Αρχαία Τενέα: Εντυπωσιακά ευρήματα στην πόλη που ανέθρεψε τον Οιδίποδα (vid)
Η πόλη που ο μύθος θέλει τον Αγαμέμνονα να επιτρέπει στους αιχμάλωτους Τρώες της Τενέδου να τη χτίσουν από το μηδέν αποκαλύπτει τον πλούτο της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εντυπωσιακά ευρήματα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς η Αρχαία Τενέα, που εντοπίστηκε το 2018 κοντά στο Χιλιομόδι Κορινθίας, αποκαλύπτει τα μυστικά της.
Πέρυσι η ανασκαφική έρευνα βρήκε τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, γεγονός που προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον. Με τη φετινή έρευνα που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, γνωρίζουμε πλέον πολύ περισσότερα για την πόλη που, σύμφωνα με τον μύθο, ανέθρεψε τον Οιδίποδα. Η ανασκαφή πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της επίτιμης γενικής διευθύντριας δρος Έλενας Κόρκα.
«Βρισκόμαστε στον χώρο της ανασκαφής που διεξάγεται στο πλαίσιο της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η οποία γίνεται από το 2013 υπό τη διεύθυνση της επίτιμης γενικής διευθύντριας, δρος Έλενας Κόρκα.
Φέτος, ανακαλύψαμε ένα συγκρότημα λουτρικών εγκαταστάσεων, έκτασης περίπου 500 τ.μ., των ρωμαϊκών χρόνων. Εντοπίστηκαν τρεις χώροι θερμών λουτρών -δυο από τους οποίους καταλήγουν σε αψίδες- με υπόκαυστα και υπόγειες στοές praefurnium για την τροφοδοσία και τον καθαρισμό των υποδαπέδιων χώρων», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βιβή Ευαγγέλογλου, συνεργάτιδα της κυρίας Κόρκα και αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κορινθίας, που εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την σπουδαιότητα της ανακάλυψης.
Τα ευρήματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Από το 2013 που άρχισε η μελέτη έχουν έρθει στο φως πολλά ευρήματα, που προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για τους κεντρικούς δημόσιους χώρους της αρχαίας πόλης. Ταυτόχρονα διενεργήθηκε ευρείας κλίμακας επιφανειακή έρευνα που απέδωσε πολλές καινούργιες πληροφορίες για την τοπογραφία της περιοχής. Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζουν ασημένια και χάλκινα νομίσματα της ελληνιστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον μύθο, οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν Τρώες αιχμάλωτοι από την Τένεδο, στους οποίους ο Αγαμέμνονας επέτρεψε να χτίσουν εκεί μια νέα πόλη. Αποκαλείται από πολλούς «Τροία της Ελλάδας», ενώ εκεί, σύμφωνα πάντα με τον μύθο, ανέθρεψε ο Πόλυβος τον Οιδίποδα
Φέτος ανακαλύφθηκε ένα συγκρότημα λουτρικών εγκαταστάσεων, έκτασης περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκαν λουτρά ρωμαϊκών χρόνων στο βόρειο τμήμα, όπου σώζονται τρεις χώροι με λουτρά. Σώζονται ακόμη πήλινα δάπεδα σε άψογη κατάσταση, τα οποία φέρουν και κόκκινο χρώμα πάνω, ενώ δύο από τους χώρους έχουν αψίδες.
Νότια συγκοινωνούν με άλλους τέσσερις χώρους, που δεν έχουν ανασκαφεί πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα αυτή των 500 τετραγωνικών είναι μόνο ένα τμήμα των λουτρικών εγκαταστάσεων. Βόρεια των λουτρών εντοπίστηκαν κι άλλες εγκαταστάσεις αρχαϊκών χρόνων. Εντοπίστηκε πηγάδι αρχαϊκών χρόνων από το εσωτερικό του οποίου και σε βάθος 15μ. ανασύρθηκε μεγάλη ποσότητα αρχιτεκτονικών μελών αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου,
Τα στοιχεία παραπέμπουν σε λατρευτική χρήση του χώρου, μένει όμως να προχωρήσουν οι ανασκαφές για να αποκαλυφθούν μνημεία που σχετίζονται με λατρεία στην περιοχή.
Το σωματείο φίλων Αρχαίας Τενέας, που αποτελείται κυρίως από κατοίκους του χωριού, συμβάλλει στο έργο των αρχαιολόγων, ενώ ιδιοκτήτες κατοικιών, μεταξύ των οποίων ο Μανούσος Μανουσάκης και η Ειρήνη Παππά παραχώρησαν τα σπίτια τους για να διαμένουν φοιτητές και καθηγητές που εργάζονται στον χώρο.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr