Ημερολόγιο καραντίνας από 3 ιεράρχες – Ένα διαφορετικό…Πάσχα
Μαρίνα ΖιώζιουΤο φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό. Ακολουθίες και Λειτουργίες κεκλεισµένων των θυρών, εκκλησίες «σφραγισµένες και βουβές» για τους πιστούς.
Ο φόβος της εξάπλωσης της πανδηµίας παρέλυσε τη ζωή εκατοµµυρίων ανθρώπων. Ανέτρεψε την καθηµερινότητα όλων µας σε τέτοιο βαθµό, ώστε να καλούµαστε να ζήσουµε τη µεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης µέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες αποµόνωσης.
Ηµέρες καραντίνας, λοιπόν, και για τους ιεράρχες, οι οποίοι ξαφνικά καλούνται να αναπροσαρµόσουν την καθηµερινότητά τους και τον λειτουργικό τους βίο σε µια νέα, οδυνηρή, πραγµατικότητα.
Οι µητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιµος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγµένης και Βάρης Αντώνιος µιλούν στο «Εθνος της Κυριακής» για το πώς σηκώνουν τον σταυρό της κοινωνικής αποµόνωσης, προσδοκώντας Ανάσταση «Κυρίου και ηµών».
Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Η προσευχή είναι μεγάλη παρηγοριά και «καλή παρέα»
Όπως μας εκµυστηρεύεται ο µητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιµος, τις πρώτες ηµέρες της καραντίνας είχε έναν ενθουσιασµό για το πρωτόγνωρο γεγονός. Κλείστηκε µέσα, νοικοκύρεψε τη βιβλιοθήκη του, διάβασε βιβλία, είδε ταινίες, προγραµµάτισε δράσεις.
«Όµως, κουράστηκα πια! Βέβαια, η προσευχή είναι µεγάλη παρηγοριά, κάνει “καλή παρέα”. Η εικόνα των άδειων ναών ήταν τραυµατική εµπειρία για µας. Μια ζωή να προσκαλείς τους ανθρώπους και τώρα να τους “διώχνεις” και να λειτουργείς σε άδεια καθίσµατα! Μας πονάει πολύ. Δεν έχουµε υπόσταση οι κληρικοί χωρίς τον λαό µας. Οµως, αφού το επέτρεψε ο Θεός, έτσι έπρεπε να γίνει» αναφέρει µε αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Όπως ήταν αναµενόµενο, όλοι µετράµε τις αντοχές µας. Οικογένειες δοκιµάζονται, το ίδιο και οι µοναχικοί άνθρωποι, αλλά το «µετά» είναι, σύµφωνα µε τον ιεράρχη, το στοίχηµα που πρέπει να κερδηθεί: «Στερηθήκαµε τη λειτουργική µας ζωή για χάρη αδύναµων συνανθρώπων µας. Η θεολογία και η ποιµαντική µας θα χρειαστούν αυτοκριτική µετά την πανδηµία. Το ίδιο η κοινωνία και η πολιτεία µας. Ο λαός µας ήδη εκφράζει φόβο και αγωνία για τη “µετά” εποχή. Περισσότερο από την εποχή των µνηµονίων».
Ωστόσο, ο κ. Άνθιµος θεωρεί, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, ότι το φετινό Πάσχα είναι το καλύτερο δώρο του Θεού στους πιστούς. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει: «Επειδή “σταύρωσε” την αυτάρεσκη ψευδαίσθηση και τη θρησκευτική µας αυτάρκεια. Επειδή διαπιστώσαµε την πραγµατική µας “απόσταση” από τον Χριστό. Επειδή “Τον πεινάσαµε και Τον διψάσαµε”. Δόξα τω Θεώ που µας το χάρισε, για να µας δείξει ότι µας αγαπάει ακόµα. Aρα, έχουµε ελπίδα ανάστασης!».
Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος: Αισθάνοµαι σαν πατέρας που έχασε τα παιδιά του
Η σημερινή κατάσταση παραπέµπει σε εικόνες από το παρελθόν, σε εποχές που οι Έλληνες αποχωρίζονταν τις οικογένειές τους για να ξενιτευτούν και το σπίτι τους έµενε έρηµο, σύµφωνα µε τον µητροπολίτη Γλυφάδας Αντώνιο. «Αισθάνοµαι σαν πατέρας που έχασε τα παιδιά του. Ευτυχώς έχουµε µε πολλούς ανθρώπους τηλεφωνική επικοινωνία και αλληλοστηριζόµαστε. Επίσης, µε τις διαδικτυακές συνδέσεις, τις οποίες είχαν την ευγένεια να θέσουν στη διάθεσή µας ο δήµαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, και ο δήµαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, µεταδίδονται οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδοµάδας και αυτό είναι µεγάλη παρηγοριά στους δύσκολους καιρούς που περνάµε. Έστω κι αν οι αδελφοί µου απουσιάζουν σωµατικά, ευρίσκονται µαζί µας πνευµατικά και έτσι διατηρούµε την εν Χριστώ κοινωνία µας» αναφέρει ο ιεράρχης.
Ο µητροπολίτης υποστηρίζει ότι οι πιστοί αποδείχθηκαν οι πλέον υπάκουοι στα κελεύσµατα των γιατρών, αλλά έχουν ένα εύλογο ερώτηµα, στο οποίο ουδείς δίνει απάντηση, αν και έχει τεθεί δηµοσίως: «Γιατί, δηλαδή, επιτρέπεται η προσέλευση κοινού στα σούπερ µάρκετ, στους φούρνους και στα καφεπωλεία µε συγκεκριµένους όρους και δεν επιτρέπεται µε τους ίδιους όρους η προσέλευση και στους ναούς;».
Καταλήγοντας, ο κ. Αντώνιος εύχεται οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές να είναι οι λιγότερες δυνατές και ο εγκλεισµός µας να γίνει µια καλή ευκαιρία να καλλιεργηθούµε πνευµατικά: «Μακάρι η οικονοµική κρίση που φαίνεται ότι έρχεται να είναι αντιµετωπίσιµη. Ο Χριστός µε την αγία του Ανάσταση να σκορπίσει τα σκοτάδια κάθε κρίσεως».
Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης: Πάσχα δεν είναι ούτε τα αρνιά ούτε τα τραπέζια και οι διασκεδάσεις
Για σενάρια επιστημονικής φαντασίας που, δυστυχώς, γίνονται πραγματικότητα κάνει λόγο ο µητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης.
Παραδέχεται ότι είναι οδυνηρό να λειτουργεί κανείς σε άδειο ναό, αλλά από την άλλη η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα µας και όλος ο κόσµος προβληµατίζει τους πάντες και µας κάνει να σκεφτόµαστε και να ενεργούµε µε υπευθυνότητα.
«Φροντίζουµε να είµαστε όσο µπορούµε πιο πρακτικοί και να δίνουµε λύσεις σε προβλήµατα που αναφύονται τη δεδοµένη χρονική στιγµή. Προσφέρουµε ψυχολογική υποστήριξη στο ποίµνιο µε εκποµπές στον ραδιοφωνικό σταθµό της Μητρόπολής µας. Ταυτόχρονα, κάνουµε καθηµερινή κατ’ οίκον διανοµή πάνω από 400 µερίδες φαγητού σε αναξιοπαθούντες συµπολίτες µας και έχουµε παραδώσει πάνω από 1.000 “δέµατα αγάπης”, µε σηµαντική ποσότητα τροφίµων καθώς και άλλων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Η προσπάθεια συνεχίζεται και αρωγός µας στέκεται και ο δήµος» επισηµαίνει ο κ. Ιωάννης.
Ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνη τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και στέλνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ότι «κάθε θυσία έχει τον χαρακτήρα µιας αγαπητικής και θυσιαστικής προσεγγίσεως στο πρόβληµα του άλλου, όπως πολύ εύστοχα διεµήνυσε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών». Oπως λέει, «η Εκκλησία δρα προληπτικά και σέβεται την ιδιαιτερότητα της προσωπικής θρησκευτικής ελευθερίας του καθενός, εφαρµόζοντας µέτρα οδυνηρά και πρωτοφανή για τα δεδοµένα του λειτουργικού µας βίου. Ωστόσο, χρειάζεται και από τη δική µας πλευρά µια καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση για να µη δηµιουργούνται προβλήµατα και παρερµηνείες».
Ο ιεράρχης πιστεύει ότι το έλλειµµα επικοινωνίας είναι αυτό που πονάει τον κόσµο. Οικογένειες µε παιδιά εγκλωβισµένες στα σπίτια, νεκρώσιµες ακολουθίες, που δεν µπορούν οι οικείοι να «αποχαιρετήσουν» τον άνθρωπό τους.
Εύχεται η ιδιαίτερη εορταστική περίοδος που διανύουµε να αναδείξει το πραγµατικό µήνυµα του Πάσχα. «Πάσχα δεν είναι ούτε τα σουβλιστά αρνιά ούτε τα τραπέζια και οι διασκεδάσεις. Είναι η εσωτερική αναγέννηση του ανθρώπου, είναι η προσωπική µας συνάντηση µε τον Αναστηµένο Κύριο».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό