Ο Μέγας Αλέξανδρος στην...υποδοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας
Μεγάλη εκδήλωση αύριο για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Μιλάει στο ethnos.gr, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Πέλλας, Μπετίνα Τσιγαρίδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε έναν χρόνο από σήμερα θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτιρίου Ι και του Πρόπυλου στο εμβληματικό Ανάκτορο της Πέλλας για να αποδοθούν στο κοινό, το οποίο μαζί με την επίσκεψη στο υπερσύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, θα βαδίζει στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σήμερα, τους επισκέπτες του Μουσείου «υποδέχεται» ο…ίδιος ο Αλέξανδρος Γ΄, μέσω μιας εντυπωσιακής μαρμάρινης προτομής του που βρέθηκε τυχαία στην περιοχή των Γιαννιτσών Πέλλας την δεκαετία του 1960 και αποδίδεται στον σπουδαίο γλύπτη της αρχαιότητας, Λύσιππο, έναν από τους επίσημους καλλιτέχνες της αυλής του Μακεδόνα βασιλιά. Δίπλα στην ύψους 35 εκατοστών προτομή του Αλέξανδρου, που χρονολογείται στα 325-300 π.Χ., υπάρχει κι ένα μικρό αγαλματίδιο της ίδιας εποχής που τον απεικονίζει με χαρακτηριστικά του θεού Πάνα.
Μιλώντας στο ethnos.gr, με αφορμή την αυριανή εκδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Μπετίνα Τσιγαρίδα, ανέφερε ότι το κτίριο Ι αν και δεν είναι το μεγαλύτερο, είναι το πιο επίσημο. Είχε έναν μεγάλο ανδρώνα στον οποίο ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ δεχόταν τις πρεσβείες και τους υψηλούς προσκεκλημένους του, πιθανόν δίκαζε και είχε το ρόλο αρχιερέα, καθώς υπήρχαν και χώροι λατρείας.
«Οι καταστροφές που υπέστη στο ανάκτορο τόσο από φυσικά φαινόμενα, όπως λ.χ. σεισμό, όσο και οι καταστροφές από τους Ρωμαίους και από άλλους, αργότερα, έφεραν τα κτίρια σε πολύ κακή κατάσταση. Πιστεύουμε ότι σε έναν χρόνο θα μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε το κτίριο Ι, ενώ έχουν ανασκαφεί και τα 7 κτίρια, πλην ενός που είναι μισοθαμμένο», μας είπε κ .Τσιγαρίδα.
Το...διοικητήριο του Φιλίππου Β΄
Το τεράστιο ανακτορικό σύμπλεγμα έκτασης περίπου 70 στρεμμάτων κατασκευάστηκε στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα, για να αποτελέσει την έδρα της βασιλικής εξουσίας και του πολιτικού, διπλωματικού, στρατιωτικού, διοικητικού και οικονομικού μηχανισμού της, ενώ ευρήματα που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται στο α΄ μισό του 4ου π.Χ. αιώνα, δεν αποκλείουν η πρώτη του μορφή να είχε χτιστεί στα χρόνια του βασιλιά Αρχέλαου στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα. Ο Αρχέλαος ανέθεσε την διακόσμησή του στον φημισμένο ζωγράφο της αρχαιότητας, Ζεύξη τον Ηρακλειώτη, ενώ την ίδια εποχή στην αυλή του ο Ευριπίδης έγραψε τις τραγωδίες «Αρχέλαος» και «Βάκχαι». Το Ανάκτορο της Πέλλας ήταν κτισμένο σε λόφο στα βόρεια της αρχαίας πόλης, σε μια εξαιρετική τοποθεσία με θέα στην πόλη, στη θάλασσα και στην πεδιάδα. Τα κτίρια Ι και ΙΙ είχαν ενιαία πρόσοψη μήκους 160 μέτρων με δύο δωρικές στοές και περιστύλια. Ήταν οι επίσημοι χώροι με μεγάλη κεντρική αυλή και ευρύχωρα δωμάτια. Τα άλλα κτίρια ήταν οι κατοικίες του βασιλιά, η παλαίστρα, χώροι άθλησης και αναψυχής. Το ανάκτορο λεηλατήθηκε από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ., όταν οι Μακεδόνες ηττήθηκαν στην μάχη της Πύδνας, που σήμανε και το τέλος του Μακεδονικού Βασιλείου.
Κόσμημα το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Οι ανακοινώσεις της κ. Τσιγαρίδα για την πορεία των εργασιών στο ανάκτορο θα γίνουν κατά την σημερινή εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν η ΕΦΑ Πέλλας και ο Σύνδεσμος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, αποτελεί ένα...στολίδι για την περιοχή, παρότι τον τελευταίο χρόνο ταλαιπώρησε αρκετά τους επισκέπτες του. Το σύστημα ψύξης χάλασε πέρσι το καλοκαίρι και το πρόβλημα λύθηκε μόλις προχθές, όπως έκανε γνωστό η κ. Μενδώνη. Η ζημιά ήταν της τάξης των 160.000€ και για έναν ολόκληρο χρόνο οι εργαζόμενοι σε αυτό και οι χιλιάδες επισκέπτες-Έλληνες και ξένοι- υπέστησαν μια απίστευτη ταλαιπωρία. «Παρά το σοβαρό αυτό πρόβλημα, οι επισκέπτες φέτος ήταν αυξημένοι συγκριτικά με πέρσι, ενώ συνολικά σε αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του υποδέχτηκε πάνω από 500.000 άτομα», δηλώνει η κ. Τσιγαρίδα, προσθέτοντας ότι Ρώσοι, Γάλλοι, Ιταλοί και τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες, περνούν από εκεί είτε μεμονωμένα, είτε με γκρουπ.
Η... κατάρα του Μουσείου
Στις προθήκες του εκτίθενται περισσότερα από 3.000 αντικείμενα, μοναδικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και την ευρύτερη περιοχή, που καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους. Βρίσκεται στα βόρεια του αρχαιολογικού χώρου και δίπλα στον οικισμό της Πέλλας και διαθέτει ένα από τα πιο πλήρη πωλητήρια μουσείου της χώρας.
Από τα ευρήματα, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ένα ενεπίγραφο μολύβδινο έλασμα, ο καταδεσμός, με το πρώτο μαρτυρημένο «μακεδονικό κείμενο» (σε γλώσσα δωρική-ελληνική). Το κείμενο είναι μια κατάρα εννέα στίχων και βρέθηκε τυλιγμένο στο δεξί χέρι νεκρής, κατά την αποκάλυψη τάφου του 4ου π.Χ. αιώνα από την περιοχή της Αγοράς στην Αρχαία Πέλλα, το 1986.
Ξεχωρίζει επίσης μια ερυθρόμορφη αττική υδρία, που χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχο αγγείο στο νεκροταφείο της περιοχής της Αγοράς και προέρχεται από την Αττική. Αποτελεί έργο του εργαστηρίου του ζωγράφου του Προνόμου του τέλους του 5ου π.Χ. και αρχών του 4ου π.Χ. αιώνα, καθώς και τα σιδερένια όπλα, μαζί και το χάλκινο κράνος, αλλά και τα πλούσια κοσμήματα ανδρικής ταφής των αρχαϊκών χρόνων (550-540π.Χ.) από το δυτικό νεκροταφείο του Αρχοντικού, ενός γειτονικού στην Πέλλα αρχαίου οικισμού.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr