Εκκλησία|01.07.2020 17:20

Άγιον Όρος: Ο συναγερμός των ζηλωτών ήταν... ψεύτικος

Newsroom

Πρωτοσέλιδη «είδηση» που αναπαρήχθη από πολλά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης έγινε η «ένταση» με την αστυνομία στην Μονή Εσφιγμένου και η «δραματική έκκληση» των ζηλωτών μοναχών για βοήθεια, κάτι που στην πορεία αποδείχτηκε εντελώς ανυπόστατο. Το θέμα φούντωσε και πάλι τις φήμες για εκκένωση του μοναστηριού, καθώς σε μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου συζητούνται στον Άρειο Πάγο οι τρεις αιτήσεις αναίρεσης ισάριθμων αποφάσεων του Εφετείου Θεσσαλονίκης για την παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Μονής στη νέα αδελφότητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η κινητικότητα που υπάρχει στο Άγιον Όρος τις δύο τελευταίες μέρες έχει να κάνει με την αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού που βρέθηκαν στην Αθωνική Πολιτεία για να συνδράμουν στις εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου και στις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στις αρχές Απριλίου. Επιπλέον, αστυνομικές πηγές έλεγαν πως δεν υπάρχει αύξηση του αριθμού των δυνάμεών της στο Άγιον Όρος και οι όποιες αφίξεις γίνονται στο πλαίσιο της αλλαγής των υπηρετούντων αστυνομικών για ρεπό, άδειες, κ.ά. 

Οι στρατιώτες αποχωρούν σήμερα και χθες από την Γιοβάνιτσα που είναι ο αρσανάς της Μονής Χιλανδαρίου και κάποιοι πιστοί ερμήνευσαν τις εικόνες ως άφιξη δυνάμεων της αστυνομίας-η αποχώρηση έγινε με μπλε κλούβες σαν αυτές που χρησιμοποιεί η αστυνομία. Από το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιουνίου η «είδηση» έκανε το γύρο του διαδικτύου και αρκετοί καλούσαν σε…προσκλητήριο για την «υπεράσπιση της Μονής Εσφιγμένου». Όσο για τα σχόλια που ακολουθούσαν τις σχετικές αναρτήσεις, ξεκινούσαν με τις λέξεις «αίσχος», «Ντροπή», «όλοι να στηρίξουμε τους μοναχούς». Τις τελευταίες ώρες γίνονται προσπάθειες και από τους ζηλωτές μοναχούς να πέσουν οι τόνοι και το θέμα να θεωρηθεί λήξαν, αλλά η…συστράτευση, κυρίως από ακραίους κύκλους, συνεχίζεται.

Η Μονή Εσφιγμένου

Η ανακίνηση του ζητήματος της Μονής Εσφιγμένου δεν θεωρείται τυχαία. Στις 8 Ιουλίου συζητιούνται στον Άρειο Πάγο οι τρεις αιτήσεις αναστολής σε ισάριθμες αποφάσεις του Εφετείου Θεσσαλονίκης για την κινητή και ακίνητη περιουσία της Μονής. Σύμφωνα με τις αποφάσεις 122/2020, 1267/2020 και 1268/2020, το κτιριακό συγκρότημα της υπό κατάληψης Μονής Εσφιγμένου, η γύρω έκταση 8.181 στρ., οι ναοί, οι ναΐσκοι, τα κελιά, οι σκήτες, τα ιερά κειμήλια, η βιβλιοθήκη με τους θησαυρούς της -9000 βιβλία και έντυπα διαφόρων ιστορικών περιόδων-, τα άμφια, αλλά και οι σφραγίδες και όλα τα κινητά ευρήματα, καθώς και το αρχείο εγγράφων που τηρήθηκαν τους τρεις τελευταίους αιώνες, μαζί και 6 οχήματα και δύο πλωτά σκάφη, πρέπει να αποδοθούν στη νέα αδελφότητα, που εδρεύει στο κονάκι της Καρυές. Με αφορμή την συζήτηση αυτή κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των παλιάς και της νέας αδελφότητας, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο -όπως τουλάχιστον δείχνει η πορεία του ζητήματος- πως αυτό δεν θα λυθεί μέσω των δικαστηρίων και χρειάζεται μια γενναία πολιτική απόφαση.

Από τις ακραίες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Υπενθυμίζεται ότι η «ιερή κόντρα» κρατά από το 1972 όταν ο τότε Πατριάρχης Αθηναγόρας συναντήθηκε με τον Πάπα της Ρώμης, Παύλο Στ΄. Οι ζηλωτές μοναχοί θεώρησαν την συνάντηση ως «θρησκευτική προδοσία», έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη και κλείστηκαν στο μοναστήρι. Το 2002 η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους κήρυξε την αδελφότητα ως «αιρετική, σχισματική, αιρετική» και όρισε νέα αδελφότητα που εδρεύει στο κονάκι τους στις Καρυές. Η απόφαση της Ιεράς Επιστασίας επικυρώθηκε το 2005 από το Συμβούλιο της Επικρατείας και παράλληλα ζητήθηκε η αποβολή της παλιάς αδελφότητας. Οι μεν ζηλωτές κλειδώθηκαν στο μοναστήρι και κρέμασαν σημαίες με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» απειλώντας ακόμη και να το ανατινάξουν, οι δε νέα αδελφότητα έχει επιδοθεί σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες και πολιτικές πιέσεις για να λυθεί το ζήτημα, ευελπιστώντας ότι μια μέρα θα επιστρέψει στο μοναστήρι.

(φωτ. Eurokinissi)

Οι αρχές δεν παίρνουν θέση και η αστυνομία ουδέποτε αποφάσισε να επέμβει στο μοναστήρι για την εκκένωσή του. Δεν το έκανε ούτε όταν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 χρόνων στον μοναχό Αντύπα και τον ηγούμενο των ζηλωτών Μεθόδιο για τις «ιερές μολότοφ» που πετούσε ο πρώτος τον Ιούλιο του 2013 εναντίον δικαστικού αντιπροσώπου που πήγε να επιδώσει δικαστική απόφαση στο αντιπροσωπείο της Εσφιγμένου στις Καρυές. Η απόφαση δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα στις εφέσεις των δύο μοναχών, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να εντοπιστούν, να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη φυλακή.

Οι μοναχοί δεν παρέστησαν στο δικαστήριο και παρότι ήταν γνωστό πως βρισκόταν στο μοναστήρι η δικαστική απόφαση δεν εκτελέστηκε-αργότερα βέβαια το δικαστήριο ανέστειλε υπό όρους της εκτέλεση της ποινής. Δεν εκτελέστηκε ούτε η απόφαση σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Εφετείο Θεσσαλονίκης που καταδίκασε σε 17 χρόνια κάθειρξη τον μοναχό Αντύπα και τον ηγούμενο Μεθόδιο, μέχρι που ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή παμψηφεί την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσαν οι συνήγοροι των μοναχών.

Τα επεισόδια με τις μολότοφ τον Ιούλιο του 2013

Στο παρελθόν όσες φορές έγινε προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών, για οποιαδήποτε ζήτημα, αυτή κατέληξε σε σύγκρουση, κάποιες μάλιστα και αιματηρές. Τον Δεκέμβριο του 2006 έκαναν το γύρο του κόσμου εικόνες με αιμόφυρτους μοναχούς στις Καρυές. Μέλη της νέας αδελφότητας συγκρούστηκαν με ζηλωτές στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές και ακολούθησαν συμπλοκές με σιδερολοστούς, με αποτέλεσμα τρεις μοναχοί να τραυματιστούν και ένας να μεταφερθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο Πολυγύρου, καθώς έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Άρειος ΠάγοςΆγιον ΌροςαποχώρησηΜονή Εσφιγμένου