Με εντολή Τσίπρα νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την Εκκλησία
Μαρίνα ΖιώζιουΕντολή στον υπουργό Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έδωσε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο πρωθυπουργός για να ξεκινήσει επαφές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, τους μητροπολίτες Δωδεκανήσων, ώστε να διευκρινιστούν ορισμένα σοβαρά ζητήματα που απορρέουν από το προσύμφωνο Εκκλησίας – πολιτείας.
«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία, αλλά και για την πολιτεία», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την σχετική πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου.
Ωστόσο, η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ.Τζανακόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι η πρόταση συμφωνίας, προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα, ως ανταπόδοση της πολιτείας προς την Εκκλησία.
«Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις νομικές ενέργειες για να διασφαλίσει το καθεστώς των κληρικών», υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε μίλησε για απολύσεις 10.000 κληρικών. Είπε πάντως ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις 10.000 προσλήψεις στην Υγεία και Παιδεία που είχε εξαγγείλει.
Από την επόμενη κιόλας μέρα των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών υπήρξαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια του Οικουμενικού Θρόνου. Λίγες μέρες μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, ενώ στις 19 Νοεμβρίου μετέβη στο Φανάρι ο κ. Γαβρόγλου για να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ανακοινωθέν 15 σημείων Τσίπρα – Ιερώνυμου.
Για το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εμφανίστηκε δυσαρεστημένο επειδή δεν είχε καμία ενημέρωση, ο κ. Γαβρόγλου είχε δηλώσει τότε ότι «δεν υπάρχει καμία σκιά ως προς την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης να είναι ανοιχτή και δημοκρατική. Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης και οι Νέες Χώρες είναι ένα ζήτημα που θα δούμε διεξοδικά στο εγγύς μέλλον». Αναμένουμε, λοιπόν, τις αντιδράσεις του Οικουμενικού Θρόνου για το συγκεκριμένο ζήτημα -και όχι μόνο- που συνεδριάζει από τις 27 έως και τις 29 Νοεμβρίου.
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την περασμένη Παρασκευή ήταν η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος βρέθηκε αντιμέτωπος µε τη δυσκολότερη ίσως στιγμή της Αρχιεπισκοπίας του από την ανάρρησή του, το 2008. Το προσύµφωνο στο οποίο κατέληξε ύστερα από διαβουλεύσεις µε την κυβέρνηση και η ανακοίνωσή του στο πλευρό του πρωθυπουργού αιφνιδίασαν πολλούς µητροπολίτες, οι οποίοι φάνηκαν να µη γνωρίζουν τίποτα για το περιεχόµενο των διαπραγµατεύσεων.
«Η Εκκλησία φάνηκε απροετοίµαστη, ενώ η ίδια η κυβέρνηση υπονόµευσε το προσχέδιο συµφωνίας, γιατί πολιτικοποίησε το θέµα µιλώντας για προσλήψεις», σημείωναν εκκλησιαστικοί κύκλοι. Στη θυελλώδη συνεδρίαση µίλησαν 29 ιεράρχες και δεν υπήρξε ούτε ένας µητροπολίτης που να µη θέσει το ζήτηµα της µισθοδοσίας του κλήρου.
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της