«Η Ανατολή, έδυσε», στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου
Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που περιγράφει τη Μικρασιατική Εκστρατεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Tη βιωματική καταγραφή του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη περιέχει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ανατολή Έδυσε» που περιγράφει ανάγλυφα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και το οποίο παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με τη «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου στις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου «Καμίνι» (Ρεθύμνης και Χρήστου Καψάλη 36). Το σενάριο και η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ είναι του Αλέξανδρου Παπαηλιού, ενώ η ιστορική επιμέλεια ανήκει στην Ειρήνη Σαρίογλου.
Ο Κώστας Μισαηλίδης (Νικομήδεια 1883- Αθήνα 1955), υπήρξε ανταποκριτής για περισσότερες από δέκα εφημερίδες της εποχής, καταγράφοντας με μοναδικό τρόπο ιστορικά στοιχεία, αλλά και λεπτομέρειες από το μέτωπο. Παράλληλα, με την ιδιότητά του ως μυστικού διαπραγματευτή της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω της εκ μέρους του καλής γνώσης της τουρκικής γλώσσας.
«Μπορεί η ζωή ενός δημοσιογράφου να συμβάλει στην περαιτέρω διερεύνηση ενός θέματος τόσο εκτενώς μελετημένου, όπως η Μικρασιατική Εκστρατεία; Η περίπτωση του Κώστα Μισαηλίδη απαντά θετικά σε αυτό το ερώτημα, αφού μέσα από τη δράση του, δημοσιογραφική και άλλη, κατά την περίοδο 1919-1922 αναδεικνύονται μερικές ‘παραγκωνισμένες’, ιστοριογραφικά, διαστάσεις του ελληνοτουρκικού πολέμου». Με αυτή την επισήμανση, ο ιστορικός Αλέξανδρος Μακρής υπογραμμίζει την ιδιαίτερη αξία του υλικού για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και κάθε θεατή που θα μπει σοβαρά στη διαδικασία της ιστορικής περιπλάνησης, στο βιβλίο «Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη. Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)», το οποίο κυκλοφορεί σε έκδοση του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε», υπογράφει ο Αλέξανδρος Παπαηλιού. Την αφήγηση έκανε ο Γιώργος Κέντρος ενώ η μουσική είναι του Γιάννη Βοργία. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ειρήνη Σαρίογλου (σύντομο βιογραφικό σημείωμα):
Ερευνήτρια ιστορικός, είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσνταντινούπολης και συν-ιδρύτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.). Από το 2016 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».
Γεννημένη το 1972 στην Πόλη, απόφοιτη του Ζαππείου Λυκείου, σπούδασε αρχικά Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια Μαρμαρά και Grenoble. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο του Birmingham στη Βρετανία – Τμήμα Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες, άρθρα και έχει επιμεληθεί ιστορικά ντοκιμαντέρ με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό («Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως», «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη – Αϊβαλί 1922», «Στην Εξορία – Ερζουρούμ Ασκαλε 1943», «Η Σιωπηλή Σχολή», «Ιμβρος – Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης», «Η Νέα Σμύρνη του Μίκη Θεοδωράκη», «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο», «Η Ανατολή Έδυσε»).
Έχει επιμεληθεί τους τόμους: «Πενήντα Χρόνια από τα Σεπτεμβριανά, Ποιητικά Άπαντα Δημ. Κ, Παπακωνσταντίνου», «Το Ημερολόγου του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόβλου», «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών – Αϊβαλί, 1922», «Στην άκρη του Αιγαίου, Κατελλόριζο», «Λεξικό Διαλεκτικής Ποικιλίας», «Ανταποκρίσεις από το Μικρασιατικό Μέτωπο 1919-1922». Έχει διδάξει οθωμανική και τουρκική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr