Άγιον Όρος: Παραίτηση του ηγούμενου της Μονής Κουτλουμουσίου
NewsroomΤα σοβαρά προβλήματα υγείας, οδηγούν τον 78χρονο ηγούμενο της Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους σε παραίτηση. Ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, βρίσκεται τον περισσότερο καιρό εκτός Αγίου Όρους και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση και ο ίδιος, λόγω της κατάστασης της υγείας του, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει. Εντός της εβδομάδας θα υποβάλλει εγγράφως την παραίτησή του και η αδελφότητα της Μονής θα συνεδριάσει αφενός για να την αποδεχτεί, αφετέρου για να ορίσει τοποτηρητή. Μέσα στον Ιούλιο και με εσωτερική διαδικασία, με ευθύνη του τοποτηρητή, θα εκλεγεί νέος ηγούμενος, η αναγγελία του οποίου θα γίνει στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και μέσω αυτής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Είναι ένας άγιος άνθρωπος, ένας φωτισμένος ιεράρχης, που βοήθησε πολύ το μοναστήρι», δήλωσε συγκινημένος στο ethnos.gr, μοναχός που είναι τα τελευταία 40 χρόνια κοντά στον αρχιμανδρίτη.
Ο ηγούμενος Χριστόδουλος κατάγεται από την Δαμιά της Εύβοιας. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του και βρίσκεται στο Άγιον Όρος και στο Κουτλουμούσι εδώ και 45 χρόνια, ενώ η παρουσία του συνδέθηκε με την νέα περίοδο αύξησης και άνθισης του μοναστηριού, όταν πήγε σε αυτό με μια ομάδα νεαρών τότε μοναχών. Στο Άγιον Όρος το θέμα της παραίτησης του αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ηγούμενος παραιτείται, δεν είναι ζήτημα που καλούνται οι αδελφότητες να αντιμετωπίσουν συχνά. Θυμίζουμε πως το Νοέμβριο του 2018 είχε παραιτηθεί και πάλι για λόγους υγείας και ηλικίας ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου, γέροντας Αγάθων και νέος ηγούμενος εκλέχθηκε ο αρχιμανδρίτης Χαράλαμπος.
Στο Κουτλουμούσι, που είναι έκτο στην ιεραρχία του Αγίου Όρους και δωδέκατο στην αρχαιότητα εγκαταβιούν σήμερα περίπου 25 μοναχοί και είναι αυτοί που τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν, σύμφωνα με το τυπικό, να εκλέξουν το νέο ηγούμενο. Το κλίμα στην Μονή είναι φορτισμένο συγκινησιακά, καθώς ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, έχει συνδέσει το όνομά του με την νέα εποχή της. Είναι επίσης ένας καλλιεργημένος ιεράρχης, με ευρυμάθεια και εξαιρετικό λόγο. «Ο μοναχικός θεσμός με τη φιλοσοφία και τη ζωή του επαναλαμβάνει το ίδιο αίτημα προς όλους: το περίσσευμά μας -αυτό που επιφέρει η άσκησή μας- να γίνει συμπλήρωμα στο υστέρημα των άλλων. Η μέριμνα για τον αδελφό μας, να καλλιεργήσει περισσότερο την αγάπη», συνηθίζει να λέει στους μοναχούς και στους επισκέπτες.
Η ιστορία του μοναστηριού
Στην Μονή του Αγίου Παντελεήμονα σώζεται έγγραφο του 1169 με υπογραφή του ιερομόναχου Ησαΐα Κουτλουμουσιανού, κάτι που σημαίνει ότι είχε ιδρυθεί πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή υπάρχει από το 1070 και ιδρυτής φέρεται ο μοναχός Κάλλιστος, από την αυλή του Κουτλουμούς, γενάρχη της ομώνυμης δυναστείας των Σελτζούκων. Με δικές του πιέσεις και μετά από ένα ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός βοήθησε οικονομικά το μοναστήρι, το οποίο ωστόσο υπέστη μεγάλες οικονομικές; Απώλειες στον 13ο και 14ο αιώνα. Από το β΄ μισό του 14ου αιώνα, με τις ενέργειες του ηγούμενου Χαρίτωνα, και με ευεργεσίες Μολδαβών ηγεμόνων γνώρισε μεγάλη άνθιση και έκτοτε διατηρούσε στενή σχέση με την Ρουμανία-και σήμερα δέχεται πολλούς προσκυνητές από την Ρουμανία. Το πεντάτρουλο καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Αγιογραφήθηκε -τουλάχιστον στην πρώτη φάση- από ζωγράφους της Κρητικής Σχολής, ενώ το ξυλόγλυπτο, επίχρυσο τέμπλο χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα.
Στο Κουτλουμούσι φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Θεοτόκου Η Φοβερά Προστασία, που έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 14ου αιώνα. Δώρο της πριγκίπισσας του Βυζαντίου, Θεοδώρας, κόρης του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Κατακουζινού είναι η άλλη διάσημη εικόνα, η Παναγία Ελεούσα.
Σημαντική είναι και η βιβλιοθήκη της Μονής Κουτλουμουσίου, η τρίτη σε σπουδαιότητα μετά από αυτές της Μεγίστης Λαύρας και της Βατοπεδίου. Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν περίπου 900 χειρόγραφα, το παλαιότερο του 9ου αιώνα, περίπου 5000 παλαίτυπα βιβλία το παλαιότερο του 1500 και 146 επίσημα έγγραφα, ανάμεσά τους αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, πατριαρχικά σιγίλλια και κάποια ρουμανικής προέλευσης.
Να σημειωθεί, ότι στους εξαρτηματικούς αδελφούς της Μονής ανήκε και ο γέρων Παΐσιος (Εζνεπίδης), που ασκήτεψε τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια της ζωής του στο Κελλί Παναγούδα και η φήμη της αγιότητάς του απλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό