Ανάβουν τα φώτα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
60 ελλληνικές και 67 ξένες ταινίες από όλο τον κόσμο θα προβληθούνσ το 42ο Φεστιβάλ Ταινινών Μικρού Μήκους και 25ο Διεθνές. Μιλάει στο ethnos.gr< ο πρόεδρος του Οργανισμού του Φεστιβάλ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στην πλήρως ανακαινισμένη Καπναποθήκη Περδίκκα, που χτίστηκε πριν το 1910 από τον καπνέμπορα Πορτοκάλογλου σε σχέδια του Αυστριακού K.J. Von Vilas, θα στεγάζεται σε πέντε χρόνια το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αλλά και το τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ήδη είναι έτοιμη η αρχιτεκτονική προμελέτη, αλλά και ο φάκελος ένταξής του στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ένα ποσό της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 15 Σεπτεμβρίου κατά την τελετή έναρξης του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και 25ου Διεθνούς, το οποίο συγκεντρώνει για μία εβδομάδα στη Δράμα μικρομηκάδες από όλο τον κόσμο.
Η απήχηση του Φεστιβάλ είναι τόσο μεγάλη, που φέτος αυτή την διοργάνωση επέλεξε ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες, Βασίλης Κεκάτος -ο οποίος ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία από εκεί- για την πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς».
Από τις 240 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους-αριθμός ρεκόρ για το Φεστιβάλ-, επιλέχθηκαν 60, για να προβληθούν και να κερδίσουν τα βραβεία της διοργάνωσης, ανάμεσά τους και εκείνο της αστικής ΜΚΟ ΚΥΚΛΩΨ, που έχει έδρα στη Δράμα. Το βραβείο που συνοδεύεται από 4.000€ αφορά σε ταινία που έχει θέμα την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Το ψηφιακό περιβάλλον έχει μπει για τα καλά στις ταινίες μικρού μήκους και αφορά όχι μόνο τις τεχνικές των κινηματογραφιστών και τις υποδομές του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, αλλά και την θεματική του», λέει στο ethnos.gr, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Δράμας, Δημήτρης Καραμπατζάκης.
Έτσι, στο πλούσιο πρόγραμμα υπάρχουν ταινίες για την διαδικτυακή πορνεία, τους κινδύνους του διαδικτύου, το Airbnb. Θα προβληθούν επίσης ένα…βαμπίρ μιούζικαλ α λα ελληνικά, μια ταινία με φαντάσματα και μια αλληγορία για το τέλος του ανθρώπινου κόσμου. Δεν λείπουν φυσικά ταινίες για την οικονομική κρίση, για το προσφυγικό, τον πόλεμο και τις συνέπειές του, την διαχείριση της απώλειας και των γηρατειών, τις σχέσεις γονιών-παιδιών, τον έρωτα, αλλά και τα ζητήματα της γκέι κοινότητας. Από τις 60 ταινίες, οι 6 είναι ντοκιμαντέρ, οι 3 animation και οι 10 σπουδαστικές.
Την κριτική επιτροπή του ελληνικού τμήματος αποτελούν οι: Δημήτρης Χαρίτος (κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας), Μαρία Λάφη (σκηνοθέτης), Σπύρος Σιάκας (σκηνοθέτης animation, επίκουρος καθηγητής 3D Animation ΠΑΔΑ), Δημήτρης Σπύρου (σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας) και Γιάννης Φώτου (διευθυντής φωτογραφίας). Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου και διδάσκουσα ιστορίας κινηματογράφου, Γιάννα Αθανασάτου.
Μικρές από όλο τον κόσμο
Στο Διεθνές Τμήμα, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια, θα προβληθούν 67 ταινίες από 60 χώρες του κόσμου, από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Ν. Αφρική και την Ανδόρα, μέχρι το Κατάρ, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν και οι ελληνικές ταινίες: «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, «Cloud» του Mιχάλη Δημητρίου, «Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, ενώ από την Κύπρο συμμετέχει η «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη.
Πλούσιο είναι και το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο θα «τρέχει» από την εβδομάδα της διοργάνωσης από τις 15 ως τις 21 Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας «DRAMA MINI TALENT LAB», πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum).
Το 5ο Βαλκανικό Πανόραμα, φιλοξενεί μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες χώρες και περιλαμβάνει δύο σκέλη (Βαλκανικό Σπουδαστικό Πανόραμα με ταινίες πρόσφατης παραγωγής των σημαντικότερων σχολών κινηματογράφου των Βαλκανίων και Focus στη Σλοβενία), ενώ στο EUandΜΕ, θα προβληθούν εφτά ταινίες μικρού μήκους ενημερώνουν για θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια σε επιμέλεια του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Παύλου Μεθενίτη, παρουσιάζουν την πρόσφατη εκδοτική δραστηριότητα, ενώ υπάρχουν δράσεις για παιδιά, μαθήματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης για νέους, γνωριμία σκηνοθετών με το κοινό, εκθέσεις εικαστικών.
Τι απαντούν Ρωσία και Καζακστάν στους Αζέρικους ισχυρισμούς ότι ρωσικός πύραυλος έριξε το αεροσκάφος
«Βόμβα» Λαβρόφ: Η Γαλλία μας πρότεινε να διάλογο για το Ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Αγαθή Μαρκοπούλου: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
H Τζούντι Τέρνερ Σμιθ κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της πως δεν της έχει πληρώσει διατροφή εδώ και ένα χρόνο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr