Santa's Workshop Camp: Μια Χριστουγεννιάτικη «hygge» εμπειρία για να γίνουν τα παιδιά ευτυχισμένοι ενήλικες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μυρωδιά φρεσκοψημένων μπισκότων και κανέλας, αστραφτερά, πολύχρωμα λαμπάκια, χριστουγεννιάτικες μελωδίες και ζωηρά καμπανάκια, ζεστή σοκολάτα και μελωμένα γλυκίσματα... Όσφρηση, αφή, όραση, ακοή και γεύση επιστρατεύονται για να βιώσουν τα παιδιά με όλες τις αισθήσεις μία αξέχαστη Χριστουγεννιάτικη εμπειρία στο Santa’s Workshop Camp.
Σε ένα φωτεινό κέντρο στο Παγκράτι, η ομάδα του INDAK art lab δημιουργεί μια ζεστή, χαλαρωτική ατμόσφαιρα ακολουθώντας τις αρχές του hygge, της δανέζικης κουλτούρας. Τα παιδιά επιδίδονται σε μία σειρά από δημιουργικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως: θεατρικό παιχνίδι, messy play, χορό, κατασκευές σκηνικών και κοστουμιών και χειροτεχνίες από ανακυκλώσιμα υλικά. Στο INDAK art lab δημιουργούν μικτές ηλικιακές ομάδες με στόχο τη μείωση του σχολικού εκφοβισμού και την ενίσχυση της ζώνης σταδιακής ανάπτυξης, επιτρέποντας στο ένα παιδί να συμβάλλει στην εκπαίδευση του άλλου.
Τα παιδιά θα μεταμορφωθούν σε καλικαντζαράκια, θα κατασκευάσουν παιχνίδια και στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά, θα δημιουργήσουν με τους έμπειρους θεατροπαραγωγούς παραμυθοπαράσταση για να την απολαύσει ο Άγιος Βασίλης, θα μοιράσουν δώρα σε παιδάκια που δεν έχουν δικά τους παιχνίδια, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν, ώστε να πάρει δύναμη ο Ρούντολφ και να πετάξει και φυσικά θα φτιάξουν γιορτινά γλυκίσματα!
Η Εύα Σταυρογιάννη (χορογράφος, καθηγήτρια αυτοσχεδιασμού και κίνησης, απόφοιτη της κρατικής ακαδημίας χορού της Μόσχας) και η Ήρα Παπακωνσταντίνου (ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής-αυτοσχεδιασμού), δημιούργησαν το INDAK Art Lab και μιλούν στο ethnos.gr για το παιδικό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στον νέο χώρο παραστατικών τεχνών στο Παγκράτι. Στο INDAK art lab, πιστεύουν ότι οι παραστατικές τέχνες δεν είναι απλώς μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά κυρίως ένα όχημα για θετική αλλαγή που ξεκινά από μέσα μας και επεκτείνεται σ’ όλο τον κόσμο. Η Εύα και η Ήρα δίνουν στα παιδιά τα εργαλεία για να γίνουν πιο ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι ενήλικες. Να εκφράζονται αποτελεσματικά, να έχουν ενσυναίσθηση, ν’ αγκαλιάζουν το διαφορετικό. Όλα αυτά, μέσω της τέχνης. Αβίαστα και με ροή. Άλλωστε, INDAK στην Ταγκαλόγκ- την επίσημη γλώσσαν των Φιλιππίνων- σημαίνει να κινείσαι αρμονικά και ρυθμικά.
Πόσο σημαντικό είναι για την ψυχοσύνθεση ενός παιδιού η δημιουργία ευχάριστων αναμνήσεων, ειδικά τις γιορτινές ημέρες;
Ήρα/Εύα: Η δημιουργία ευχάριστων αναμνήσεων συμβάλλει σημαντικά στην ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη. Ενισχύεται η θετική στάση ζωής και τα παιδιά βλέπουν τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους, να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με την οικογένεια και τους φίλους τους. Όλα αυτά μπορούν να τα συντροφεύουν για μια ζωή.
Με ποιους τρόπους αντικαθίσταται η απουσία των γονιών και δημιουργείται μια ατμόσφαιρα ανάλογη της οικογενειακής θαλπωρής;
Εύα Σταυρογιάννη: Η απουσία των γονιών μπορεί να είναι δύσκολη για τα παιδιά όταν αυτά εκτίθενται σε ένα καινούργιο περιβάλλον και ειδικά σε πολύωρες δραστηριότητες. Όμως με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα που παρέχει ανάλογη θαλπωρή.
Ήρα Παπακωνσταντίνου: Η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες, η ενθάρρυνση της συζήτησης και της ανοιχτής επικοινωνίας όπως και το ελεύθερο παιχνίδι μπορούν να δημιουργήσουν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα με αίσθηση “σπιτιού” και να προσφέρουν στα παιδιά ένα αίσθημα ασφαλείας. Έτσι σταδιακά χτίζεται η προσωπικότητά τους, γίνονται πιο ανεξάρτητα, μαθαίνουν να στηρίζονται στον ίδιο τους τον εαυτό σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
Ποιες είναι οι αρχές του Hygge και πώς μπορούν να κάνουν την γιορτή των Χριστουγέννων πιο όμορφη;
Ήρα: Αυτή η περίεργη λέξη, όπως και η έννοια της, φαίνεται δύσκολη αλλά στην πραγματικότητα όμως προφέρεται απλά “χούγκα” και στην πράξη είναι ο, τι πιο απλό και όμορφο. Το hygge, κυριολεκτικά σημαίνει “να περνάμε όμορφα μαζί”. Είναι κάτι που οι Δανοί συνδέουν τόσο με την πράξη όσο και με την ίδια την ύπαρξη, είναι τρόπος ζωής. Είναι μία ομαδική προσπάθεια και περιλαμβάνει πράγματα, όπως τη δημιουργία ζεστής ατμόσφαιρας, ενός περιβάλλοντος όπου όλοι βοηθούν, τα μεγαλύτερα παιδιά παίζουν με τα μικρότερα και οργανώνουν παιχνίδια, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι.
Εύα: Ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί το δέσιμο με τους άλλους δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή μας και αυτός είναι ο λόγος που οι Δανοί δίνουν τόσο μεγάλη αξία στο hygge. Τι καλύτερο λοιπόν από μια ζέστη και φωτεινή ατμόσφαιρα σαν και αυτή. Άλλωστε αυτή είναι και η ουσία των Χριστουγέννων.
Με ποιους τρόπους οι μεικτές ηλικιακές ομάδες μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία ανάμεσα στα παιδιά, καταργώντας κάθε μορφή bullying;
Ήρα/Εύα: Η βελτίωση της επικοινωνίας σε μεικτές ηλικιακές ομάδες και η αντιμετώπιση του bullying απαιτούν συνειδητές προσπάθειες από τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και άλλους φροντιστές. Δημιουργούμε συνεργατικές δραστηριότητες, εκπαιδεύουμε τα παιδιά στην αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων τους, ενισχύουμε τον σεβασμό προς τα συναισθήματα των άλλων και ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και αντιμετώπισης των συγκρούσεων. Πάνω σε αυτές τις αρχές έχουμε δομήσει όλες μας τις δραστηριότητες.
Τι είναι το messy play και με ποιους τρόπους συμβάλλει στη διασκέδαση/ανάπτυξη του παιδιού;
Εύα: Πρόκειται για μια αισθητηριακή εμπειρία. Όλες οι δραστηριότητες του messy play περιλαμβάνουν παιχνίδια με άμμο, νερό, βρώσιμα υλικά, χρώματα, καθώς και άλλα υλικά που αναμοχλεύουν την καθημερινή τάξη.
Ήρα: Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να ανακαλύπτουν και να πειραματίζονται ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση τους. Έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από το “μη λερωθείς” βιώνοντας έντονες αισθητηριακές εμπειρίες μέσα από την επαφή τους με υφές, οσμές και γεύσεις. Επιπλέον βελτιώνονται οι λεπτές κινητικές δεξιότητες απολαμβάνοντας δραστηριότητες μη καθοδηγούμενες που προφέρουν πολλαπλά επίπεδα διασκέδασης και χαράς.
Πόσο σημαντικό θεωρείται το θεατρικό παιχνίδι για την διαμόρφωση του χαρακτήρα αλλά και για την έκφραση των παιδιών;
Ήρα: Η ψυχική ενδυνάμωση είναι εξίσου σημαντική με οποιαδήποτε γνώση, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει ένας χαρούμενος, ολοκληρωμένος και παραγωγικός ενήλικας. Δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη, η διαχείριση των συναισθημάτων, η αυτοεκτίμηση, η αυτοπειθαρχία, η προσαρμοστικότητα και η επικοινωνία, ενισχύονται μέσω του θεατρικού παιχνιδιού.
Εύα: Κατακτώντας σταδιακά τα παραπάνω φτάνουμε στην προβολή, βλέπουμε μια αρχική ιδέα να παίρνει σάρκα και ώστε και να φθάνει στη σκηνή. Το απόλυτο αίσθημα ολοκλήρωσης! Αυτό το συναίσθημα, τόσο για ένα παιδί όσο και για έναν ενήλικα, είναι απαραίτητο για να αισθανθεί ασφαλής να ρισκάρει και να εξερευνήσει τόσο το όραμα του αλλά κυρίως να αισθανθεί τον ίδιο του τον εαυτό! Άλλωστε όπως είχε πει και ο Μάικλ Τσέχωφ «Η τέχνη είναι η πιο ολοκληρωμένη μορφή δραστηριότητας».
To INDAK Art Lab μέσα από τα λόγια των δημιουργών του
Η ανακάλυψη του κόσμου μέσω των αισθήσεων και η αποκάλυψη αυτού μέσα από την τέχνη. Το ερώτημα που ξυπνάει την έρευνα κι έτσι το INDAK art lab βαφτίζεται Ερευνητικό. Το πάθος να δοκιμάσουμε το ένα και μετά το άλλο εύρημα στην πράξη και να δούμε τι θα προκύψει το καθιστά Πειραματικό. Η ανάγκη να τα κάνουμε όλα αυτά μαζί ως ομάδα το κάνει Κέντρο για να συγκεντρωνόμαστε. Ο γεμάτος ήλιο και φως χώρος στο Παγκράτι γίνεται το σπίτι του. Αυτό που μας ωθεί να προσθέσουμε στον άδειο χώρο κίνηση και ήχο, μας φέρνει στον δρόμο των Παραστατικών Τεχνών.
Εύα Σταυρογιάννη- Ήρα Παπακωνσταντίνου
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα του INDAK Art Lab καθώς και ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών του εδώ: https://www.indak.gr/
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr