Εκκλησία | 11.09.2019 21:07

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για 11η Σεπτεμβρίου: Προσευχόμαστε για τις ψυχές τους

Μαρίνα Ζιώζιου

«Σήμερα θυμόμαστε τους συμπολίτες μας που χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Προσευχόμαστε για τις ψυχές τους, για τις οικογένειές τους και για τον έθνος μας. Ας αφοσιωθούμε στην κατασκευή του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σαν την πνευματική μας οφειλή προς αυτούς» γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό (facebook) ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, με αφορμή τη σημερινή «μαύρη» επέτειο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στους Δίδυμους Πύργους. Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Ναός Αγίου Νικολάου: Το «Εθνικό Ιερό» της ελληνορθόδοξης εκκλησίας

Όταν αποπερατωθεί θα ακτινοβολεί τις παραδόσεις και το τελετουργικό της Ορθόδοξης πίστης στο νευραλγικό κέντρο, την καρδιά των επιχειρηματικών συναλλαγών της Νέας Υόρκης. Ένα χώρο κατάνυξης και οικουμενικής πρόσκλησης λατρείας, ένα ακόμα μνημείο για τη λύτρωση και την ανάπαυση των ψυχών που στιγμάτισαν το αιματοβαμμένο «Σημείο Μηδέν».

Η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου δεν ήταν εξαρχής αυτονόητη. Έπειτα από πολυετείς διεργασίες μεταξύ των Λιμενικών Αρχών της περιοχής και του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, η θεμελίωση του Ναού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2014. Η τελετή στοίχισε 1,5 εκατομμύριο δολάρια.Το επιβλητικό και αστραφτερό μνημειακό σύμβολο που αναπαράγει το λεξιλόγιο της Ορθοδοξίας, φέρει την υπογραφή του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.

Ο Καλατράβα για τη δημιουργία του εν λόγω θρησκευτικού ιερού μελέτησε πολλές εκκλησίες τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό. Έχοντας ως βασικό πρότυπό του την Αγια-Σοφιά και με επιρροές από τη Ροτόντα (Αγιος Γεώργιος) της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τον Αγιο Σωτήρα στη Χώρα, το σημερινό Καριγέ Τζαμί στην Τουρκία, κατέληξε στο σχέδιο του Αγίου Νικολάου. Το οργανόγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2017, αλλά μετά από διάφορες δυσκολίες, τα έργα σταμάτησαν. Αρχικά, τα έξοδα κατασκευής του είχαν υπολογιστεί στα 20 εκατομμύρια δολάρια, το κόστος όμως εκτοξεύτηκε στα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος να κερδίσει και αυτό το στοίχημα και να καταφέρει να διατηρήσει ζωντανό το ιστορικό όραμα της ανακατασκευής της εκκλησίας.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής11η ΣεπτεμβρίουΝαός Αγίου Νικολάου