Νίκου αλλά παρ’ όλα αυτά η εμβέλειά του φωτογραφικά έφτασε εκτός των συνόρων» λέει στο ethnos.gr o βραβευμένος φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Αβραμίδης που επιμελήθηκε και την έκθεση και προσθέτει: «Ήταν τόσο καλό χέρι που πολλές φορές η Αθήνα τον καλούσε κάτω για να καλύψει γεγονότα εκτός Βόρειας Ελλάδας όπως οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά και οι φωτιές στην Πελοπόννησο το 2007. Αυτή η πορεία είναι σπάνια. Συνήθως από το κέντρο φεύγουν εκτός. Σπάνια βλέπεις ανθρώπους που η δουλειά τους ξεχωρίζει έτσι ώστε να μπορούν να δράσουν έξω και από τα στενά γεωγραφικά όρια της επαρχίας».
Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως τις 30/11/2023.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr