Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Στην τελική ευθεία για τη διαδοχή Δηµητρίου
Μαρίνα ΖιώζιουΣτην πλήρωση της χηρεύουσας Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας προχώρησε χθες η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουµενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου. Από την ψηφοφορία των µελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, κατόπιν προβολής τριών υποψηφίων, εξελέγη παµψηφεί ο µέχρι σήµερα επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος. Ωστόσο, τα βλέµµατα όλων είναι στραµµένα στο «διαµάντι του στέµµατος» του Οικουµενικού Θρόνου, την Αρχιεπισκοπή Αµερικής.
Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», χθες, µε το που ξεκίνησαν οι εργασίες της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος έθεσε αµέσως υπόψη των µελών της Συνόδου το κείµενο της παραίτησης του ∆ηµητρίου, εισηγούµενος να γίνει η παραίτηση δεκτή και να ισχύσει άµεσα. Με αυτόν τον τρόπο ο Προκαθήµενος της Ορθοδοξίας έκλεισε, ουσιαστικά, την πόρτα και στο αίτηµα του ιδίου του ∆ηµητρίου να παραµείνει Αρχιεπίσκοπος Αµερικής για άλλες 20 ηµέρες και να τεθεί σε ισχύ η παραίτησή του από την 1η Ιουνίου 2019, αλλά και στις πιέσεις που ασκούσαν στον Παναγιώτατο διάφορα συστήµατα περί τον ∆ηµήτριο που επιθυµούσαν –για την εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπιµοτήτων– να πάει η εκλογή τον Ιούνιο.
Φαναριώτικοι... ελιγµοί
Ετσι, οι συνοδικοί ιεράρχες αποφάσισαν να µεταθέσουν την εκλογή για τον διάδοχο του ∆ηµητρίου το Σάββατο 11 Μαΐου, κάνοντας, επί της ουσίας, µια εντυπωσιακή επίδειξη φαναριώτικων... ελιγµών! Οι συνοδικοί ιεράρχες φαίνεται ότι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη... Πώς ερµηνεύεται, λοιπόν, αυτή η κίνηση; Η Ιερά Σύνοδος µεταθέτει την εκλογή το Σάββατο, ζητώντας τη γνώµη της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Αµερικής, αλλά και τη γνώµη του Αρχιεπισκοπικού Συµβουλίου για το πρόσωπο του διαδόχου. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δηµιουργεί κάποια νέα δεδοµένα.
Και αυτό γιατί στο Σύνταγµα της Αρχιεπισκοπής Αµερικής, δηλαδή στον Καταστατικό Χάρτη µε τον οποίο διοικείται, πρόβλεψη περί τούτου δεν υπάρχει. Σύµφωνα µε το Σύνταγµα, τόσο η Επαρχιακή Σύνοδος όσο και το Αρχιεπισκοπικό Συµβούλιο έχουν το δικαίωµα από µόνα τους –ως αρµόδια όργανα– να εκφράσουν τη γνώµη τους εφόσον το επιθυµούν. Και φυσικά, ούτε στην εκλογή του ∆ηµητρίου το 1999 ούτε στην εκλογή του Σπυρίδωνος το 1996 είχε ζητηθεί από την Ιερά Σύνοδο η άποψη των δύο οργάνων, αλλά ούτε καν την είχαν εκφράσει. Βεβαίως, αυτή η απόφαση της Συνόδου µπορεί να δηµιουργεί και ένα προηγούµενο, καθώς είναι πολύ πιθανό στο µέλλον, σε αντίστοιχη περίπτωση, να πρέπει να ζητείται µια τέτοια γνώµη.
Σε κάθε περίπτωση, η έκφραση γνώµης από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Αµερικής και από το Αρχιεπισκοπικό Συµβούλιο δεν µπορεί να λειτουργήσει δεσµευτικά για το σώµα της Συνόδου, καθώς δεσµευτική προς τη Σύνοδο δεν είναι ούτε η ίδια η εισήγηση του Οικουµενικού Πατριάρχη. Το σώµα της Συνόδου θα ακούσει τις εισηγήσεις του Οικουµενικού Πατριάρχη, θα προσµετρήσει τις γνώµες που θα εκφράσουν τα συγκεκριµένα όργανα και θα ψηφίσει για τον διάδοχο του ∆ηµητρίου. Ούτε µπορεί να θεωρηθεί δεδοµένο ότι τα όργανα θα οµονοήσουν ως προς το πρόσωπο. Και αυτό γιατί το Αρχιεπισκοπικό Συµβούλιο µπορεί να γνωµοδοτήσει υπέρ ενός υποψηφίου και η Επαρχιακή Σύνοδος για έναν άλλο υποψήφιο.
Φαίνεται ότι τα διάφορα συστήµατα που προσπάθησαν µε «λύσσα» να στηρίξουν το αίτηµα του ∆ηµητρίου για παράταση του χρόνου στον αρχιεπισκοπικό θώκο για 20 ηµέρες και ουσιαστικά για µετάθεση της εκλογής τον Ιούνιο, από τη στιγµή που το «παιχνίδι» δεν τους βγήκε, επιχειρούν αυτή τη στιγµή να ξαναπαίξουν... καθυστερήσεις πάνω στον καµβά του αιτήµατος της Συνόδου για τη διατύπωση γνώµης. Με απλά λόγια, το επιχείρηµά τους θα είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για τα αρµόδια όργανα να διατυπώσουν αιτιολογηµένες γνώµες, γι’ αυτό η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου πρέπει να µετατεθεί τον Ιούνιο. Ωστόσο, µια τέτοια µεθόδευση είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί έλλειψη σεβασµού προς το πρόσωπο του Οικουµενικού Πατριάρχη, αλλά και προς τα µέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο Οικουµενικός Πατριάρχης και η Σύνοδος, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, έχουν αποφασίσει να εκλέξουν νέο Αρχιεπίσκοπο Αµερικής το Σάββατο, γιατί η Εκκλησία της Αµερικής και η Οµογένεια δεν µπορούν να περιµένουν...
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ