Τα πλουμιστά υφαντά της Όσσας Θεσσαλονίκης έντυσαν γιορτινά το μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Χτισμένη στις πλαγιές του όρους Βερτίσκος, η Όσσα Λαγκαδά αποτελεί έναν από τους παλαιότερους ιστορικούς οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με πλούσιο αρχαιολογικό, λαογραφικό, θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Αυτή η μικρή σήμερα αλλά κάποτε ακμαία και εντυπωσιακά προοδευτική κοινότητα, στα νεότερα χρόνια, υπήρξε και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα υποδηματοποιίας στον Βορειοελλαδικό χώρο. Ωστόσο, ως πλέον ιδιαίτερη από τις πολιτισμικές εκφάνσεις του παραδοσιακού της βίου καταγράφεται η υφαντική τέχνη.
Τα υφαντά της Όσσας διακρίνονται για την πλούσια και ευφάνταστη σύλληψη των διακοσμητικών τους συνθέσεων φιλοξενούνται και εκτίθενται στην Πλάκα και πιο συγκεκριμένα στο αρχοντικό σπίτι της πρώτης Ελληνίδας λαογράφου, Αγγελικής Χατζημιχάλη, από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Την έκθεση τα «Πλουμιστά Υφαντά της Όσσας Θεσσαλονίκης», συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων με τον Σύλλογο Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα».
Τι περιλαμβάνει η έκθεση
Πρόκειται για θησαυρούς της υφαντικής τέχνης των γυναικών της Όσσας, που δημιουργήθηκαν με στημόνι και υφάδι, υπό το αχνό φως που δημιουργούσαν οι λάμπες πετρελαίου της εποχής και βγήκαν από ζωγραφιστά σεντούκια και από το χρονοντούλαπο της ιστορίας για να εκτεθούν -μετά από 100 και πλέον χρόνια- στην τριώροφη πλακιώτικη κατοικία, που σήμερα αποτελεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».
Μάλλινα, βαμβακερά και μεταξωτά υφαντά, εξαιρετικά δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Όσσας, που εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός του τόπου προέλευσής τους. Σπάνια στρωσίδια και μπάντες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το συμμετρικό σχέδιό τους, τα έντονα φυσικά χρώματα βαφής και τα νατουραλιστικά ή γεωμετρικά μοτίβα (ρόμβος, χελιδόνι -τα χελιδωνάτα).
Δείγματα της μακεδονικής υφαντικής λαϊκής τέχνης και παράδοσης, που αποπνέουν γυναικεία καλαισθησία και πρότυπα διαχρονικής αισθητικής, προσδιορίζοντας αξίες και επικοινωνώντας έναν ανεκμετάλλευτο πολιτισμικό πόρο!
Τα εγκαίνια της έκθεσης
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, σε μια όμορφη, σεμνή και συγκινητική τελετή, παρουσία Οσσαίων, φίλων και επισκεπτών, οι οποίοι κατέκλυσαν το Μουσείο για να θαυμάσουν από κοντά τα χειροποίητα έργα των γυναικών της Όσσας, που μέσα σε δύσκολους καιρούς δημιούργησαν αυτά τα σπάνιας και μοναδικής αισθητικής και τέχνης υφαντά αριστουργήματα.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο αρχοντικό Χατζημιχάλη, να θαυμάσουν και να ενημερωθούν για τα υφαντά, ενώ τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του ο Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές, ο οποίος ξεναγήθηκε στο χώρο από την Πρόεδρο του Συλλόγου Οσσαίων κ. Σοφία Καραϊωάννου, και ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη και τον θαυμασμό του για τα υφαντά έργα της Όσσας που έως σήμερα παρέμεναν «άγνωστα» στο ευρύ κοινό, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα.
Ο Γ.Γ του Συλλόγου Οσσαίων και συντονιστής της έκθεσης κ. Άγγελος Μήτσας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ένας μικρός πολιτιστικός σύλλογος κατάφερε να κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση, με τα «άγνωστα» υφαντά στο κοινό της Αθήνας και υπογράμμισε την πρόθεση του συλλόγου να συνεχίσει η έρευνα και η καταγραφή του σπάνιου αυτού υλικού.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr