Θεολογική Σχολή Χάλκης: 48 χρόνια εκκωφαντικής σιωπής και η επίσκεψη - ελπίδα (pics)
Μαρίνα ΖιώζιουΑτενίζοντας τη Θάλασσα του Μαρµαρά και το σύµπλεγµα των Πριγκηποννήσων, ο επισκέπτης µπορεί να διακρίνει το µοναστήρι της Αγίας Τριάδος στην κορυφή του λόφου της Ελπίδος. Εδώ ιδρύθηκε το 1844 από τον Πατριάρχη Γερµανό ∆’ η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία δεχόταν φοιτητές όχι µόνο γηγενείς Ελληνες, αλλά και χριστιανούς από όλο τον κόσµο. Το 1971 η σχολή έκλεισε βάσει τουρκικού νόµου ο οποίος απαγόρευσε τη λειτουργία ανωτάτων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυµάτων.
Όπως έχει πει πολλές φορές ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος, «δεν θα παραδώσουµε τα µάτια µας στον ύπνο και δεν θα δώσουµε ανάπαυση στους κροτάφους µας, µέχρις ότου δούµε τις κλειστές πύλες αυτού του φυτωρίου του Οικουµενικού Πατριαρχείου να ανοίγουν και πάλι και να υποδέχονται από κάθε σηµείο της Οικουµένης νέα στελέχη που σκιρτούν για θεολογική κατάρτιση».
Η Θεολογική Σχολή Χάλκης επί 48 συναπτά έτη βοά εκκωφαντικά µε τη σιωπή της. Η σιωπή αυτή, όµως, έµελλε να σηµατοδοτήσει ένα νέο ξεκίνηµα και άνοιγµα προς τον άνθρωπο, την επιστήµη, την εκπαίδευση. Μπορεί να έκλεισε ως Θεολογική Σχολή, αλλά η Χάλκη απέκτησε «φωνή». Ανοιξε ως τόπος µελέτης στη βιβλιοθήκη της, ως ίδρυµα υποδοχής φοιτητών για να κάνουν την πρακτική τους εργασία µέσω του προγράµµατος Erasmus, ως µοναστικό κοινόβιο, ως προσκύνηµα, ως χώρος φιλοξενίας, ως τόπος συναντήσεων, συναυλιών, συνεδρίων και συµποσίων.
Όλα αυτά έγιναν από τον νυν ηγούµενό της, τον µητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, ο οποίος µε τον ερχοµό του άνοιξε ατύπως τη σχολή και της έδωσε ζωή. Καύχηµα για τη Θεολογική Σχολή αποτελεί η πλούσια βιβλιοθήκη της, η οποία είναι η δεύτερη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη έπειτα από εκείνη που βρίσκεται στο Οικουµενικό Πατριαρχείο. Η ιστορία της φθάνει στους βυζαντινούς χρόνους, στον Θεόδωρο Στουδίτη, τον Πατριάρχη Μέγα Φώτιο και στην Αικατερίνη την Κοµνηνή.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδος επισκέπτεται τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η τελευταία φορά που υπήρξε μία ανάλογη επίσκεψη ήταν το 1933 και συγκεκριμένα του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά τότε δεν ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός, αλλά πρώην πρωθυπουργός επί κυβερνήσεως Τσαλδάρη.
H επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι η μόνη από τις προγραμματικές δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου όταν ενθρονίστηκε που δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η κίνηση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού «γεννά» πολλές ελπίδες…
Η Χάλκη, με έκταση 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος των Πριγκηποννήσων που περιλαμβάνει 9 νησιά. Από αυτά πέντε είναι κατοικημένα- η Πρίγκηπος, η Χάλκη, η Αντιγόνη, η Πρώτη και η Αντιρόβυθος. Τα άλλα είναι η Πλάτη που στεγάζει αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η Πίτα που είναι ιδιωτική, ενώ η Οξειά και η Νέαδρος είναι τελείως ακατοίκητα.
Η Χάλκη έλαβε το όνομά της από την ύπαρξη κοιτασμάτων χαλκού γνωστών από την αρχαιότητα, ενώ η τουρκική ονομασία της Χεϊμπελί-αντά οφείλεται στο σχήμα του νησιού που θυμίσει δισάκι (ταγάρι). Το νησί είναι διεθνώς γνωστό από τη μοναδική Θεολογική Σχολή του, η ιστορία της οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Οικουμενικό Πατριαρχικό Θρόνο.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
- Στη φυλακή για 20 χρόνια ο βιαστής της Ζιζέλ Πελικό - Ένοχοι και οι άλλοι 50 κατηγορούμενοι
- «Ανίκητα τα όπλα μας - Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά»: Ευθείες απειλές Πούτιν
- Αποτρόπαιο περιστατικό σε σχολική εκδρομή - Έδωσαν σε μαθητή ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Αρνείται να δεχτεί ότι μεγαλώνει»: Συνεργάτης της Κέιτι Πέρι της ασκεί σφοδρή κριτική