Εκοιμήθη ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος
Ο Καλλίνικος ίδρυσε κατηχητικά σχολεία, εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο, γηροκομείο, παιδικούς σταθμούς και δημοτικό σχολείο ενώ δημιούργησε οργανωμένα συσσίτια για απόρους πολίτες.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Εκοιμήθη σε ηλικία 94 ετών ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, ύστερα από σύντομη νοσηλεία. Ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος υπήρξε ιδρυτής της μοναστικής αδελφότητας «Χρυσοπηγή» και πνευματικός πατέρας του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Καρούσος, γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1926. Έζησε στην Πάτρα, όπου το 1948 ξεκίνησε να διδάσκει ως κατηχητής. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1956 και πρεσβύτερος το 1959. Το 1957 αρχίζει τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησε.
Παράλληλα, την ίδια εποχή, εγκαθίσταται σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, όπου συγκατοικούσε με τον Αθανάσιο Λενή, μετέπειτα μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και με τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρήστο Παρασκευαΐδη. Το 1961, η μικρή αδελφότητα εγκαταστάθηκε στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, της οποίας ορίζεται ηγούμενος. Ύστερα από παραμονή δύο ετών, και αφού πρώτα αναστήλωσε εκ βάθρων τη Μονή, ο Καλλίνικος και η αδελφότητα του επιστρέφουν και το 1967 τοποθετήθηκε καθηγητής του φροντιστηρίου κατηχητών και γενικός διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1980.
Το 1973 ίδρυσε με τους αρχιμανδρίτες πλέον Αμβρόσιο και Χριστόδουλο τη Μονή της Παναγίας «Χρυσοπηγής», της οποίας και ορίστηκε ηγούμενος.
Το 1975 εξελέγη τιτουλάριος μητροπολίτης Ρωγών, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας.
Στις 12 Ιανουαρίου του 1978 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτης Πειραιώς.
Κατά την παραμονή του στον θρόνο της Μητρόπολης Πειραιά, ο Καλλίνικος ίδρυσε κατηχητικά σχολεία, εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο, γηροκομείο, παιδικούς σταθμούς και δημοτικό σχολείο ενώ δημιούργησε οργανωμένα συσσίτια για απόρους πολίτες.
Σταθμός στην ποιμαντορία του, η ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία».
Στις 4 Φεβρουαρίου 2006 υπέβαλε στον πνευματικό του υιό, αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας.
Μετά την παραίτησή του από τον θρόνο του, ο μακαριστός μητροπολίτης επέδειξε αξιοσημείωτη συμπεριφορά αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα της τοπικής Εκκλησίας που επί 28 χρόνια διακόνησε, την οποία δεν επισκέφθηκε ξανά έκτοτε.
Η μόνη φορά που βρέθηκε σε χώρο εκκλησιαστικής διοίκησης ήταν τον προηγούμενο Οκτώβριο, όταν προκειμένου να συγχαρεί τον νέο γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ, αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, ο οποίος είναι πνευματικό του παιδί, επισκέφθηκε το συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη.
Το 2019 παραιτήθηκε από τη θέση του ηγουμένου της Μονής της Παναγίας Χρυσοπηγής.
Ο Έλον Μασκ απλώνει «ακροδεξιά ομίχλη» πάνω από την Ευρώπη: Προβληματισμός και ανησυχία για τις παρεμβάσεις του μεγιστάνα
Μετά τις απειλές για Γροιλανδία, Διώρυγα του Παναμά, ο Τραμπ επαινεί τον Ερντογάν: «Έξυπνος τύπος, είναι φίλος μου»
Εξαφάνιση στη Λάρισα: Τα σενάρια για την τύχη του 39χρονου - «Ο Βασίλης δεν είναι σε μοναστήρι»
Η… περίεργη προειδοποίηση στους δημότες βελγικής πόλης: «Τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν είναι φαγώσιμα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr