Εκκλησία|18.05.2020 16:44

Άγιον Όρος: Αργεί η αποκατάσταση των ζημιών και η άρση της απαγόρευσης εισόδου

Μαρία Ριτζαλέου

Οι κατολισθήσεις σε τρία σημεία στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι της Δάφνης προς την πρωτεύουσα Καρυές, κάνουν την πρόσβαση αδιάβατη. Οι έντονες βροχοπτώσεις την πρώτη βδομάδα του Απριλίου δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και σε αρκετές σκήτες και κελιά οι μοναχοί χρειάζεται να διασχίσουν δασικές εκτάσεις για τον ανεφοδιασμό τους. Σήμερα το πρωί έγινε σύσκεψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών, παρουσία του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, Αθανάσιου Μαρτίονου, αλλά και του υπεύθυνου της δασικής εφορίας του Αγίου Όρους, μοναχού Χαρίτωνα, ως εκπροσώπου της Ιεράς Κοινότητας.

Όπως είπε στο ethnos.gr ο κ. Μαρτίνος, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, εργάζονται για την διάνοιξη δύο παρακαμπτήριων, προκειμένου η επικοινωνία μεταξύ της Δάφνης και των Καρυών να είναι ευκολότερη. Σημειώνεται πως από τον κεντρικό δρόμο χρειαζόταν ο επισκέπτης περίπου μισή ώρα για να φτάσει απόν την Δάφνη στις Καρυές, ενώ σήμερα από τις παρακαμπτήριους, ο χρόνος είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Ο κεντρικός δρόμος πάντως, όπως μας έκανε γνωστό ο κ. Μαρτίνος, δεν θα είναι έτοιμος πριν την επόμενη Άνοιξη, καθώς η μελέτη πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και στη συνέχεια θα οριστεί ανάδοχος και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα από τα σημεία που τώρα έχει καταπλακωθεί από το βουνό θα απαιτηθεί καινούργια χάραξη, προκειμένου να αποφευχθούν νέες κατολισθήσεις στο μέλλον.

Απόστολος Τζιτζικώστας και Αθανάσιος Μαρτίνος

«Η ζημιά στο οδικό δίκτυο είναι πολύ σοβαρή και το έργο είναι μεγάλο και τεχνικά δύσκολο», μας είπε ο κ. Μαρτίνος, ενώ μετά το τέλος της σύσκεψης ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «οι δύο εναλλακτικοί δρόμοι θα μείνουν ως παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια, ενώ και το σύνολο των ζημιών θα αποκατασταθούν ταχύτατα».

Την Τρίτη 19 Μαΐου, μεταβαίνει στο Άγιον Όρος κλιμάκιο του στρατού με μηχανήματα, για να καθαρίσουν πηγές υδροδότησης που έχουν καταχωθεί και άλλες στις οποίες έχει εισχωρήσει βρόχινο νερό. Επίσης, συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βοηθούν στον καθαρισμό του δασικού οδικού δικτύου, σε μήκος 220 χιλιομέτρων, στον καθαρισμό ρεμάτων, στην αποκατάσταση λιμένων, δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και πυροπροστασίας, καθώς και με κτιριολογικά έργα στις Μονές. Οι μοναχοί πιέζουν ώστε ο κεντρικός δρόμος να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία για την μετάβασή τους στις Καρυές, που είναι το διοικητικό κέντρο της Αθωνικής Πολιτείας.

Αυτό το διάστημα δύο θέματα απασχολούν τις τακτικές συνάξεις τους: η αποκατάσταση των ζημιών από την θεομηνία του Απριλίου και η λήψη μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού. Η είσοδος επισκεπτών-προσκυνητών δεν επιτρέπεται μέχρι το τέλος Μαΐου, και πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες μονές πιέζουν ώστε η απαγόρευση να ισχύσει και όλο τον Ιούνιο. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι στο εξής και μέχρι το τέλος της χρονιάς, τα διαμονητήρια θα είναι με πρόσκληση και οι προσκυνητές  θα μπορούν να διανυκτερεύει σε μία μόνο Μονή, ενώ θα μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των φιλοξενούμενων στα μοναστήρια. Σε πρώτη φάση το Άγιον Όρος θα αρχίσει να δέχεται μικρό αριθμό επισκεπτών του Ιούλιο και σταδιακά ο αριθμός τους θα αυξάνεται κάθε μήνα, ωστόσο ως το τέλος της χρονιάς θα είναι αρκετά περιορισμένος.

Απόστολος ΤζιτζικώσταςΆγιον ΌροςΑθανάσιος Μαρτίνος