Ακρόπολη: Η ταμίας ρωτούσε την καθηγήτρια «Τι είδους ονόματα είναι αυτά;»
Την απαράδεκτη συμπεριφορά ταμία στην Ακρόπολη απέναντι σε πρόσφυγες-μαθητές του 2ου ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού κατήγγειλε η διευθύντρια και οι διδάσκοντες. Ανάλογο περιστατικό είχε αποκαλύψει το ethnos.gr προ ημερών με μαθητές Γυμνασίου της Κορίνθου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κι άλλο κρούσμα απαράδεκτης συμπεριφοράς ταμία της Ακρόπολης προς μαθητές κι εκπαιδευτικούς, αυτή τη φορά του 2ου ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού έφερε στο φως η καταγγελία που υπέγραψαν και δημοσιοποίησαν η διευθύντρια του σχολείου και οι διδάσκοντες σ΄αυτό. Το περιστατικό συνέβη στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα που το σχολείο είχε κανονίσει, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διδακτικών εκδρομών, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και φαίνεται πώς συνδέεται με ανάλογο περιστατικό παρόμοιας συμπεριφοράς που είχαμε αποκαλύψει στο ethnos.gr και συνέβη λίγες ημέρες αργότερα (στις αρχές Δεκεμβρίου).
Σύμφωνα λοιπόν με ό,τι κατήγγειλαν ενυπόγραφα οι διδάσκοντες στο Διαπολιτισμικό Σχολείο του Ελληνικού, η ταμίας στα εκδοτήρια δίπλα στο θέατρο του Διονύσου αρνήθηκε την είσοδο στο σχολείο, παρότι η υπεύθυνη καθηγήτρια-συνοδός είχε προβεί σε τηλεφωνική συνεννόηση με το αρχιφυλακείο μέρες πριν και ετοιμάσει τα απαραίτητα έγγραφα, δηλαδή υπογεγραμμένη από τη διευθύντρια του σχολείου λίστα μαθητών και εκπαιδευτικών για την παραλαβή των δωρεάν εισιτηρίων όπως προβλέπει ο νόμος. Η ταμίας, όμως, ρώτησε την καθηγήτρια πότε και πώς έκλεισε το ραντεβού για την επίσκεψη, και τι είδους σχολείο είναι αυτό που δεν έχει ελληνικά ονόματα!
Η εκπαιδευτικός της εξήγησε ότι πρόκειται για δημόσιο σχολείο του ελληνικού κράτους, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (π.χ. ασυνόδευτα ανήλικα). Η ταμίας δεν πείστηκε. Κάλεσε όμως κάποια υπεύθυνη, με την οποία άρχισαν να κάνουν τηλεφωνήματα, ενώ παράλληλα η ταμίας άρχισε να διαβάζει κάποια ονόματα μαθητών από τον κατάλογο, σχολιάζοντας μπροστά στα παιδιά “τι είδους ονόματα είναι αυτά;” κι απαιτώντας να μάθει για ποιο λόγο το σχολείο δεν έχει Έλληνες μαθητές!
Στις έντονες διαμαρτυρίες της εκπαιδευτικού, επικαλέστηκε την αλλαγή νόμου, σύμφωνα με την οποία απαιτείται να προσκομίζονται τα διαβατήρια των μαθητών χωρών εκτός Ε.Ε.– αν και οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Σχολείου ως αιτούντες άσυλο δε διαθέτουν διαβατήριο- και άδεια από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Τελικά, τη λύση έδωσε πράγματι η Εφορεία, εγκρίνοντας την είσοδο των παιδιών χωρίς φυσικά να χρειαστούν διαβατήρια ή άλλες προϋποθέσεις. Στο μεταξύ, είχαν χαθεί σχεδόν δύο ώρες για τα παιδιά που στέκονταν στην είσοδο, την ώρα που η ταμίας έδωσε προτεραιότητα σε άλλο σχολείο που είχε αποκλειστικά Έλληνες μαθητές, χωρίς να τους ζητήσει καμία “διαπίστευση”. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με χρονικό περιορισμό, ενώ στη συνέχεια η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου κοινοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας, στηλιτεύοντας τη συμπεριφορά της υπαλλήλου και της προϊσταμένης της. Εύλογα οι καθηγητές αναρωτιούνται στη διαμαρτυρία τους αν θα είχαν ζητηθεί διαβατήρια από μαθητές σχολείων της Γαλλίας ή της Γερμανίας και ζητούν να μην αντιμετωπίζονται τα προσφυγόπουλα ως ύποπτοι τρομοκράτες..
Το περιστατικό σχετίζεται πράγματι με το νέο νόμο (ΦΕΚ 3976 / Β / 31-10-2019, απόφαση ΥΠΟΠΟΑ / ΓΡΥΠ / 591722/12422/2019) που ισχύοντας για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και βασισμένος σε διατύπωση υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης (ΦΕΚ 2666 / Β / 1-7-2019) ορίζει ότι:
«Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου επίσκεψης οι κάτωθι: α) τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης» (Άρθρο 3, παρ.2).
Αλλά και ότι «Καθορίζεται μειωμένο αντίτιμο για τα μεμονωμένα εισιτήρια, ύψους 50% περίπου του εκάστοτε κανονικού αντιτίμου, σύμφωνα με τους πίνακες του Παραρτήματος Ι της παρούσας, το οποίο, κατά το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου, δικαιούνται να καταβάλλουν οι κάτωθι: α) τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης». (Άρθρο 2, παρ.1)
Παρόλα αυτά όπως είχε ξεκαθαρίσει η προϊσταμένη της αρμόδιας για το μνημείο της Ακρόπολης, Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένη Μπάνου, επικοινωνώντας μαζί μας με αφορμή το ανάλογο περιστατικό που συνεβη με Γυμνάσιο της Κορίνθου «φυσικά και τα ελληνικά σχολεία (μαθητές και συνοδοί) εισέρχονται δωρεάν στην Ακρόπολη χωρίς να ζητάμε λίστες της υπηκοότητας των παιδιών και των συνοδών τους. Ο νόμος είναι καινούριος και απαιτείται μια συνδυαστική ανάγνωση των άρθρων για να εξαγάγει κάποιος αυτό το συμπέρασμα».
Όπως είχε διαβεβαιώσει η κυρία Μπάνου η Εφορεία επέστησε την προσοχή των αρχαιοφυλάκων για την αποφυγή ανάλογων παρεξηγήσεων. Αναρωτιόμαστε όμως μήπως πρέπει να τους επιστήσει την προσοχή και ως προς την συμπεριφορά τους και τις εκφράσεις τους. Ήδη δύο περιστατικά με ταμίες της Ακρόπολης που φλερτάρουν φραστικά με τα ρατσιστικά σχόλια, είναι πολλά…
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr