Στα Σκόπια η σύγχρονη τέχνη της Θεσσαλονίκης
Έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Θερινό σχολείο για εικαστικούς καλλιτέχνες και επιμελητές με μαθήματα που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2020 στη Θεσσαλονίκη, στα Σκόπια και στη Χαλκιδική, ετοιμάζουν το MOMus-Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων.
Η συνεργασία των δύο φορέων ξεκίνησε με την έκθεση «Όλα Όσα Έχουμε Κοινά» (All Τhat We Have In Common) που φιλοξενήθηκε στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών φέτος το καλοκαίρι και συνεχίζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων όπου στις 27 Σεπτεμβρίου, 18 καλλιτέχνες απαντούν με τα έργα του στο ερώτημα «Είμαι Αυτό το Όνομα ή Αυτή η Εικόνα;» (“Am I That Name, or That Image?”).
Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας αλλάζουν δραστικά στην εποχή της ψηφιακής κουλτούρας και αυτό συνθέτει αναμφίβολα μια νέα πραγματικότητα. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση σχολιάζουν κριτικά μέσα από το έργο τους την αθώα βεβαιότητα ότι υφίστανται σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ύπαρξη και την επινόησή της, τη ρεαλιστική αναπαράσταση και την πλαστοπροσωπία. Η «πραγματικότητα» των ανθρώπινων σχέσεων διαταράσσεται ή αναδιατάσσεται με άξονα την εικόνα, το προσωπείο ή το ιδανικό πρότυπο που φτιάχνουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Γι’ αυτό και οι εικαστικές αναπαραστάσεις του εαυτού αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα νέα ψηφιακά μέσα, όπως τη φωτογραφία, το διαδίκτυο, το βίντεο και την προβολή, αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης και αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, Συραγώ Τσιάρα.
Στην πλειονότητά τους τα έργα προέρχονται από τις συλλογές των μουσείων που συγκρότησαν την πλατφόρμα του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης ή έχουν παρουσιαστεί στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως το τέλος Νοεμβρίου, πλαισιώνεται από παράλληλο πρόγραμμα με performance, παρουσιάσεις ηλεκτρονικής μουσικής και Dj set πειραματικής μουσικής με βινύλια, σε μια μεγάλη εκδήλωση για την τελετή των εγκαινίων το Σάββατο (28/9) στους χώρους του Μουσείου.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων προέκυψε αρχικά ως ιδέα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην πόλη το 1963. Η έκκληση του πρώτου διευθυντή του Μουσείου, Μπόρις Πετκόφσκι, προς τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα για αλληλεγγύη είχε τεράστια ανταπόκριση, και 2.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας από 1.600 και πλέον καλλιτέχνες από 66 χώρες αποτέλεσαν τον πυρήνα της συλλογής του νέου μουσείου. Στη συγκεκριμένη συλλογή υπάρχουν και 46 έργα 34 Ελλήνων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα. Το κτίριο του Μουσείου κατασκευάστηκε το 1970, ως δωρεά από την κυβέρνηση της Πολωνίας, από τους Πολωνούς αρχιτέκτονες J. Mokrzynski, E. Wierzbicki και W. Klyzewski.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr