Όλη η πολιτιστική κληρονομιά με ένα... κλικ (pics)
Φωτογραφίες, κείμενα, ηχογραφήσεις, βίντεο και χάρτες ζωντανεύουν με ένα «κλικ»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια άκρως εντυπωσιακή ηλεκτρονική περιήγηση μπορούν να κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο που θέλουν να θαυμάσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά από την αρχαιότητα έως σήμερα βλέποντας... ζωντανά 430.000 εκθέματα. Ήδη οι «επισκέψεις» μόνο από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ και μόνο για το 2018 έχουν φτάσει στις 200.000!
Φωτογραφίες, κείμενα, ηχογραφήσεις, βίντεο και χάρτες, που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και τέχνης ζωντανεύουν με ένα «κλικ», προκαλώντας το θαυμασμό για το μέγεθος της δουλειάς που έχει γίνει. Το ελληνικό πολιτιστικό υλικό στο διαδίκτυο, παρέχεται μέσω του SearchCulture.gr, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και είναι μια διαδικτυακή πύλη που συγκεντρώνει χιλιάδες τεκμήρια ιστορίας, αρχαιολογίας, τέχνης και υλικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι μια δημόσια υποδομή, η οποία όσο μεγαλώνει σε περιεχόμενο νέων φορέων, τόσο η χρησιμότητά της αυξάνει και μέχρι σήμερα διαθέτει σχεδόν μισό εκατομμύριο τεκμήρια, από 52 φορείς πολιτισμού της χώρας μας.
Μέσω του SearchCulture.gr, το ΕΚΤ συγκεντρώνει το εθνικό πολιτιστικό περιεχόμενο, εξασφαλίζοντας τη διαφύλαξή του και τη συνεχιζόμενη πρόσβαση σε αυτό, και τροφοδοτεί ως βασικός πάροχος για την Ελλάδα την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διεθνής προβολή του ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου και αυξάνεται η χρήση του.
Όπως, υπογραμμίζει στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης , Δρ Εύη Σαχίνη, «το ΕΚΤ είναι ένας φορέας με εθνική εμβέλεια, που φροντίζει οτιδήποτε ψηφιοποιείται και ανήκει στον χώρο του πολιτισμού να συγκεντρώνεται στο SearchCulture.gr και έτσι εξασφαλίζεται η ποιοτική του χρήση. Διασφαλίζουμε ότι εφαρμόζονται κοινά πρότυπα διαλειτουργικότητας και συστημάτων. Καθιερώνουμε, με αυτόν τον τρόπο, μια κοινή γλώσσα με φορείς πολιτισμού, για να μπορεί ο χρήστης, με όποια ιδιότητα – ερευνητής, καθηγητής, φοιτητής, μαθητής- να έχει πρόσβαση σε έναν πλούτο έγκριτου υλικού, εγγυημένης ποιότητας με σαφή δικαιώματα χρήσης, για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στη δική του δημιουργική εργασία. Αυτή είναι η δική μας συνεισφορά στην καλλιέργεια της ψηφιακής Παιδείας».
Στην πύλη θα διατίθεται όλο και περισσότερο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, φίλους της δια βίου μάθησης και τις ελληνικές κοινότητες της διασποράς. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εντοπίσουν στο SearchCulture.gr πρωτογενείς πηγές για να εμπλουτίσουν το μάθημά τους στην τάξη. Φωτογραφίες, βίντεο, επιγραφές, χειρόγραφα, παροιμίες και πολλά άλλα είδη περιεχομένου μπορούν να πλαισιώσουν το μάθημα, ενώ οι μαθητές μαθαίνουν πώς να ψάχνουν και να βρίσκουν έγκριτες πηγές στο διαδίκτυο.
«Στην εκπαιδευτική διαδικασία μια τέτοια προσέγγιση έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την ενεργητική μάθηση και κάνει τη διδασκαλία των μαθημάτων πιο συμμετοχική και ευχάριστη για τους μαθητές» τονίζει η κ. Σαχίνη.
Με τη χρήση των φίλτρων αναζήτησης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να θέσει σύνθετα ερωτήματα για να πλαισιώσει το μάθημά του στην τάξη, π.χ. «Επανάσταση του 1821» ή «αντικείμενα καθημερινής ζωής του προηγούμενου αιώνα» ή «ελληνική θαλασσογραφία».
Ακόμη μπορεί να επιλέξει έναν τύπο, για παράδειγμα «αγγείο» και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα φίλτρα αποτελεσμάτων, να πλοηγηθεί στις ιστορικές περιόδους ή στα χρονολογικά διαστήματα, εξερευνώντας με αυτό τον τρόπο την εξέλιξη της αγγειοπλαστικής τέχνης στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Η σελίδα βοήθειας της πύλης περιλαμβάνει οδηγίες χρήσης, ενώ στην καρτέλα του κάθε αντικειμένου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες γι’ αυτό, καθώς και σαφείς άδειες χρήσης.
Μια εξαιρετικά πολύτιμη δουλειά έχει γίνει από το ΕΚΤ και όσο αφορά στις διδακτορικές διατριβές, δημιουργώντας το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (www.didaktorika.gr) , με 40.000 διατριβές, οι οποίες διατίθενται ηλεκτρονικά. Εδώ συγκεντρώνεται το σύνολο των διδακτορικών διατριβών που έχουν εκπονηθεί στα ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και από Έλληνες διδάκτορες σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού.
«Ήταν θαύμα των Χριστουγέννων» - Ο πατέρας που δώρισε τμήμα από το ήπαρ του στην 11 μηνών κόρη του μιλά για το πιο πολύτιμο δώρο
Τζιτζικώστας: Να γίνει ανεξάρτητη διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας στο Αζερμπαϊτζάν
Φυσικό αέριο: Η Gazprom διακόπτει τις παραδόσεις στη Μολδαβία από 1η Ιανουαρίου - Προάγγελος ενεργειακού εκβιασμού στην Ευρώπη;
ΗΠΑ: Ο Ίλον Μασκ θα αγωνιστεί για να μην καταργηθεί το πρόγραμμα βίζας εργασίας Η-1Β
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr