Τζόκερ: Με «σφραγίδα» Γερουλάνου και αμέλεια από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ οι έλεγχοι στα σινεμά
Το «Joker» έφερε στο προσκήνιο το γερασμένο και οπισθοδρομικό νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο πάτησαν οι δύο εργαζόμενες της γνωμοδοτικής επιτροπής για να κάνουν «ντου» στα σινεμά ψάχνοντας ανήλικους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η πρωτοφανής για τα σύγχρονα ελληνικά χρονικά υπόθεση της επέμβασης εισαγγελέα και αστυνομικών δυνάμεων για την απομάκρυνση ανηλίκων από κινηματογραφικές αίθουσες όπου παιζόταν η δημοφιλέστατη ταινία «Joker» φέρνει στο προσκήνιο το γερασμένο και οπισθοδρομικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για ανάλογες περιπτώσεις.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι τόσο η αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για επιστροφή σε σκοτεινές εποχές του παρελθόντος όσο και η Κυβέρνηση, διά στόματος της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καταδικάζουν τους απαράδεκτους χειρισμούς που έγιναν και οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα την μεταφορά ανηλίκων και των γονιών τους σε αστυνομικά τμήματα, υπάρχει εδώ και χρόνια ένας νόμος που επιτρέπει τέτοιους είδους αδιανόητες παρεμβάσεις. Ένα άρθρο που κανείς απ’ όσους σήμερα διαμαρτύρονται δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να τροποποιήσει.
Πρόκειται για το άρθρο 37 του Νόμου 3905 «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις» το οποίο προστέθηκε το 2010, με υπουργική απόφαση του τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνου.
Να ξεκαθαριστεί εδώ πως μπορεί ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν το συνολικό νομοθετικό κείμενο είναι και άλλοι υπουργοί της τότε Κυβέρνησης Παπανδρέου, μεταξύ των οποίων και οι Ι. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας, Ε. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας κ.α. το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί ξεκάθαρη πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και του κ. Γερουλάνου προσωπικά.
Σύμφωνα με αυτή την απόφαση λοιπόν «Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία και όποιος επιτρέπει σε ανήλικους να εισέλθουν σε αίθουσα ή σε υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή 500 έως 5000 ευρώ».
Όσον αφορά στις επιτροπές αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων - σε μία από τις τέσσερις που λειτουργούν σήμερα εργάζονταν οι δύο γυναίκες που έσπευσαν το Σαββατοκύριακο στους κινηματογράφους με στόχο να διακοπεί η προβολή του «Joker», - ο αριθμός τους, η σύνθεσή τους, η διάρκεια της θητείας τους, ο τρόπος λειτουργείας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα ορίζεται, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
Οι επιτροπές αυτές έχουν δικαίωμα εκ του νόμου να εισέρχονται, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό δελτίο, σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου στον χώρο των αρμοδιοτήτων τους.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τα ειδικά δελτία εισόδου που χρησιμοποίησαν οι δύο κυρίες της γνωμοδοτικής επιτροπής είχαν εκδοθεί από το 2016 και φέρουν την υπογραφή της τότε Γ.Γ του υπουργείου, Μαρίας Βλαζάκη.
Δείτε τι προβλέπει ο νόμος για την ταινία από το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr